Kolorowo i zdrowo na targach WorldFood

15 październik 2018

Polska jest istotnym producentem warzyw i owoców w skali Europy. Uprawa oraz przetwórstwo jest bardzo ważnym segmentem w branży rolno – spożywczej.
Znajdujemy się na zaszczytnym szóstym miejscu, jako jeden z największych producentów owoców i warzyw w UE oraz zajmujemy czołowe miejsce w produkcji przetworów owocowo – warzywnych.

Łączna produkcja soków pitnych, nektarów, napojów owocowych i owocowo-warzywnych w sezonie 2016/17 wyniosła 1,87 mln ton. Polska jest największym w UE eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego i owoców. W ciągu ostatnich lat zdecydowanie wzrosła też świadomość Polaków dotycząca ich wartości odżywczych. Obecnie 18,3 proc. Polaków ma świadomość, że do soków nie dodaje się cukru (to prawie dwukrotnie wyższy odsetek niż w 2015 roku) a 36,2 proc. konsumentów wie, że sok właśnie może zastąpić jedną z zalecanych przez ekspertów pięciu dziennych porcji owoców i warzyw.

Zarówno w Europie, jak i na całym świecie coraz większą uwagę konsumentów przyciąga zdrowe odżywianie i porady dietetyków. Na rzecz poprawienia nawyków żywieniowych globalnego społeczeństwa powstała inicjatywa „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, która zachęca do spożywania rekomendowanych przez lekarzy 5 warzywno-owocowych porcji dziennie. Warzywa i owoce na piramidzie żywienia zajmują drugie miejsce zaraz po produktach zbożowych. Są one bowiem skarbnicą składników odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Powinny być dodawane do każdego posiłku, inaczej trudno będzie spożyć taką ilość jednorazowo. Świeże warzywa i owoce są źródłem wielu witamin, które trudno dostarczyć organizmowi w inny sposób.
Warto wspomnieć, że trendy konsumenckie zmieniły także oblicze rynku bakalii, których znaczną częścią są suszone owoce (morele, żurawina i wiele innych). Obecnie traktuje się je jak zdrową przekąskę, która jest alternatywą dla słodyczy. Według oceny firmy Nielsen wartość tego segmentu w roku 2016 przekroczyła 1,2 mld zł.
Coraz chętniej sięga się również po tak zwane „zdrowe chipsy”. Jest to nic innego, jak zdrowa przekąska z suszonych warzyw lub owoców.
Jakość handlowa i konsumpcyjna polskich owoców i warzyw powoduje, że cieszą się one coraz większym zainteresowaniem partnerów handlowych na rynkach europejskich, a kolejnym celem dla krajowych producentów warzyw i owoców jest dalsza ekspansja na światowe rynki. „Wychodząc naprzeciw potrzebom wystawców, rynku i firm logistycznych, po raz drugi oferujemy Targi Chłodniczych Łańcuchów Dostaw COLDCHAIN. Jest po temu świetna okazja, czyli VI Targi WorldFood, organizowane, jak co roku wiosną w Warszawie „ – podkreśla Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów.
Jak widać, sektor owocowo- warzywny jest to dość rozległy i  kryją się przed nim duże perspektywy i nowe możliwości. Chcesz spotkać się z producentami z tego sektora? Nawiązać kontakty biznesowe i wymienić się doświadczeniami?. Dlatego, już dziś zapraszamy wszystkich zainteresowanych branżą owocowo- warzywną i rozwojem tego rynku do udziału w panelach tematycznych, dyskusji, ale  przede wszystkim rozmów B2B, profesjonalnie zorganizowanych. Patronat nad tą edycją Targów objęli Zarząd Unii Owocowej Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw i  Krajowa Unia Producentów Soków KUPS.

Zapraszamy na  Targi Żywności i Napojów WorldFood Poland w dniach 7-9 marca 2019.
Więcej informacji na www.worldfood.pl

Przeczytaj również:

Święto branży HoReCa już w marcu

13 listopad 2018
W dniach 21-23 marca, w Centrum Targowo-Kongresowym w Warszawie odbędą się 22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel. To wydarzenia na światowym poziomie, na których każdy związany z branżą HoReCa po prostu musi być! W tym roku pojawi się dużo nowości rynkowych, a także wiele debiutów. Dodatkowo program merytoryczny zapowiada się naprawdę interesująco. »

Edukacyjnie na EuroGastro

4 listopad 2018
W dniach 27-28 marca 2019 r., podczas targów EuroGastro, odbędzie się pierwsza sesja szkoleniowa w ramach Programu Edukacyjnego „Profesjonalny Menedżer Restauracji”. Wydarzenie organizują MT Targi Polska wspólnie z Kongresem Szefów Kuchni, który zajmuje się częścią merytoryczną. Projekt jest odpowiedzią na potrzebę profesjonalnego przygotowania menedżerów restauracji do prowadzenia biznesu gastronomicznego. »

Rekordowe targi TransLogistica Poland – 6-8 listopada

2 listopad 2018
Do VI edycji Międzynarodowych Targów Transportu i Logistyki w Warszawie – TransLogistica Poland zostało już tylko kilka dni. Tegoroczna edycja wydarzenia, mająca miejsce w dniach 6-8 listopada 2018 w EXPO XXI Warszawa, cieszy się rekordową popularnością. Swoją ofertę zaprezentuje ponad 240 wystawców, m.in z Polski, UE, krajów bałtyckich, państw WNP, Chin czy Indii. Dynamiczny rozwój targów potwierdza, że TransLogistica Poland to najważniejsze w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej wydarzenie biznesowe. »
Partnerzy