SIAL Paris 2020 - nowa inspirująca edycja targów

4 luty 2020

Ponieważ sektor spożywczy musi ewoluować, aby sprostać wyzwaniom ochrony środowiska, etycznym, cyfrowym i demograficznym zmieniającego się świata targi SIAL PARIS 2020 oferują 7 200 wystawcom i 310 000 odwiedzającym narzędzia, które pozwolą im rozwiązywać napotkane problemy. SIAL Paris towarzyszy profesjonalistom i pomaga im realizować zmiany, które są nieuchronne oraz zachęca do działania na rzecz zrównoważonego rozwoju w segmencie przemysłu spożywczego.
« Podejście do jedzenia zmienia się i zmusza nas do podejmowania nowych wyborów. Istnieje silna potrzeba zdefiniowania na nowo podejścia do rolnictwa, przetwórstwa i dystrybucji produktów, aby dostarczyć konsumentom znaczących doznań. W ekipie targów SIAL myślimy, że wyniki biznesowe mają senes jedynie wówczas, gdy przyczyniają się do polepszenia naszego zdrowia, środowiska naturalnego i społeczeństwa. Nasza rola polega na rozumieniu, analizie i rozwijaniu trendów w sektorze spożywczym oraz dostarczaniu naszym wystawcom i odwiedzającym narzędzi do tworzenia przyszłych rozwiązań” podkreśla Nicolas Trentesaux, dyrektor generalny SIAL Network.

Hasłem #Own The Change targi SIAL Paris 2020 promują innowacyjne produkty i rozwiązania

Człowiek zawsze będzie musiał jeść, dlatego rolnictwo i sektor spożywczy reprezentują sektory przyszłości. Jednak nadchodzące zmiany w sektorze są znaczące. Do 2030 liczba ludności świata wzrośnie z 7,6 do 8,6 miliarda. Znaczny wzrost populacji stawia przed profesjonalistami z sektora rolno-spożywczego ogromne wyzwania. Zapewnienie wystarczającej ilości jedzenia będzie wymagało innowacji, które będą musiały spełniać nowe paradygmaty: produkować więcej jednocześnie śmiecąc mniej, znaleźć alternatywne źródła dostaw, zapewnić większą przejrzystość…    
Niezbędne jest inicjowanie i wzmacnianie nowych strategii, respektujących ochronę środowiska i człowieka: formy dystrybucji, łańcuchy dostaw oraz innowacyjne przetwarzanie żywności. W 2020 roku targi SIAL Paris zachęcają przedstawicieli sektora spożywczego do wzięcia odpowiedzialności za zmiany i do wspólnego tworzenia, podczas naszej imprezy oraz po niej, rozwiązań przyszłości.

SIAL Paris 2020 proponuje debatę poświęconą tworzeniu wspólnych rozwiązań przyszłości 
W ramach konferencji i wydarzeń towarzyszących animowanych przez uznanych międzynarodowych ekspertów organizatorzy targów SIAL Paris proponują kluczowe tematy, które zaangażują wystawców i odwiedzających: pakowanie (hurtowe, recycling, zero odpadów, brak plastiku…), urbanizacja (produkcja lokalna, produkcja blisko miejsca konsumpcji…), zdrowie ( produkty przyszłości, alikamenty,  alternatywne źródła białka…), technologie (technologie spożywcze, identyfikowalność, łańcuch bloków…).  
Przez cały rok 2020 SIAL Paris będzie animował działania wspólnoty profesjonalistów z branży współpracując z platformą obywatelską Make.org. Targi są jednym z członków założycieli Wielkiej Sprawy : „Jak sprawić by każdy mógł jeść lepiej ?”. Wspólnie z europejskim liderem Civic technology targi SIAL chcą zaangażować przedstawicieli sektora spożywczego do udziału w debacie na temat: „Jak zapewnić zdrową żywność gwałtownie rosnącej populacji, chroniąc jednocześnie środowisko naturalne?”. Organizatorzy pragną zmobilizować profesjonalistów do szukania rozwiązań i wprowadzania konkretnych działań odpowiadających na zmiany, które nastąpią w sektorze spożywczym. Wyniki konsultacji zostaną zaprezentowane podczas targów SIAL Paris 2020. Więcej informacji na temat konsultacji można znaleźć na stronie  https://make.org/FR-fr/consultation/futur-alimentation/selection

