OwnTheChange

27 kwiecień 2020

Edycja SIAL Paris 2020 wprowadzi nową dynamikę rozpoczynając debaty wokół najważniejszych kwestii OwnTheChange. 
W dobie globalnych przemian, transformacji i społecznej odpowiedzialności biznesu Targi SIAL Paris pragną łączyć przedstawicieli branży spożywczej wokół najważniejszych wyzwań, które przed nią stoją. Człowiek zawsze będzie musiał jeść, jednak zmiany będą ogromne. Do 2030 liczba ludności świata wzrośnie z 7,6 do 8,6 miliarda.

Znaczny wzrost populacji stawia przed profesjonalistami z sektora rolno-spożywczego ogromne wyzwania. Zapewnienie wystarczającej ilości jedzenia będzie wymagało innowacji, które będą musiały spełniać nowe paradygmaty: produkować więcej jednocześnie śmiecąc mniej, znaleźć alternatywne źródła dostaw, zapewnić większą przejrzystość.

Niezbędne jest inicjowanie i wzmacnianie nowych strategii, respektujących ochronę środowiska i człowieka. Dlatego Targi SIAL Paris zachęcają przedstawicieli sektora spożywczego do wzięcia odpowiedzialności za zmiany i do wspólnego tworzenia rozwiązań przyszłości.

Podejście do jedzenia zmienia się i zmusza nas do podejmowania nowych wyborów. Istnieje silna potrzeba zdefiniowania na nowo podejścia do rolnictwa, przetwórstwa i dystrybucji produktów, aby dostarczyć konsumentom znaczących doznań. W ekipie targów SIAL myślimy, że wyniki biznesowe mają sens jedynie wówczas, gdy mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, środowisko naturalne i społeczeństwo. Nasza rola polega na rozumieniu, analizie i rozwijaniu trendów w sektorze spożywczym oraz dostarczaniu naszym wystawcom i odwiedzającym narzędzi do tworzenia przyszłych rozwiązań.

Targi SIAL angażują się w różne działania. Wspólnie z Make.org są jednym z członków założycieli wielkiej inicjatywy: „Jak sprawić by każdy mógł jeść lepiej?”. Celem tej akcji jest zaprezentowanie na arenie międzynarodowej najlepszych propozycji, tworzenie nowych możliwości rozwoju poprzez konsultacje z przedstawicielami branży spożywczej oraz wspólne wdrażanie tych pomysłów.

JAK PROFESJONALIŚCI MOGĄ WZIĄĆ UDZIAŁ W KONSULTACJACH?

Należy wejść na platformę Make.org do 29 maja 2020 roku.
future-food.make.org

Wyniki konsultacji zostaną opublikowane pod koniec czerwca br. Najlepsze propozycje przybiorą formę konkretnych działań i zostaną zaprezentowane na targach SIAL Paris (18-22 października 2020 r.).

Przeczytaj również:

AGRITECHNICA 2025 startuje w Hanowerze

8 listopad 2025
Już jutro rusza AGRITECHNICA 2025, największe i najważniejsze na świecie targi technologii rolniczej, które po raz kolejny zamienią teren wystawowy w Hanowerze w globalne centrum innowacji, wiedzy i biznesu. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Touch Smart Efficiency”, skupiając się na inteligentnych technologiach, efektywności oraz zrównoważonym rozwoju w rolnictwie. Przez siedem dni – od 9 do 15 listopada 2025 r. – odwiedzający będą mogli zobaczyć najnowsze rozwiązania z zakresu automatyzacji, digitalizacji, robotyki i zrównoważonej produkcji rolnej. »

Grüne Woche 2026: 100 lat tradycji, innowacji i smaku

6 listopad 2025
Międzynarodowe Targi Rolnictwa, Żywności i Ogrodnictwa Grüne Woche (Zielony Tydzień) obchodzą w tym roku wyjątkowy jubileusz — 100-lecie istnienia. Od 16 do 25 stycznia 2026 roku w Berlinie spotkają się przedstawiciele branży spożywczej, rolniczej i ogrodniczej z całego świata, by zaprezentować najnowsze trendy, technologie i produkty, a także porozmawiać o przyszłości globalnego rolnictwa i żywności. Jak podkreśla Lars Jaeger, dyrektor Grüne Woche: „Od stu lat targi odzwierciedlają zmiany w sposobie produkcji i konsumpcji żywności." »

AGRITECHNICA 2025 już za kilka dni - Największe na świecie targi maszyn rolniczych startują 9 listopada w Hanowerze

6 listopad 2025
Od 9 do 15 listopada 2025 roku teren targowy w Hanowerze ponownie stanie się centrum światowego rolnictwa. AGRITECHNICA 2025, wiodące na świecie targi maszyn i technologii rolniczych, zgromadzą 2800 wystawców z całego świata w 23 halach wystawienniczych, a towarzyszyć im będzie ponad 300 wydarzeń, konferencji i prezentacji technicznych. Codziennie międzynarodowi eksperci będą dzielić się doświadczeniami z różnych regionów świata: m.in. Asian Markets, Farming, Regenerative Agriculture, »
Partnerzy