
Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw 2021
4 styczeń 2021
FAO właśnie ogłosiło Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw.W ciągu 2021 r. Na całym świecie zostanie zorganizowanych kilka działań i wydarzeń w celu podniesienia świadomości na temat kluczowej roli owoców i warzyw w zdrowym odżywianiu i bezpieczeństwie żywnościowym, a także znaczenie ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności oraz promowania zrównoważonej produkcji owoców i warzyw. Dążenie do zdrowszej diety przy jednoczesnym zwiększeniu zrównoważonej produkcji żywności jest celem, do którego już się przyczynia rozwijający się sektor mediów. Coraz więcej owoców i warzyw jest uprawianych w podłożach uprawowych, ponieważ pomaga to osiągnąć ten cel i kilka innych:
Rosnące media przyczyniają się do zaspokojenia rosnącego światowego zapotrzebowania na owoce i warzywa, gwarantując bezpieczeństwo żywnościowe oraz ograniczając straty i marnotrawstwo żywności.
Gdy podłoża uprawowe są używane w chronionych systemach uprawy, warunki pogodowe mają mniejszy wpływ.
Niezbędny nakład nawozów, środków ochrony roślin i wody na ilość zebranych produktów jest znacznie niższy niż w rolnictwie polowym. Podłoża uprawowe mogą często omijać niebezpieczeństwa wielu chorób przenoszonych przez glebę, zwykle rozwijających się pod wpływem metod uprawy pod wysokim ciśnieniem na otwartym polu.
Zmniejszony ślad użytkowania gruntów to kolejna zaleta uprawy bezglebowej.
Warunki pracy są korzystniejsze, potrzeba mniej pracy w porównaniu z uprawą tych samych roślin w ziemi.
Zastosowanie podłoży uprawowych umożliwia również ogrodnictwo na obszarach, na których konwencjonalna uprawa na otwartym polu jest niemożliwa z punktu widzenia klimatu lub ekonomicznie nieopłacalna.
Growing Media Europe AISBL
Przeczytaj również:

POLAGRA+TAROPAK = kompleksowe spojrzenie na sektor spożywczy
25 czerwiec 2025
W odpowiedzi na potrzeby rynku, Targi POLAGRA 2025 zostaną połączone z Targami TAROPAK – wydarzeniem w pełni dedykowanym rozwiązaniom opakowaniowym, etykietowaniu oraz logistyce. To wyjątkowa okazja, by w jednym miejscu zapoznać się z kompleksową ofertą dla całego łańcucha produkcyjnego – od surowców i technologii, przez przetwórstwo, aż po pakowanie i dystrybucję gotowego produktu. Dzięki tej synergii, producenci z różnych segmentów branży spożywczej będą mogli:
znaleźć innowacyjne rozwiązania »

Świeże inicjatywy napędzają globalny wzrost na targach ASIA FRUIT LOGISTICA 2025
24 czerwiec 2025
ASIA FRUIT LOGISTICA zwiększa globalny handel dzięki nowym funkcjom i silniejszemu udziałowi międzynarodowemu. Targi ASIA FRUIT LOGISTICA 2025 szykują się do dynamicznej edycji AsiaWorld-Expo w Hongkongu w dniach 3–5 września, a globalny biznes świeżych produktów reaguje z impetem. Wystawcy z 41 krajów i regionów, 25 pawilonów narodowych. Tegoroczne wydarzenie wprowadza dwa zupełnie nowe fora: Frozen Fruit and Vegetables Forum pierwszego dnia oraz Nuts and Dried Fruit Forum drugiego dnia. »

Wyczekiwane targi branży spożywczej i napojów SIGEP Asia powracają
24 czerwiec 2025
SIGEP Asia, Speciality Food & Drinks Asia i Speciality Coffee & Tea Asia 2025, odbywające się w tym samym czasie co 6. edycja Restaurant Asia, zgromadzą i zainspirują najlepszych graczy branżowych i decydentów z całego łańcucha dostaw F&B i gastronomii. Priorytetowo traktując programowanie o dużym wpływie, wydarzenie wykracza poza tradycyjne stoiska handlowe, oferując dziesiątki dodatkowych wydarzeń, takich jak tematyczne salony, przejęcia barów, pokazy na żywo i kursy mistrzowskie. »