Srebro dla Cydru Lubelskiego Lodowego

5 listopad 2017
W IX Konkursie Polskich Win i Cydrów o Medal ENOEXPO 2017 Cydr Lubelski Lodowy otrzymał srebrny medal! - Nasza próba rozwijania specjałów regionalnych, szczególnie trudnych gatunków cydru, została doceniona – komentuje Robert Ogór, Prezes AMBRA S.A., producenta Cydru Lubelskiego.
W konkursie, który towarzyszy 15. Międzynarodowym Targom Wina w Krakowie, o medale rywalizowało 21 cydrów.

- Główną ideą konkursu jest promocja wina i cydrów produkowanych w Polsce (…), które według przewidywań ekspertów mają szansę stać się polskim towarem eksportowym – podkreślają Organizatorzy.
Dziesięciu członków jury w dwóch komisjach pod przewodnictwem dziennikarza, krytyka winiarskiego i twórcy serwisu Vinisfera Mariusza Kapczyńskiego oraz niezależnego dziennikarza i krytyka winiarskiego Wojciecha Bosaka debiutujący w konkursie Cydr Lubelski Lodowy nagrodziło srebrnym medalem. Członkowie komisji oceniali zarówno smak, zapach, jak i poprawność produkcji.
- Bardzo się cieszymy z tego wyróżnienia! Nasza próba rozwijania specjałów regionalnych, szczególnie trudnych gatunków cydru, została doceniona. Laureaci konkursu ENOEXPO dowodzą, jak ważna w produkcji cydru jest naturalność, pasja, cierpliwość. To pokazuje, w którą stronę może zmierzać polski cydr - mówi Robert Ogór, Prezes AMBRA S.A.
Przypomnijmy, że medal ENOEXPO 2017 to nie pierwsze wyróżnienie dla Cydru Lubelskiego Lodowego. W największym światowym konkursie cydrów British Cider Championships receptura stworzona dla Cydru Lubelskiego Lodowego zdobyła złoty medal New World CiderChampion 2017.
- Srebrny medal dla Cydru Lubelskiego lodowego podczas konkursu Enoexpo 2017 to potwierdzenie, że tworzenie produktów regionalnych, naturalnych ma sens, szczególnie kiedy na wyciągnięcie ręki mamy największy sad jabłoniowy w Europie. Srebrny kolor zdobytego medalu i wynik punktowy 92,2 pkt w tzw. 100 pkt skali Parkera to dla nas podwód do radości i jednocześnie wyzwanie do dalszej pracy nad rozwojem całej marki – mówi Główny Technolog AMBRA S.A. Artur Dubaj.
Wprowadzony we wrześniu do sprzedaży Cydr Lubelski Lodowy to cydr premium, o niespotykanej intensywności walorów smakowych i aromatycznych. Cechuje go pracochłonny proces wytwarzania - na 1 litr potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek, z których niska temperatura wydobywa samą esencję smaku i aromatu. Gdy temperatura spada do -5°C wraz z kryształkami lodu owocowy moszcz traci cząsteczki wody. Jednocześnie substancje owocowe: cukry własne i aromaty, ulegają kondensacji, tworząc tzw. esencję.
- Esencję poddajemy powolnej fermentacji na zimno: w temperaturze poniżej 15°C. W trakcie tego procesu wymrożony moszcz ulega przemianie w cydr lodowy - dodaje Artur Dubaj.
- Żaden inny cydr nie oddaje tak dobrze charakteru polskich jabłek jak Cydr Lubelski Lodowy. To produkt unikalny i wyjątkowy, który ma potencjał, by stać się równie rozpoznawalny na świecie, jak np. węgierskie tokaje - mówi Robert Walewski, brand manager marki Cydr Lubelski. - To alkohol na wyjątkowe okazje, przyjęcia, święta, doskonały do celebrowania szczególnych chwil w życiu. To również doskonała propozycja prezentowa.
Cydr Lubelski Lodowy może stanowić punkt kulminacyjny wieczoru, zastąpić deser lub połączyć się z tradycyjną polską szarlotką. Doskonale sprawdzi się też jako aperitif. W celu najlepszego wydobycia aromatu, schłodzony Cydr Lubelski Lodowy warto podać w kieliszkach do białego wina.

Mat. prasowe: Kuźnia Group

Przeczytaj również:

AGRITECHNICA 2025 startuje w Hanowerze

8 listopad 2025
Już jutro rusza AGRITECHNICA 2025, największe i najważniejsze na świecie targi technologii rolniczej, które po raz kolejny zamienią teren wystawowy w Hanowerze w globalne centrum innowacji, wiedzy i biznesu. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Touch Smart Efficiency”, skupiając się na inteligentnych technologiach, efektywności oraz zrównoważonym rozwoju w rolnictwie. Przez siedem dni – od 9 do 15 listopada 2025 r. – odwiedzający będą mogli zobaczyć najnowsze rozwiązania z zakresu automatyzacji, digitalizacji, robotyki i zrównoważonej produkcji rolnej. »

Grüne Woche 2026: 100 lat tradycji, innowacji i smaku

6 listopad 2025
Międzynarodowe Targi Rolnictwa, Żywności i Ogrodnictwa Grüne Woche (Zielony Tydzień) obchodzą w tym roku wyjątkowy jubileusz — 100-lecie istnienia. Od 16 do 25 stycznia 2026 roku w Berlinie spotkają się przedstawiciele branży spożywczej, rolniczej i ogrodniczej z całego świata, by zaprezentować najnowsze trendy, technologie i produkty, a także porozmawiać o przyszłości globalnego rolnictwa i żywności. Jak podkreśla Lars Jaeger, dyrektor Grüne Woche: „Od stu lat targi odzwierciedlają zmiany w sposobie produkcji i konsumpcji żywności." »

AGRITECHNICA 2025 już za kilka dni - Największe na świecie targi maszyn rolniczych startują 9 listopada w Hanowerze

6 listopad 2025
Od 9 do 15 listopada 2025 roku teren targowy w Hanowerze ponownie stanie się centrum światowego rolnictwa. AGRITECHNICA 2025, wiodące na świecie targi maszyn i technologii rolniczych, zgromadzą 2800 wystawców z całego świata w 23 halach wystawienniczych, a towarzyszyć im będzie ponad 300 wydarzeń, konferencji i prezentacji technicznych. Codziennie międzynarodowi eksperci będą dzielić się doświadczeniami z różnych regionów świata: m.in. Asian Markets, Farming, Regenerative Agriculture, »
Partnerzy