Srebro dla Cydru Lubelskiego Lodowego
5 listopad 2017
W IX Konkursie Polskich Win i Cydrów o Medal ENOEXPO 2017 Cydr Lubelski Lodowy otrzymał srebrny medal! - Nasza próba rozwijania specjałów regionalnych, szczególnie trudnych gatunków cydru, została doceniona – komentuje Robert Ogór, Prezes AMBRA S.A., producenta Cydru Lubelskiego.
W konkursie, który towarzyszy 15. Międzynarodowym Targom Wina w Krakowie, o medale rywalizowało 21 cydrów.
- Główną ideą konkursu jest promocja wina i cydrów produkowanych w Polsce (…), które według przewidywań ekspertów mają szansę stać się polskim towarem eksportowym – podkreślają Organizatorzy.
Dziesięciu członków jury w dwóch komisjach pod przewodnictwem dziennikarza, krytyka winiarskiego i twórcy serwisu Vinisfera Mariusza Kapczyńskiego oraz niezależnego dziennikarza i krytyka winiarskiego Wojciecha Bosaka debiutujący w konkursie Cydr Lubelski Lodowy nagrodziło srebrnym medalem. Członkowie komisji oceniali zarówno smak, zapach, jak i poprawność produkcji.
- Bardzo się cieszymy z tego wyróżnienia! Nasza próba rozwijania specjałów regionalnych, szczególnie trudnych gatunków cydru, została doceniona. Laureaci konkursu ENOEXPO dowodzą, jak ważna w produkcji cydru jest naturalność, pasja, cierpliwość. To pokazuje, w którą stronę może zmierzać polski cydr - mówi Robert Ogór, Prezes AMBRA S.A.
Przypomnijmy, że medal ENOEXPO 2017 to nie pierwsze wyróżnienie dla Cydru Lubelskiego Lodowego. W największym światowym konkursie cydrów British Cider Championships receptura stworzona dla Cydru Lubelskiego Lodowego zdobyła złoty medal New World CiderChampion 2017.
- Srebrny medal dla Cydru Lubelskiego lodowego podczas konkursu Enoexpo 2017 to potwierdzenie, że tworzenie produktów regionalnych, naturalnych ma sens, szczególnie kiedy na wyciągnięcie ręki mamy największy sad jabłoniowy w Europie. Srebrny kolor zdobytego medalu i wynik punktowy 92,2 pkt w tzw. 100 pkt skali Parkera to dla nas podwód do radości i jednocześnie wyzwanie do dalszej pracy nad rozwojem całej marki – mówi Główny Technolog AMBRA S.A. Artur Dubaj.
Wprowadzony we wrześniu do sprzedaży Cydr Lubelski Lodowy to cydr premium, o niespotykanej intensywności walorów smakowych i aromatycznych. Cechuje go pracochłonny proces wytwarzania - na 1 litr potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek, z których niska temperatura wydobywa samą esencję smaku i aromatu. Gdy temperatura spada do -5°C wraz z kryształkami lodu owocowy moszcz traci cząsteczki wody. Jednocześnie substancje owocowe: cukry własne i aromaty, ulegają kondensacji, tworząc tzw. esencję.
- Esencję poddajemy powolnej fermentacji na zimno: w temperaturze poniżej 15°C. W trakcie tego procesu wymrożony moszcz ulega przemianie w cydr lodowy - dodaje Artur Dubaj.
- Żaden inny cydr nie oddaje tak dobrze charakteru polskich jabłek jak Cydr Lubelski Lodowy. To produkt unikalny i wyjątkowy, który ma potencjał, by stać się równie rozpoznawalny na świecie, jak np. węgierskie tokaje - mówi Robert Walewski, brand manager marki Cydr Lubelski. - To alkohol na wyjątkowe okazje, przyjęcia, święta, doskonały do celebrowania szczególnych chwil w życiu. To również doskonała propozycja prezentowa.
Cydr Lubelski Lodowy może stanowić punkt kulminacyjny wieczoru, zastąpić deser lub połączyć się z tradycyjną polską szarlotką. Doskonale sprawdzi się też jako aperitif. W celu najlepszego wydobycia aromatu, schłodzony Cydr Lubelski Lodowy warto podać w kieliszkach do białego wina.
Mat. prasowe: Kuźnia Group
Przeczytaj również:
Więcej wystawców, więcej miejsca, więcej spostrzeżeń - Grüne Woche 2025 prezentuje przyszłe trendy w żywności i rolnictwie
16 styczeń 2025
Grüne Woche 2025 otwiera się w Berlinie w dniach 17-26 stycznia. 1500 wystawców z 60 krajów zaprezentuje kulinarne perełki, innowacje i trendy. 300 konferencji oferuje platformę do międzynarodowego dialogu. „Grüne Woche odzwierciedla różnorodność i siłę napędową przemysłu rolno-spożywczego, która wpływa na każdego z nas każdego dnia” — mówi dr Mario Tobias, dyrektor generalny Messe Berlin GmbH. »
Bądź gospodarzem na FOOD EXPO i poznaj świat żywności i napojów
15 styczeń 2025
Food Expo Greece to wiodące targi żywności i napojów w Europie Południowo-Wschodniej i miejsce spotkań, w którym profesjonaliści z branży starają się dostarczać najnowsze produkty, mierzyć rozwój rynku i nawiązywać kontakty z globalnymi dostawcami. Targi co roku gromadzą przedstawicieli branży żywności i napojów i stanowią forum do spotkań twarzą w twarz, utrzymywania kontaktów i budowania trwałych relacji biznesowych. »
Wszystko, czego potrzebujesz na wizytę na Grüne Woche
11 styczeń 2025
Od 17 do 26 stycznia 2025 r. Grüne Woche zgromadzi pod Funkturm miłośników rolnictwa, smakoszy, miłośników zwierząt i fanów ogrodnictwa. Bez kolejki i czekania: odwiedzający mogą wygodnie pobrać lub wydrukować swój bilet wstępu na swój telefon komórkowy w cyfrowym sklepie z biletami Grüne Woche. Bilety są również dostępne przy wejściach na teren wystawy. Osoby chcące zapłacić gotówką mogą otrzymać vouchery na bilety jednodniowe, rodzinne i happy hour w automatach biletowych BVG i centrach obsługi klienta. »