Lubelskie Święto Młodego Cydru

16 wrzesień 2015

Podczas całodziennego wydarzenia będzie można spróbować polskich cydrów naturalnych, zrobić własny cydr, częstować się jabłkami z lubelskich sadów i świeżo tłoczonym sokiem. Wśród atrakcji także: wspólne biesiadowanie, konkursy, wystawa graffiti i komiksów, warsztaty kreatywne, laboratorium smaku, cydrowy sklep i jabłkowa fotobudka.

SOBOTA, 19 września

• godz. 11–18, Rynek Starego Miasta – najbardziej jabłkowy piknik w Polsce i wielka ogólnopolska akcja „Wszyscy robimy polski cydr” (wystarczy zebrać trzy naklejki, by własnoręcznie wytłoczyć sok z jabłek i zamienić go na cydr)
• godz. 12, scena na Rynku Starego Miasta – rozbijamy beczkę MŁODZIAKA i częstujemy młodym cydrem!
• co godzinę na scenie – gra z nagrodami „Szkiełkiem i okiem”. Do wygrania aż 15 zestawów nagród, w tym cydrowe plecaki
• godz. 13–14.30, Trybunalska, Rynek 4 – warsztaty „Jak zrobić polski cydr?” i degustacja komentowana młodych cydrów (liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy w Informacji)
• godz. 17–23, Plac przy Teatrze im. H.Ch. Andersena – wielki finał trasy koncertowej „Spragnieni Lata”. Wystąpią: Tymon Tymański, Natalia Przybysz, L.U.C., Julia Marcell, Skubas, Xxanaxx

NIEDZIELA, 20 września
• godz. 10–13, Rynek Starego Miasta – jabłkowy targ śniadaniowy

Lubelskie Święto Młodego Cydru poprowadzą znani dziennikarze telewizyjni:
Maja Popielarska i Mateusz Szymkowiak

WSTĘP WOLNY
STREFY TEMATYCZNE
• STREFA JABŁKA – na Lubelskie Święto Młodego Cydru setki kilogramów aromatycznych, soczystych i chrupiących jabłek prosto z lubelskich sadów dostarczą m.in. Lubsad , Witabo, FruVitaLand
• STREFA SOKU – mobilna tłocznia, test smaku i laboratorium smaku, gdzie każdy będzie mógł sprawdzić swoją wrażliwość sensoryczną – umiejętność rozróżniania zapachów oraz czterech podstawowych smaków. Choć na ogół wszystkim wydaje się to oczywiste i proste, w rzeczywistości okazuje się sporym wyzwaniem i ciekawym doświadczeniem
• STREFA CYDRU
o multimedialne stoisko Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru
o strefa degustacyjna aż siedmiu różnych producentów: CYDR LUBELSKI ANTONÓWKA, CYDR POLSKI, DZIK POLSKI CYDR, CYDR Z WIELKOPOLSKI, CYDR STAROPOLSKI Z ROZTOCZA, CYDR APPLEGREEN, JABŁECZNIAK DOMOWY Z MIKOŁAJÓWKI
o akcja specjalna „Wszyscy robimy polski cydr” – zbierz trzy naklejki, wytłocz sok z jabłek i zamień go na cydr. Każdy, kto odwiedzi strefy jabłka, soku i cydru, zdobywając w każdej z nich jabłkową wlepkę, będzie mógł własnoręcznie wytłoczyć sok z jabłek i zamienić go w prawdziwy cydr. Na odważnych czekają dwie tony jabłek, z których wytłoczyć chcemy aż tysiąc litrów soku na cydr. Na tych, którzy włączą się do akcji „Wszyscy robimy polski cydr”, czeka tysiąc litrów premierowego Cydru Lubelskiego ANTONÓWKA 2015
• STREFA SZTUKI – wystawa komiksów i graffiti, warsztaty kreatywne „Cydrowe kosze owocowe”, fotobudka
• STREFA WIEDZY – godz. 13–14.30, Trybunalska, warsztaty „Jak zrobić polski cydr?” (liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy w Informacji)
o Jabłka z Lubelszczyzny
o Jak zrobić cydr sadowniczy?
o Jak zrobić cydr domowy?
o Degustacja komentowana młodych cydrów

WYBRANE ATRAKCJE I WYSTAWCY

INFORMACJA
– pierwszy punkt obowiązkowy na Lubelskim Święcie Młodego Cydru. Jej futurystyczna forma i srebrzysty połysk mają zadziałać jak magnes. I słusznie, bo tu będzie można otrzymać kupony degustacyjne uprawniające do darmowego spróbowania pięciu różnych cydrów (tylko dla dorosłych!), instrukcję do akcji „Wszyscy robimy polski cydr” albo pamiątkową komiksową pocztówkę (limitowany nakład 5 tys. sztuk). Uwaga! W Informacji można też zapisać się na warsztaty „Jak zrobić polski cydr?”.
ZACYDROWANI.PL zapraszają na stoisko Lubelskiego Stowarzyszenia Młodego Cydru. Będzie można tam samemu zrobić swojego Cydrofana, korzystając z wirtualnego kreatora. Wybierzesz wąsy, okulary i tupecik? A może szeroki uśmiech i grzywkę? Psa, rakietę tenisową czy telefon, z którym się nie rozstajesz? Daj się ponieść jabłkowej fantazji i zamanifestuj swoje poparcie dla polskich sadowników! Dla cierpliwych, którzy ustawią się w kolejce, będziemy tworzyć Cydroportrety na żywo – jak karykatury na Krupówkach! Stowarzyszenie przygotowało też gadżety – cegiełki na rzecz idei wspierania polskiego cydru.