Dominique Crenn: wyjątkowa ambasadorka targów zaanagażowana w zmiany
Dominique Crenn to przedstawicielka świata kulinarnego, która jest świadoma konieczności zachowania równowagi między człowiekiem a naturą. Jako szef kuchni jest zdeterminowana, aby tworząc każde danie podkreślić jakość i pochodzenie składników. Urodzona w Bretanii, od 1990 roku mieszka w San Francisco. W 2011 roku otworzyła restaurację « L’Atelier Crenn », w hołdzie swojemu ojcu, którego obrazy zdobią jej lokal.
W 2018 roku została pierwszą kobietą szefem kuchni w USA wyróżnioną trzema gwiazdkami Michelin. L’Atelier Crenn znalazła się na liście 50 najlepszych restauracji świta na 35. miejscu. W tym roku Dominique Crenn opuści na chwilę Zatokę San Francisco, aby zaprezentować swoją kreatywność i talent podczas targów SIAL Paris 2020. 18 października br. weźmie udział w ceremonii otwarcia targów SIAL, by następnie uczestniczyć w licznych konferencjach, debatach i spotkaniach, podczas których zaprezentuje własną interpretację hasła #OwntheChange. Będzie także przewodniczącą jury konkursu SIAL Innovation, który nagradza najlepsze innowacje wybrane spośród 2 000 zaprezentowanych produktów.  
Udział Dominique Crenn w targach SIAL Paris 2020 zapowiada, że będzie to wyjątkowa edycja, pasjonująca i jednocześnie zaangażowana społecznie.

Przeczytaj również:

Pole testowe o powierzchni około 3000 m2 na targach Macfrut 2024

23 kwiecień 2024
Innowacje branży zostaną zaprezentowane na powierzchni około 3000 metrów kwadratowych, podzielonej na dwie hale: jedną przeznaczoną do uprawy owoców (Hala C1 - Agri Field Solution) i drugą do produkcji bezglebowej techniki, ogrodnictwo komercyjne i przemysłowe oraz mechanizacja (hala A1 – Machinery Solutions). Oba te obszary pozwalają odwiedzającym przekonać się na własne oczy, co mogą zastosować w praktyce we własnym gospodarstwie. »

Pierwsza edycja Fruit Attraction w Brazylii odzwierciedla potencjał brazylijskiego sektora owoców i warzyw

22 kwiecień 2024
Fruit Attraction, jedne z wiodących na świecie międzynarodowych targów branży owocowo-warzywnej, zakończyły swoją pierwszą edycję w Brazylii, na terenie São Paulo Expo. Trzydniowe wydarzenie zgromadziło cały łańcuch produkcyjny sektora, z obecnością 45 krajów i 8 stanów brazylijskich (São Paulo, Bahia, Pernambuco, Rio Grande do Norte, Maranhão, Pará, Espírito Santo i Paraná) oraz 12 000 gości . »

Nowe zabezpieczenia w branży spożywczej – ekologia w centrum uwagi

22 kwiecień 2024
Biorąc pod uwagę cele zrównoważonej gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie jednym z nim jest ograniczenie ilości odpadów opakowaniowych, coraz więcej firm poszukuje opakowań w pełni przyjaznych środowisku. Dlatego już dziś firma Silny&Salamon wprowadza zamknięcia do opakowań produktów spożywczych wykonane w całości z biomateriałów i nadające się do przetworzenia. »
Partnerzy