Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw 2021

4 styczeń 2021

FAO właśnie ogłosiło Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw.W ciągu 2021 r. Na całym świecie zostanie zorganizowanych kilka działań i wydarzeń w celu podniesienia świadomości na temat kluczowej roli owoców i warzyw w zdrowym odżywianiu i bezpieczeństwie żywnościowym, a także znaczenie ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności oraz promowania zrównoważonej produkcji owoców i warzyw. Dążenie do zdrowszej diety przy jednoczesnym zwiększeniu zrównoważonej produkcji żywności jest celem, do którego już się przyczynia rozwijający się sektor mediów. Coraz więcej owoców i warzyw jest uprawianych w podłożach uprawowych, ponieważ pomaga to osiągnąć ten cel i kilka innych:

 Rosnące media przyczyniają się do zaspokojenia rosnącego światowego zapotrzebowania na owoce i warzywa, gwarantując bezpieczeństwo żywnościowe oraz ograniczając straty i marnotrawstwo żywności.

 Gdy podłoża uprawowe są używane w chronionych systemach uprawy, warunki pogodowe mają mniejszy wpływ.

 Niezbędny nakład nawozów, środków ochrony roślin i wody na ilość zebranych produktów jest znacznie niższy niż w rolnictwie polowym. Podłoża uprawowe mogą często omijać niebezpieczeństwa wielu chorób przenoszonych przez glebę, zwykle rozwijających się pod wpływem metod uprawy pod wysokim ciśnieniem na otwartym polu.

 Zmniejszony ślad użytkowania gruntów to kolejna zaleta uprawy bezglebowej.

 Warunki pracy są korzystniejsze, potrzeba mniej pracy w porównaniu z uprawą tych samych roślin w ziemi.

 Zastosowanie podłoży uprawowych umożliwia również ogrodnictwo na obszarach, na których konwencjonalna uprawa na otwartym polu jest niemożliwa z punktu widzenia klimatu lub ekonomicznie nieopłacalna.

Growing Media Europe AISBL

Przeczytaj również:

POLAGRA+TAROPAK = kompleksowe spojrzenie na sektor spożywczy

25 czerwiec 2025
W odpowiedzi na potrzeby rynku, Targi POLAGRA 2025 zostaną połączone z Targami TAROPAK – wydarzeniem w pełni dedykowanym rozwiązaniom opakowaniowym, etykietowaniu oraz logistyce. To wyjątkowa okazja, by w jednym miejscu zapoznać się z kompleksową ofertą dla całego łańcucha produkcyjnego – od surowców i technologii, przez przetwórstwo, aż po pakowanie i dystrybucję gotowego produktu. Dzięki tej synergii, producenci z różnych segmentów branży spożywczej będą mogli: znaleźć innowacyjne rozwiązania »

Świeże inicjatywy napędzają globalny wzrost na targach ASIA FRUIT LOGISTICA 2025

24 czerwiec 2025
ASIA FRUIT LOGISTICA zwiększa globalny handel dzięki nowym funkcjom i silniejszemu udziałowi międzynarodowemu. Targi ASIA FRUIT LOGISTICA 2025 szykują się do dynamicznej edycji AsiaWorld-Expo w Hongkongu w dniach 3–5 września, a globalny biznes świeżych produktów reaguje z impetem. Wystawcy z 41 krajów i regionów, 25 pawilonów narodowych. Tegoroczne wydarzenie wprowadza dwa zupełnie nowe fora: Frozen Fruit and Vegetables Forum pierwszego dnia oraz Nuts and Dried Fruit Forum drugiego dnia. »

Wyczekiwane targi branży spożywczej i napojów SIGEP Asia powracają

24 czerwiec 2025
SIGEP Asia, Speciality Food & Drinks Asia i Speciality Coffee & Tea Asia 2025, odbywające się w tym samym czasie co 6. edycja Restaurant Asia, zgromadzą i zainspirują najlepszych graczy branżowych i decydentów z całego łańcucha dostaw F&B i gastronomii. Priorytetowo traktując programowanie o dużym wpływie, wydarzenie wykracza poza tradycyjne stoiska handlowe, oferując dziesiątki dodatkowych wydarzeń, takich jak tematyczne salony, przejęcia barów, pokazy na żywo i kursy mistrzowskie. »
Partnerzy