Syrop z agawy
8 marzec 2016
Wielbiciele słodkości stoją często przed dylematem: sięgnąć po jeszcze jeden kęs deseru czy zatroszczyć się o linię i zrezygnować z pustych kalorii? Te dylematy pomoże nam rozwiązać nowy produkt na rynku – naturalny syrop z agawy Sunny Via.
Nowy syrop jest produktem naturalnym spełniającym wszelkie zasady zdrowej diety. Syrop Sunny Via to 100% naturalny cukier pochodzący wyłącznie z soku agawy. Jest idealnym zamiennikiem cukru białego w diecie, posiada też pięciokrotnie niższy indeks glikemiczny. Dzięki swojemu słodkiemu, neutralnemu smakowi syrop stanowi doskonały „słodzik” do napojów, ciast, musli oraz wszelkiego rodzaju deserów.
Nowy syrop Sunny Via jest dostępny w nietłukącym się foliowym opakowaniu wyposażonym w praktyczny dozownik niekapek. Sunny Via posiada opakowanie o prawdziwie rodzinnej gramaturze 450 gram. Na etykiecie produktu znajduje się informacja nt. kaloryczności produktu i kraju pochodzenia syropu. Produkt powinien być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu.
Viva naturalna słodycz Wyciąg z kaktusa agawy ceniony jest ze względu na słodki, mleczny i bardzo delikatny smak. Doceniają go nie tylko najwyższej klasy kucharze i cukiernicy, ale również lekarze i dietetycy. Pasjonaci gotowania doceniają natomiast jego neutralny smak, pożądany wtedy, gdy chcemy nadać potrawie słodyczy, nie modyfikując jego pierwotnego smaku.
Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego prebiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Sprawia to, że syrop z agawy stanowi doskonałą alternatywę dla osób stosujących dietę nioskowęglowodanową, dietę Montignaca lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii. Produkt może być spożywany również przez wegan, którzy rezygnują z miodu.
Nektar w kuchniSyrop z agawy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można zastąpić nim miód lub cukier w dowolnym przypadku. Nektar ma słodki, bardzo subtelny, neutralny smak i prawie niewyczuwalny aromat. Stanowi to sporą zaletę w przypadku dań, którym chcemy nadać odrobinę słodyczy, nie zmieniając ich smaku. Syrop jest „gładki”, a jego konsystencja niewyczuwalna. Produkt nadaje się do przygotowania deserów, koktajli, słodkich wypieków. Można słodzić nim świeże owoce, muesli, jogurty, jak również polewać gofry i naleśniki. Znajduje zastosowanie także w kuchni wytrawnej, np. w przypadku drobiu, mięs i owoców morza, a także sosów, marynat czy dressingów. Niewątpliwą zaletą syropu z agawy jest bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie. Produkt - w przeciwieństwie do cukru i miodu – bez problemu rozpuszcza się w każdej temperaturze. Dzięki temu jest cenionym składnikiem chłodnych napojów: mrożonej kawy lub herbaty, a także słodkich drinków czy koktajli. Może stanowić słodzik także w przypadku gorących napojów: aromatycznej herbaty, czarnej kawy, puszystego cappuccino lub gorącej czekolady.
Francuska tradycjaProducenci syropu z agawy Sunny Via, rodzina Michaud Apiculteurs z Francji, to eksperci w dziedzinie produkcji miodu i jedni z największych francuskich eksporterów. Historię rodzinnej pasji rozpoczął Yves Michaud, kiedy w 1920 roku postawił pierwsze u¬le na słonecznych zboczach Pirenejów. Dziś wartości marki pozostają takie same, jak ponad 90 lat temu. Sukces rodzinnej firmy wynika z połączenia pasji, rygorystycznej pracy oraz nieustannego wprowadzania innowacji i wychodzenia naprzeciw zmieniającym się potrzebom klienta.
Przeczytaj również:
Caña Nature prezentuje nowe salmorejo z buraków: eksplozja smaku i koloru
23 kwiecień 2024
Salmorejo z buraków to innowacyjna i atrakcyjna opcja, która dodaje przystawkom odrobinę koloru i smaku, stanowiąc pyszną alternatywę dla tradycyjnego salmorejo. Produkt jest bezglutenowy, co czyni go wszechstronną opcją dla szerokiej gamy menu. »
Rynek rośnie, a z nim targi WINO
18 marzec 2024
Tegoroczna edycja Targów Polskich Win i Winnic WINO zapowiada się rewelacyjnie. Udział potwierdziło już siedem winiarskich regionów oraz ponad 90 wystawców. Nie zabraknie znanych dobrze pasjonatom polskiego wina winnic z województw: lubuskiego, wielkopolskiego, mazowieckiego, zachodniopomorskiego, łódzkiego i małopolskiego. »
Grad medali, pewniaki i zaskoczenia
5 marzec 2024
Dwa konkursowe dni, dwudziestka jurorek i jurorów oraz 554 wina z 127 winnic z całego kraju. Rozstrzygnięto kolejną edycję konkursu WINOPL. Medalami nagrodzono 160 win. Sześciu z nich nadano tytuł championa. Na rozstrzygnięcie drugiego etapu konkursu poczekamy do połowy marca. »