SIAL Paris 2020 - nowa inspirująca edycja targów

4 luty 2020

Ponieważ sektor spożywczy musi ewoluować, aby sprostać wyzwaniom ochrony środowiska, etycznym, cyfrowym i demograficznym zmieniającego się świata targi SIAL PARIS 2020 oferują 7 200 wystawcom i 310 000 odwiedzającym narzędzia, które pozwolą im rozwiązywać napotkane problemy. SIAL Paris towarzyszy profesjonalistom i pomaga im realizować zmiany, które są nieuchronne oraz zachęca do działania na rzecz zrównoważonego rozwoju w segmencie przemysłu spożywczego.
« Podejście do jedzenia zmienia się i zmusza nas do podejmowania nowych wyborów. Istnieje silna potrzeba zdefiniowania na nowo podejścia do rolnictwa, przetwórstwa i dystrybucji produktów, aby dostarczyć konsumentom znaczących doznań. W ekipie targów SIAL myślimy, że wyniki biznesowe mają senes jedynie wówczas, gdy przyczyniają się do polepszenia naszego zdrowia, środowiska naturalnego i społeczeństwa. Nasza rola polega na rozumieniu, analizie i rozwijaniu trendów w sektorze spożywczym oraz dostarczaniu naszym wystawcom i odwiedzającym narzędzi do tworzenia przyszłych rozwiązań” podkreśla Nicolas Trentesaux, dyrektor generalny SIAL Network.

Hasłem #Own The Change targi SIAL Paris 2020 promują innowacyjne produkty i rozwiązania

Człowiek zawsze będzie musiał jeść, dlatego rolnictwo i sektor spożywczy reprezentują sektory przyszłości. Jednak nadchodzące zmiany w sektorze są znaczące. Do 2030 liczba ludności świata wzrośnie z 7,6 do 8,6 miliarda. Znaczny wzrost populacji stawia przed profesjonalistami z sektora rolno-spożywczego ogromne wyzwania. Zapewnienie wystarczającej ilości jedzenia będzie wymagało innowacji, które będą musiały spełniać nowe paradygmaty: produkować więcej jednocześnie śmiecąc mniej, znaleźć alternatywne źródła dostaw, zapewnić większą przejrzystość…    
Niezbędne jest inicjowanie i wzmacnianie nowych strategii, respektujących ochronę środowiska i człowieka: formy dystrybucji, łańcuchy dostaw oraz innowacyjne przetwarzanie żywności. W 2020 roku targi SIAL Paris zachęcają przedstawicieli sektora spożywczego do wzięcia odpowiedzialności za zmiany i do wspólnego tworzenia, podczas naszej imprezy oraz po niej, rozwiązań przyszłości.

SIAL Paris 2020 proponuje debatę poświęconą tworzeniu wspólnych rozwiązań przyszłości 
W ramach konferencji i wydarzeń towarzyszących animowanych przez uznanych międzynarodowych ekspertów organizatorzy targów SIAL Paris proponują kluczowe tematy, które zaangażują wystawców i odwiedzających: pakowanie (hurtowe, recycling, zero odpadów, brak plastiku…), urbanizacja (produkcja lokalna, produkcja blisko miejsca konsumpcji…), zdrowie ( produkty przyszłości, alikamenty,  alternatywne źródła białka…), technologie (technologie spożywcze, identyfikowalność, łańcuch bloków…).  
Przez cały rok 2020 SIAL Paris będzie animował działania wspólnoty profesjonalistów z branży współpracując z platformą obywatelską Make.org. Targi są jednym z członków założycieli Wielkiej Sprawy : „Jak sprawić by każdy mógł jeść lepiej ?”. Wspólnie z europejskim liderem Civic technology targi SIAL chcą zaangażować przedstawicieli sektora spożywczego do udziału w debacie na temat: „Jak zapewnić zdrową żywność gwałtownie rosnącej populacji, chroniąc jednocześnie środowisko naturalne?”. Organizatorzy pragną zmobilizować profesjonalistów do szukania rozwiązań i wprowadzania konkretnych działań odpowiadających na zmiany, które nastąpią w sektorze spożywczym. Wyniki konsultacji zostaną zaprezentowane podczas targów SIAL Paris 2020. Więcej informacji na temat konsultacji można znaleźć na stronie  https://make.org/FR-fr/consultation/futur-alimentation/selection

