Smakowite połączenia

9 sierpień 2017
Jak w smakowity, wyjątkowy i niepowtarzalny sposób połączyć twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony i produkty Fit&Easy? Odpowiedź proponuje szef restauracji Warszawski Sznyt Rafał Zaręba, który stworzył wyjątkowe przepisy z wykorzystaniem tych naturalnych i świeżych produktów.

Grasica cielęca w orzechowej emulsji na kaszotto jęczmiennym z roszponką.

2017-08-09-6.jpg

Składniki na 4 porcje:
• Grasica cielęca 400 g
• Maślanka 1 l
• Orzech laskowy 0,5 kg obrany
• Kasza jęczmienna gruboziarnista 300 g
• Śmietanka 36% 300 g
• Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony 200 g
• Roszponka Fit&Easy 1 opak.
• Cytryna 2szt.
• Olej z orzecha laskowego 50 ml
• Marchewka 100 g
• Cukinia 100 g
• Pasternak po 100 g
• Wywar z kurczaka 800 g
• Xantana.

WYKONANIE:
Maślankę przelać do garnka i zredukować o 80%. Grasicę płukać obficie przez 30 min. pod bieżącą zimną wodą. Następnie porozrywać na mniejsze kawałki i oczyścić z błon. Orzech laskowy upiec w 160 st. C. przez 10 minut, a następnie zmiksować dodając kolejno: twarożek Mój Ulubiony, zredukowaną maślankę, xantanę. Grasicę usmażyć na mocno rozgrzanej patelni po czym zalać emulsją orzechową. Warzywa pokroić w drobną kostkę, podsmażyć po czym dodać kaszę i podlać białym winem ze świeżym tymiankiem i wywarem z kurczaka. Poobrywać małe listki roszponki i dodać do kaszotto. Zaciągnąć śmietanką. Na gotowym kaszotto wyłożyć grasicę, a na to kwaśną sałatkę z dużych liści roszponki w vinegrette: olej z orzecha laskowego, sok z cytryny, sól maldon.

Przeczytaj również:

Partnerzy