Smaczna Polagra Food! Już za dwa tygodnie rozpoczną się targi w Poznaniu

12 wrzesień 2017
Już za niecałe dwa tygodnie rozpoczną się w Poznaniu najsmaczniejsze targi – Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food. Czym będą kusić wystawcy targów?
Polagra Food to doroczna prezentacja osiągnięć polskich producentów żywności, jak również przegląd propozycji  z całego świata. Trzy pawilony zostaną zapełnione po brzegi produktami przygotowanymi w oparciu o potrzeby konsumentów, trendy eko, a także takimi, które powstały w zgodzie z tradycją kulinarną z różnych zakątków świata.
Najsilniej podczas targów będzie reprezentowana branża mleczarska. Oprócz znanych z półek sklepowych produktów w nowych wariantach smakowych na stoiskach wystawców pojawią się licznie nowości. Sery bez laktozy, BIO, bez GMO to trend, który będzie można dostrzec wśród prezentowanych produktów. Polscy producenci przygotowali także zaskakujące pomysły na serowe przekąski stanowiące doskonałe rozwiązanie na posiłek  w szkole, pracy czy podczas weekendowych wycieczek.
Znacząca część ekspozycji na targach Polagra Food zostanie dedykowana branży mięsnej. Zwiedzający targi będą mogli zapoznać się z nowymi propozycjami tego sektora, w szczególności na stoisku „Mięso z Polski”. W gronie tym między innymi jeden z liderów rynku, firma Sokołów SA z aż pięcioma produktami nagrodzonymi
w tym roku Złotym Medalem MTP. Ciekawe propozycje przedstawią Zakłady Mięsny Szubryt, w tym linię wędlin produkowaną bez użycia jakichkolwiek substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku i fosforanów.
Na ekspozycji nie zabraknie mięsnych dań gotowych będących odpowiedzią na potrzeby konsumentów poszukujących pomysłu na „szybki”, a jednocześnie smaczny obiad.
Polscy producenci zaprezentują również produkty z grupy słodyczy i przekąsek: chrupiące snacki na bazie pieczywa żytniego czy razowego, lizaki i ciasteczka bez cukru, warzywna liofilizowane, batony z liofilizowanymi owocami, bezglutenowe muffiny, soki i lemoniady (np. o smaku imbiru i pigwowca japońskiego!). Nie lada gratką będą niewątpliwie wodorosty o smaku bekonu!
Oprócz żywności produkowanej przez polskich producentów na targach pojawi się liczne grono firm z zagranicy.  Jak co roku zwiedzający będą mogli liczyć na nowości z Półwyspu Apenińskiego – tradycyjne włoskie wędliny
i sery, oliwy, makarony, wina czy przetwory warzywne. Ponadto będzie można zasmakować  między innymi w hiszpańskim salami, cypryjskich serach, herbatach z Cejlonu i Sri Lanki, rybach poławianych w litewskich wodach, węgierskich przetworach z pomidorów i niemieckich serach w posypkach kwiatowych.
W tym roku targi POLAGRA FOOD odbędą się w dniach 25–28 września w Poznaniu. Towarzyszyć im będą m.in. Międzynarodowe Targi Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL, a także Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH.

Więcej informacji: www.polagra-food.pl.

Przeczytaj również:

Konsorcjum Fresh Produce wzywa rząd do umożliwienia oficjalnych inspekcji

7 maj 2024
„Staliśmy się pośmiewiskiem Europy”: Szef konsorcjum Fresh Produce krytykuje strategię graniczną Wielkiej Brytanii Nigel Jenney, dyrektor naczelny konsorcjum Fresh Produce Consortium (FPC), potępił rozwiązanie graniczne przyjęte przez rząd Wielkiej Brytanii po brexicie. „Rząd w zręczny sposób stworzył najbardziej nieefektywną i kosztowną granicę na świecie” – stwierdziła Jenney. „Ta jedyna w życiu szansa została zaprzepaszczona”. »

Ulepszenia monitorowania Echinothrips dzięki nowej pułapce Bug-Scan® Green

6 maj 2024
Zaprojektowane z myślą o optymalizacji monitorowania, nowe pułapki samoprzylepne Bug-Scan® Green okazały się siedmiokrotnie bardziej atrakcyjne dla Echinothrips niż żółte lub niebieskie pułapki samoprzylepne. „W przypadku wciornastków, które rzadko latają, atrakcyjne lepkie pułapki są kluczem do skutecznego rozpoznania – zasadniczej części skutecznego programu kontroli IPM” – mówi Yannah Cornelis, menedżer produktu ds. monitorowania i rozpoznania. »

Caprichos del Paladar potwierdza sukces Burgood podczas 37. edycji Gourmets Show

30 kwiecień 2024
Murcjańska firma Caprichos del Paladar po raz kolejny podbiła publiczność swoimi ekskluzywnymi produktami podczas 37. Salonu Smakoszy. Ta edycja oznaczała konsolidację Burgood, innowacyjnego burgera z karczochami, który po przejściu innych międzynarodowych wydarzeń spotkał się z doskonałym przyjęciem na najbardziej ekskluzywnych targach wysokiej jakości żywności i napojów w Europie. »
Partnerzy