Festiwal Wódki i Zakąski

20 maj 2017
Dziś rozpoczyna się pierwszy w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski w warszawskiej Fortecy. To dwudniowy piknik, w którym wezmą udział najbardziej uznani producenci alkoholi z Polski i świata, prezentując swoje najlepsze produkty w kategoriach wódek, nalewek, miodów pitnych i likierów. Gościem specjalnym drugiego dnia Festiwalu będzie Robert Makłowicz, który będzie opowiadał o historii i tradycji łączenia alkoholi z zakąskami oraz wprowadzi przybyłych gości w tajemnice foodpairingu.
Festiwal Wódki i Zakąski to dwudniowe wydarzenie, które ma na celu pokazanie, że Polska ma mocną pozycję na tle innych narodowych kultur kulinarnych i gorzelniczych.
Od samego południa do 22.00 w dniach 19-20 maja uczestnicy Festiwalu Wódki i Zakąski będą poznawali smaki rodzimej kuchni oraz alkoholi sprowadzonych specjalnie na tę okazję. Ważną rolę podczas degustacji będzie pełniła zasada „foodpairingu” czyli sztuka łączenia smaków.
 - Podczas festiwalu chcemy zaprezentować ponad sześć wieków tradycji picia wódek, miodów pitnych oraz nalewek, które doskonale łączą się z bogactwem polskiej kuchni. Jeśli ktoś liczy jedynie na nieśmiertelnego śledzika to może czuć się zawiedziony, ponieważ propagujemy nowoczesne interpretacje klasycznych receptur w połączeniu z wysokogatunkowym alkoholem – mówi Piotr Popiński, warszawski restaurator,  pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski.
Gościem specjalnym oraz prowadzącym Festiwal jest Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik. Oprócz degustacji alkoholi program Festiwalu jest rozszerzony o szereg atrakcji związanych z tytułową wódką. Można podziwiać zawody flair show – efektowne popisy barmańskie w wykonaniu mistrzów świata. W strefie chillout o oprawę muzyczną zadba Marek Sierocki. Prosto z Amsterdamu specjaliści z „Hangover Center”, gdzie do tzw. kaca podchodzi się w naukowy sposób, służą radą, jak zregenerować organizm po wypiciu zbyt dużej ilości trunków. Ale top of teh top atrakcji Festiwalu, to przyjazd braci Collins, znanych z angielskiego programu „Odjazdowe bryki braci Collins”, którzy zaprezentują jedyny na świecie egzemplarz auta Corvette Carbon Stock Prestige.

Gorąco zapraszamy!

Sprzedaż biletów: www.TicketPro.pl, w warszawskich restauracjach: Elixir by Dom Wódki, Oberża pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospoda oraz na miejscu Festiwalu – w warszawskiej Fortecy.
Cena 79 zł (jeden dzień) / 99 zł (dwa dni), więcej informacji na: www.festiwalwodki.com

Przeczytaj również:

Dlaczego São Paulo?

7 czerwiec 2018
Położony na południowym wschodzie Brazylii, zamieszkały przez 42 mln mieszkańców stan São Paulo jest największym ośrodkiem gospodarczo-przemysłowym na południowej półkuli. W samym stanie São Paulo generowane jest ponad 33% brazylijskiego PKB, które wartością przewyższa PKB krajów takich jak Argentyna, Indonezja, Holandia czy Turcja. Skumulowane jest tu również 43% sektora usługowego całego kraju. São Paulo jest trzecim co do wielkości miastem na świecie oraz przemysłowo-handlowym centrum Brazylii. »

Nowy projekt międzynarodowego łańcucha dostaw

25 maj 2018
Grupa Besana, będąca światowym liderem w produkcji orzechów i suszonych owoców, prezentuje model zintegrowanego rozwoju, którego celem jest zwiększenie produkcji na zasadach partnerskich. Realizowane są inwestycje o wartości 2 milionów euro. Celem jest zwiększenie upraw orzechów włoskich, orzechów laskowych i migdałów, tworząc projekt łańcucha dostaw z udziałem producentów z Europy Środkowej i Azji Środkowej. »

Tesco Polska ograniczyło ilość marnowanej żywności o 33% rok do roku

18 maj 2018
Tesco ponownie publikuje dane dotyczące skali marnowania żywności – nadal pozostając jedyną siecią handlową w Polsce raportującą tego typu dane. Zgodnie z zestawieniem za miniony rok finansowy, firma zmniejszyła ilość wyrzucanej żywności o 33% rok do roku, jednocześnie przekazując 2 245 ton niesprzedanych pełnowartościowych nadwyżek żywności Bankom Żywności, Caritas Polska i lokalnym organizacjom charytatywnym. »
Partnerzy