Dominique Crenn: wyjątkowa ambasadorka targów zaanagażowana w zmiany
Dominique Crenn to przedstawicielka świata kulinarnego, która jest świadoma konieczności zachowania równowagi między człowiekiem a naturą. Jako szef kuchni jest zdeterminowana, aby tworząc każde danie podkreślić jakość i pochodzenie składników. Urodzona w Bretanii, od 1990 roku mieszka w San Francisco. W 2011 roku otworzyła restaurację « L’Atelier Crenn », w hołdzie swojemu ojcu, którego obrazy zdobią jej lokal.
W 2018 roku została pierwszą kobietą szefem kuchni w USA wyróżnioną trzema gwiazdkami Michelin. L’Atelier Crenn znalazła się na liście 50 najlepszych restauracji świta na 35. miejscu. W tym roku Dominique Crenn opuści na chwilę Zatokę San Francisco, aby zaprezentować swoją kreatywność i talent podczas targów SIAL Paris 2020. 18 października br. weźmie udział w ceremonii otwarcia targów SIAL, by następnie uczestniczyć w licznych konferencjach, debatach i spotkaniach, podczas których zaprezentuje własną interpretację hasła #OwntheChange. Będzie także przewodniczącą jury konkursu SIAL Innovation, który nagradza najlepsze innowacje wybrane spośród 2 000 zaprezentowanych produktów.  
Udział Dominique Crenn w targach SIAL Paris 2020 zapowiada, że będzie to wyjątkowa edycja, pasjonująca i jednocześnie zaangażowana społecznie.

Przeczytaj również:

Ulepszenia monitorowania Echinothrips dzięki nowej pułapce Bug-Scan® Green

6 maj 2024
Zaprojektowane z myślą o optymalizacji monitorowania, nowe pułapki samoprzylepne Bug-Scan® Green okazały się siedmiokrotnie bardziej atrakcyjne dla Echinothrips niż żółte lub niebieskie pułapki samoprzylepne. „W przypadku wciornastków, które rzadko latają, atrakcyjne lepkie pułapki są kluczem do skutecznego rozpoznania – zasadniczej części skutecznego programu kontroli IPM” – mówi Yannah Cornelis, menedżer produktu ds. monitorowania i rozpoznania. »

Caprichos del Paladar potwierdza sukces Burgood podczas 37. edycji Gourmets Show

30 kwiecień 2024
Murcjańska firma Caprichos del Paladar po raz kolejny podbiła publiczność swoimi ekskluzywnymi produktami podczas 37. Salonu Smakoszy. Ta edycja oznaczała konsolidację Burgood, innowacyjnego burgera z karczochami, który po przejściu innych międzynarodowych wydarzeń spotkał się z doskonałym przyjęciem na najbardziej ekskluzywnych targach wysokiej jakości żywności i napojów w Europie. »

Fakty dotyczące przemysłu litowego w Argentynie

30 kwiecień 2024
Vostock Capital z przyjemnością ogłasza, że rejestracja na 5. Międzynarodowy Kongres i Wystawę Lithium Latin America 2024 jest nadal otwarta. Miejscem wydarzenia jest Buenos Aires w Argentynie, a wydarzenie odbędzie się w dniach 26–27 czerwca 2024 r. Nie przegap okazji nawiązać kontakt z dyrektorami generalnymi wiodących przedsiębiorstw działających w sektorze litu w regionie. »
Partnerzy