Smaczna Polagra Food! Już za dwa tygodnie rozpoczną się targi w Poznaniu

12 wrzesień 2017
Już za niecałe dwa tygodnie rozpoczną się w Poznaniu najsmaczniejsze targi – Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food. Czym będą kusić wystawcy targów?
Polagra Food to doroczna prezentacja osiągnięć polskich producentów żywności, jak również przegląd propozycji  z całego świata. Trzy pawilony zostaną zapełnione po brzegi produktami przygotowanymi w oparciu o potrzeby konsumentów, trendy eko, a także takimi, które powstały w zgodzie z tradycją kulinarną z różnych zakątków świata.
Najsilniej podczas targów będzie reprezentowana branża mleczarska. Oprócz znanych z półek sklepowych produktów w nowych wariantach smakowych na stoiskach wystawców pojawią się licznie nowości. Sery bez laktozy, BIO, bez GMO to trend, który będzie można dostrzec wśród prezentowanych produktów. Polscy producenci przygotowali także zaskakujące pomysły na serowe przekąski stanowiące doskonałe rozwiązanie na posiłek  w szkole, pracy czy podczas weekendowych wycieczek.
Znacząca część ekspozycji na targach Polagra Food zostanie dedykowana branży mięsnej. Zwiedzający targi będą mogli zapoznać się z nowymi propozycjami tego sektora, w szczególności na stoisku „Mięso z Polski”. W gronie tym między innymi jeden z liderów rynku, firma Sokołów SA z aż pięcioma produktami nagrodzonymi
w tym roku Złotym Medalem MTP. Ciekawe propozycje przedstawią Zakłady Mięsny Szubryt, w tym linię wędlin produkowaną bez użycia jakichkolwiek substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku i fosforanów.
Na ekspozycji nie zabraknie mięsnych dań gotowych będących odpowiedzią na potrzeby konsumentów poszukujących pomysłu na „szybki”, a jednocześnie smaczny obiad.
Polscy producenci zaprezentują również produkty z grupy słodyczy i przekąsek: chrupiące snacki na bazie pieczywa żytniego czy razowego, lizaki i ciasteczka bez cukru, warzywna liofilizowane, batony z liofilizowanymi owocami, bezglutenowe muffiny, soki i lemoniady (np. o smaku imbiru i pigwowca japońskiego!). Nie lada gratką będą niewątpliwie wodorosty o smaku bekonu!
Oprócz żywności produkowanej przez polskich producentów na targach pojawi się liczne grono firm z zagranicy.  Jak co roku zwiedzający będą mogli liczyć na nowości z Półwyspu Apenińskiego – tradycyjne włoskie wędliny
i sery, oliwy, makarony, wina czy przetwory warzywne. Ponadto będzie można zasmakować  między innymi w hiszpańskim salami, cypryjskich serach, herbatach z Cejlonu i Sri Lanki, rybach poławianych w litewskich wodach, węgierskich przetworach z pomidorów i niemieckich serach w posypkach kwiatowych.
W tym roku targi POLAGRA FOOD odbędą się w dniach 25–28 września w Poznaniu. Towarzyszyć im będą m.in. Międzynarodowe Targi Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL, a także Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH.

Więcej informacji: www.polagra-food.pl.

Przeczytaj również:

Przyszłość smakuje dobrze dzięki różnorodności żywności – branża spożywcza na Grüne Woche 2025

4 grudzień 2024
Podczas Grüne Woche 2025 wspólne stoisko Federacji Niemieckiego Przemysłu Żywności i Napojów (BVE) i Niemieckiego Stowarzyszenia Przemysłu Żywnościowego „Przyszłość smakuje dobrze” skupi się na różnorodności we wszystkich jej aspektach: jako podstawie bezpieczeństwa żywnościowego, jako podstawie preferencji personelu oraz jako niezbędny element składowy długoterminowych strategii zrównoważonego rozwoju »

ISM przedstawia najważniejsze wydarzenia Sweet Week 2025

4 grudzień 2024
Nowe formaty wydarzeń i treści dostarczają odpowiedzi na pilne problemy branżowe +++ Słodki Tydzień to namacalne przeżycie dzięki Szczytowi produkcyjnemu Sweet Week i Słodkiemu Tygodniowi – Etapowi rozmów i degustacji +++ Networking i ukierunkowane dobieranie partnerów w centrum uwagi. W dniach 2–5 lutego 2025 r. świat słodyczy i przekąsek skieruje uwagę na Kolonię, ponieważ Sweet Week – wyjątkowa synergia targów pomiędzy ISM i ProSweets Cologne – zbliży branżę. »

Bardziej ekologiczna droga dla brokułów

4 grudzień 2024
Innowacyjne opakowania ze zmodyfikowaną atmosferą/modyfikowaną wilgotnością (MA/MH) opracowane przez StePacPPC ułatwiają odejście od wypełnionych lodem pudełek z polistyrenu i woskowanych pudełek kartonowych do pakowania świeżych brokułów i innych warzyw na potrzeby przesyłek długodystansowych zarówno w USA, jak i w Japonii. JA Otofuke – główny producent brokułów – już korzysta z toreb StePacPPC Xtend®MA/MHbulk do transportu brokułów drogą lądową z Hokkaidoto Yokohama. »
Partnerzy