Festiwal Wódki i Zakąski

20 maj 2017
Dziś rozpoczyna się pierwszy w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski w warszawskiej Fortecy. To dwudniowy piknik, w którym wezmą udział najbardziej uznani producenci alkoholi z Polski i świata, prezentując swoje najlepsze produkty w kategoriach wódek, nalewek, miodów pitnych i likierów. Gościem specjalnym drugiego dnia Festiwalu będzie Robert Makłowicz, który będzie opowiadał o historii i tradycji łączenia alkoholi z zakąskami oraz wprowadzi przybyłych gości w tajemnice foodpairingu.
Festiwal Wódki i Zakąski to dwudniowe wydarzenie, które ma na celu pokazanie, że Polska ma mocną pozycję na tle innych narodowych kultur kulinarnych i gorzelniczych.
Od samego południa do 22.00 w dniach 19-20 maja uczestnicy Festiwalu Wódki i Zakąski będą poznawali smaki rodzimej kuchni oraz alkoholi sprowadzonych specjalnie na tę okazję. Ważną rolę podczas degustacji będzie pełniła zasada „foodpairingu” czyli sztuka łączenia smaków.
 - Podczas festiwalu chcemy zaprezentować ponad sześć wieków tradycji picia wódek, miodów pitnych oraz nalewek, które doskonale łączą się z bogactwem polskiej kuchni. Jeśli ktoś liczy jedynie na nieśmiertelnego śledzika to może czuć się zawiedziony, ponieważ propagujemy nowoczesne interpretacje klasycznych receptur w połączeniu z wysokogatunkowym alkoholem – mówi Piotr Popiński, warszawski restaurator,  pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski.
Gościem specjalnym oraz prowadzącym Festiwal jest Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik. Oprócz degustacji alkoholi program Festiwalu jest rozszerzony o szereg atrakcji związanych z tytułową wódką. Można podziwiać zawody flair show – efektowne popisy barmańskie w wykonaniu mistrzów świata. W strefie chillout o oprawę muzyczną zadba Marek Sierocki. Prosto z Amsterdamu specjaliści z „Hangover Center”, gdzie do tzw. kaca podchodzi się w naukowy sposób, służą radą, jak zregenerować organizm po wypiciu zbyt dużej ilości trunków. Ale top of teh top atrakcji Festiwalu, to przyjazd braci Collins, znanych z angielskiego programu „Odjazdowe bryki braci Collins”, którzy zaprezentują jedyny na świecie egzemplarz auta Corvette Carbon Stock Prestige.

Gorąco zapraszamy!

Sprzedaż biletów: www.TicketPro.pl, w warszawskich restauracjach: Elixir by Dom Wódki, Oberża pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospoda oraz na miejscu Festiwalu – w warszawskiej Fortecy.
Cena 79 zł (jeden dzień) / 99 zł (dwa dni), więcej informacji na: www.festiwalwodki.com

Przeczytaj również:

Pole testowe o powierzchni około 3000 m2 na targach Macfrut 2024

23 kwiecień 2024
Innowacje branży zostaną zaprezentowane na powierzchni około 3000 metrów kwadratowych, podzielonej na dwie hale: jedną przeznaczoną do uprawy owoców (Hala C1 - Agri Field Solution) i drugą do produkcji bezglebowej techniki, ogrodnictwo komercyjne i przemysłowe oraz mechanizacja (hala A1 – Machinery Solutions). Oba te obszary pozwalają odwiedzającym przekonać się na własne oczy, co mogą zastosować w praktyce we własnym gospodarstwie. »

Pierwsza edycja Fruit Attraction w Brazylii odzwierciedla potencjał brazylijskiego sektora owoców i warzyw

22 kwiecień 2024
Fruit Attraction, jedne z wiodących na świecie międzynarodowych targów branży owocowo-warzywnej, zakończyły swoją pierwszą edycję w Brazylii, na terenie São Paulo Expo. Trzydniowe wydarzenie zgromadziło cały łańcuch produkcyjny sektora, z obecnością 45 krajów i 8 stanów brazylijskich (São Paulo, Bahia, Pernambuco, Rio Grande do Norte, Maranhão, Pará, Espírito Santo i Paraná) oraz 12 000 gości . »

Nowe zabezpieczenia w branży spożywczej – ekologia w centrum uwagi

22 kwiecień 2024
Biorąc pod uwagę cele zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie jednym z nim jest ograniczenie ilości odpadów opakowaniowych, coraz więcej firm poszukuje opakowań w pełni przyjaznych środowisku. Dlatego już dziś firma Silny&Salamon wprowadza zamknięcia do opakowań produktów spożywczych wykonane w całości z biomateriałów i nadające się do przetworzenia. »
Partnerzy