Ciekawe debaty i panele podczas WorldFood 2018

4 kwiecień 2018

Już w przyszłym tygodniu rusza w Stolicy piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood. Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje branżowe. Nie zabraknie zatem ciekawych paneli, konferencji i dyskusji, a targi otworzy Debata n/t „Polska żywność wobec światowych trendów”, której współorganizatorem jest Polska Federacja Producentów Żywności.
Panele tematyczne i debaty, współorganizowane przez organizacje branżowe będą świetną okazją do zapoznania się z opiniami  tych, dla których  branża spożywcza jest ważnym sektorem i kołem napędowym polskiej gospodarki. Przez trzy dni będziemy rozmawiać o najważniejszych trendach, problemach i perspektywach polskiej branży spożywczej, trendach światowych i nowych rynkach.
 Czy jakość może być przewagą konkurencyjności i szansą na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych?
 Jak zmiany w potrzebach i świadomości konsumenta wpływają na rozwój rynku i strukturę w handlu? 
 Czy polskie półki w sieciach handlowych to potrzeba rynku czy marketing?
 Czy optymalizacja spożywczego łańcucha dostaw jest szansą dla efektywniejszego handlu?  Bezpieczeństwo – technologia - kooperacja (na przykładzie chłodniczych łańcuchów dostaw).
 Czy i jak rozwinie się rynek produktów ekologicznych w Polsce w świetle ostatnich zmian?
 Jakie są reguły  produkcji żywności ekologicznej ? Czy są dodatki dozwolone do produkcji żywności ekologicznej i jak je stosować?
 Jak prawidłowo oznakować produkty ekologiczne i czy to pomaga w sprzedaży?
 Jak rozwija się rynek żywności organicznej  w Europie ? Jak reagują konsumenci?
 Perspektywy, szanse i zagrożenia dla eko-sklepów ?
 Jak import produktów ekologicznych z krajów trzecich wpływa na rynek krajowy?
 Czy rozwój produktów bez laktozy i bez glutenu to światowa moda czy potrzeba i co na to polski rynek?
 Czy znamy alergeny w przemyśle spożywczym i  umiemy czytać ich znakowanie na  produktach  spożywczych?
 Jaki  wpływ mają mikrobiotyki i bioaktywne białka serwatkowe na leczenie i rehabilitację osób z chorobami układu pokarmowego i immunologicznego?
 Co to jest mikroflora opakowań do żywności i jaki wpływ ma na jakość produktów?
 Żywność organiczna i suplementy diety -  jak czytać wspólnotowy wykaz Novel food? Jak działa Kodeks dobrych praktyk reklamy suplementów diety?
 Czy szansą dla polskiego rynku mogą być dobre klimaty  inwestycyjne w Wietnamie?
 Jak wygląda przemysł spożywczy i trendy kulinarne Malezji?
i wiele innych, ciekawych tematów.
Jeśli chcecie posłuchać  cenionych ekspertów, przedsiębiorców, właścicieli znanych marek,  ludzi nauki i biznesu, przedstawicieli agend rządowych i instytucji, musicie koniecznie zarejestrować się
on-line i wziąć udział w panelach tematycznych- zaprasza Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów. A po kolejnej porcji wiedzy merytorycznej zapraszamy na degustacje i wyjątkowe pokazy kulinarne. I tutaj też Was nie zawiedziemy.
 Po raz kolejny kilkadziesiąt włoskich firm, pod wspólnym logo Bellavita zagości na WorldFood a Giancarlo Russo, szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem Kuchni włoskiego pawilonu. W Polsce od ponad 20 lat Giancarlo Russo jest jedną z najbardziej znanych postaci w polsko-włoskim krajobrazie kulinarnym; jest również znanym szefem kuchni w telewizji i rzecznikiem znanych marek. Giancarlo Russo zaprosił również do udziału w pokazach Anuelo Serra – Szefa Kuchni w restauracji San Lorenzo w Warszawie, oraz Kurta Schellera – Krytyka kulinarnego i Założyciela Akademii Kurta Schellera.  Również znani już z poprzedniej edycji – Andrea Camastra – Właściciel i Szef Restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin, oraz Marzena Gromelska – Główny Szef Kuchni Restauracji Chianti Trattoria – Kręgliccy w Warszawie, dadzą popis sztuce kulinarnej podczas targów WorldFood. W sekrety sztuki światowego dziedzictwa UNESCO w robieniu pizzy po raz kolejny wprowadzi nas Starita Pizza Academy..
Nie zabraknie również Kevina Aistona, znanego  kucharza, który tradycyjnie na stoisku Brytyjsko - Polskiej Izby Handlowej, zaprezentuje smakowite steki jagnięce i inne specjalności kuchni angielskiej.

Pokazy kulinarne  pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego restauratora, przygotowując potrawy z tradycyjnych polskich  produktów i specjałów przekazanych przez nagrodzonych i wyróżnionych Wystawców.

Zapraszamy serdecznie i czekamy na Was przez trzy dni przy ul. Prądzyńskiego w halach EXPO XXI .
Zarejestruj się on-line: http://www.worldfood.pl/Rejestracja-on-line

Przeczytaj również:

Innowacje na Konferencji Maszynowej podczas TSW 2025

24 październik 2024
Podczas nadchodzących Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW 2025) w Kielcach, serdecznie zapraszamy do udziału w Konferencji Maszynowej, która odbędzie się 23 stycznia 2025. To wydarzenie, które zgromadzi ekspertów i entuzjastów nowoczesnych technologii ogrodniczych – idealne miejsce, by podzielić się swoją wiedzą, nawiązać kontakty i poznać najnowsze trendy w Ogrodnictwie 4.0 i 5.0. »

Macfrut Academy, nowa lekcja wideo na temat chilijskiej wiśni

23 październik 2024
Chilijski łańcuch dostaw wiśni jest tematem nowego odcinka Macfrut Academy, innowacyjnej platformy promowanej przez Macfrut. Spotkanie w czwartek, 24 października, o godz. 17:00 (czasu włoskiego) na lekcję wideo poświęconą jednemu z wiodących na świecie sektorów produkcji wiśni. Bardziej szczegółowo odcinek koncentruje się na procesie po zbiorach, ze szczególnym uwzględnieniem technologii, które umożliwiają eksport 90% tego owocu na całym świecie. »

PPWR, niepraktyczne i szkodliwe rozporządzenie dla całego łańcucha dostaw

21 październik 2024
Europejskie rozporządzenie w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR), przyjęte przez Parlament Europejski 24 kwietnia, znacząco wpływa na łańcuch dostaw świeżych owoców i warzyw, szczególnie tam, gdzie zakazuje stosowania opakowań plastikowych. Europejskie świeże owoce i warzywa są już sprzedawane luzem w 50% przypadków, a opakowania plastikowe stosowane w tym sektorze stanowią zaledwie 1,5% wszystkich opakowań żywności. »
Partnerzy