Kolorowo i zdrowo na targach WorldFood

15 październik 2018

Polska jest istotnym producentem warzyw i owoców w skali Europy. Uprawa oraz przetwórstwo jest bardzo ważnym segmentem w branży rolno – spożywczej.
Znajdujemy się na zaszczytnym szóstym miejscu, jako jeden z największych producentów owoców i warzyw w UE oraz zajmujemy czołowe miejsce w produkcji przetworów owocowo – warzywnych.

Łączna produkcja soków pitnych, nektarów, napojów owocowych i owocowo-warzywnych w sezonie 2016/17 wyniosła 1,87 mln ton. Polska jest największym w UE eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego i owoców. W ciągu ostatnich lat zdecydowanie wzrosła też świadomość Polaków dotycząca ich wartości odżywczych. Obecnie 18,3 proc. Polaków ma świadomość, że do soków nie dodaje się cukru (to prawie dwukrotnie wyższy odsetek niż w 2015 roku) a 36,2 proc. konsumentów wie, że sok właśnie może zastąpić jedną z zalecanych przez ekspertów pięciu dziennych porcji owoców i warzyw.

Zarówno w Europie, jak i na całym świecie coraz większą uwagę konsumentów przyciąga zdrowe odżywianie i porady dietetyków. Na rzecz poprawienia nawyków żywieniowych globalnego społeczeństwa powstała inicjatywa „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, która zachęca do spożywania rekomendowanych przez lekarzy 5 warzywno-owocowych porcji dziennie. Warzywa i owoce na piramidzie żywienia zajmują drugie miejsce zaraz po produktach zbożowych. Są one bowiem skarbnicą składników odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Powinny być dodawane do każdego posiłku, inaczej trudno będzie spożyć taką ilość jednorazowo. Świeże warzywa i owoce są źródłem wielu witamin, które trudno dostarczyć organizmowi w inny sposób.
Warto wspomnieć, że trendy konsumenckie zmieniły także oblicze rynku bakalii, których znaczną częścią są suszone owoce (morele, żurawina i wiele innych). Obecnie traktuje się je jak zdrową przekąskę, która jest alternatywą dla słodyczy. Według oceny firmy Nielsen wartość tego segmentu w roku 2016 przekroczyła 1,2 mld zł.
Coraz chętniej sięga się również po tak zwane „zdrowe chipsy”. Jest to nic innego, jak zdrowa przekąska z suszonych warzyw lub owoców.
Jakość handlowa i konsumpcyjna polskich owoców i warzyw powoduje, że cieszą się one coraz większym zainteresowaniem partnerów handlowych na rynkach europejskich, a kolejnym celem dla krajowych producentów warzyw i owoców jest dalsza ekspansja na światowe rynki. „Wychodząc naprzeciw potrzebom wystawców, rynku i firm logistycznych, po raz drugi oferujemy Targi Chłodniczych Łańcuchów Dostaw COLDCHAIN. Jest po temu świetna okazja, czyli VI Targi WorldFood, organizowane, jak co roku wiosną w Warszawie „ – podkreśla Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów.
Jak widać, sektor owocowo- warzywny jest to dość rozległy i  kryją się przed nim duże perspektywy i nowe możliwości. Chcesz spotkać się z producentami z tego sektora? Nawiązać kontakty biznesowe i wymienić się doświadczeniami?. Dlatego, już dziś zapraszamy wszystkich zainteresowanych branżą owocowo- warzywną i rozwojem tego rynku do udziału w panelach tematycznych, dyskusji, ale  przede wszystkim rozmów B2B, profesjonalnie zorganizowanych. Patronat nad tą edycją Targów objęli Zarząd Unii Owocowej Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw i  Krajowa Unia Producentów Soków KUPS.

Zapraszamy na  Targi Żywności i Napojów WorldFood Poland w dniach 7-9 marca 2019.
Więcej informacji na www.worldfood.pl

Przeczytaj również:

GPG wprowadza na rynek nową genetykę jeżyn

22 maj 2024
Global Plant Genetics (GPG) i polski program hodowli Rubusa Niwa właśnie zawarły umowę licencyjną na dwie nowe odmiany jeżyny pierwiosnkowej. Umowa dotyczy reprezentowania przez GPG odmian Maryna i Juhas na szeregu terytoriów międzynarodowych. Światowy przemysł jeżynowy rośnie nieprzerwanie od wielu lat i niezwykle istotne jest wprowadzenie na rynek ulepszonych odmian, które pomogą w tym rozwoju i jeszcze bardziej go przyspieszą »

Interpera2024: skupienie się na wizytach technicznych

22 maj 2024
Interpera 2024 zgromadzi międzynarodowy sektor gruszek w dniach 26–27 czerwca w Óbidos w Portugalii. Oprócz głównego dnia konferencji organizatorzy przygotowali gruszkowe wizyty techniczne, których po prostu nie można przegapić! Uczestnicy zapoznają się z uprawą i ochroną gruszek w Portugalii. Program będzie łączył wymianę wiedzy i wizyty w firmach. Uczestnicy Interpera 2024 zostaną przeniesieni do serca regionu gruszkowego Rocha, w obszar znany jako Oeste, gdzie koncentruje się 90% produkcji. »

Macfrut - miejsce, w którym można dowiedzieć się, w jakim kierunku zmierza ten sektor

20 maj 2024
Macfrut, międzynarodowe wydarzenie dla branży świeżych produktów, po raz kolejny spotkało się z entuzjastycznym przyjęciem wystawców. W trzydniowych targach w Rimini Expo Centre wzięło udział ogółem 56 200 osób, co stanowi wzrost o 13% w porównaniu z rokiem ubiegłym. To była najbardziej ekscytująca edycja jak dotąd i widać, że branża jest dynamiczna i pewna przyszłości. Powodów do zadowolenia z przebiegu tej imprezy jest wiele. »
Partnerzy