WARSZTATY KREATYWNE
pod hasłem „Cydrowe kosze owocowe” poprowadzą WZORY – Warszawskie Targi Designu. Będziemy na nich przetwarzać cydrowe kartony w oryginalne pojemniki na jabłka i inne owoce. Możecie zrobić dowolną ich liczbę, a następnie łączyć w moduły. Niech nic się nie marnuje! Nie trzeba się zapisywać, warsztaty są bezpłatne. Start o godz. 11. 

ZDJĘCIA W SADZIE – BUDKA FOTOGRAFICZNA jest owocem pasji i marzeń samego Andy’ego Warhola – połączeniem najwyższej klasy osiągnięć technologicznych z duszą jednego z największych artystów pop-artu na świecie. Wnętrze tej niezwykłej Budki fotograficznej skrywa najnowszej generacji profesjonalny sprzęt fotograficzny. Po ośmiu sekundach zabierzesz do domu zestaw trzech unikalnych zdjęć, które nigdy nie pozwolą Ci zapomnieć o Lubelskim Święcie Młodego Cydru. Zdjęcia udostępnimy też w sieci, by jednym kliknięciem można było opublikować je na swoim profilu na Facebooku. Uwaga, konkurs! Trzy najbardziej kreatywne zdjęcia nagrodzimy weekendowym zapasem Cydru Lubelskiego.

GALERIA KOMIKSU – Cydr Lubelski inspiruje artystów sztuki komiksu do poszukiwania świeżych kadrów. Konkurs na komiks o Cydrze Lubelskim towarzyszył festiwalowi niezależnej sceny komiksowej Złote Kurczaki 2015. Rywalizację wygrał Daniel Chmielewski, absolwent Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, autor albumów „Zostawiając powidok wibrującej czerni” i „Zapętlenie”, scenarzysta komiksu „Podgląd” oraz krótkich form, głównie eseistycznych i autobiograficznych. Specjalnie na Lubelskie Święto Młodego Cydru 2015 opracował cały cykl komiksów z jabłkowo-cydrowym motywem przewodnim.
TŁOCZNIA SOKÓW SKUBIG – mobilna tłocznia soków, która z powodzeniem może działać zarówno w sadzie, jak i na Rynku Starego Miasta w Lublinie. Litr naturalnego niepasteryzowanego soku wytwarza z 1,4 kg jabłek. Działa od kwietnia 2014 r. Kryje w sobie całą linię produkcyjną – podajnik, młynek, prasę… Wykorzystuje świeżo zerwane jabłka ze skórką, ogonkiem i pestkami, do których już nic się nie dodaje. Tajemnicą smaku i aromatu soku jest odpowiedni dobór różnych gatunków jabłek.

DEGUSTACJA CYDRÓW

CYDR LUBELSKI ANTONÓWKA – pierwszy cydr jednoodmianowy
Premierowa limitowana seria najpopularniejszego polskiego cydru – Cydru Lubelskiego (niecałe 200 000 litrów) z pierwszych sierpniowych zbiorów Antonówki w 2015 roku.
Podobnie jak klasyczna wersja Cydr Lubelski Antonówka jest w pełni naturalny, powstał w 100% ze świeżo wyciśniętego soku z polskich jabłek, w procesie naturalnej fermentacji. Aromatyczne, soczyste polskie antonówki na tegoroczną serię zostały zebrane ręcznie w ostatnich dniach sierpnia. Fermentacja w niskiej temperaturze trwała dosłownie kilka dni. Mamy więc do czynienia z prawdziwym „młodziakiem”, który zachował świeżość i charakter tej starej odmiany jabłek: silny zapach i kwaśny smak. Jasnokremowy, twardy miąższ antonówek oraz gładka, błyszcząca skórka nadają mu szlachetną słomkową barwę z jasnymi akcentami.
Poczujemy w nim charakterystyczny kwaskowaty smak antonówek, zrównoważony przez niewielką ilość naturalnych cukrów pozostałych po zakończeniu procesu fermentacji. Aromatyczne, jabłkowe nuty podkreśla naturalne musowanie cydru.
Wyprodukowany w 100% ze świeżego soku (a nie z koncentratu!) bez dodatku wody, cukrów, barwników i aromatów.

CYDR POLSKI 

Do Rodziny Polskich Cydrów należy Cydr Polski Klasyczny i jedyny w Polsce różowy Cydr Polski Rumiany. Naturalne i czyste, tworzone są przez znawców i miłośników cydru. Oba niepasteryzowane, powstałe z jabłek tłoczonych na zimno odmian Jonathan, McIntosh, Spartan, Idared, Antonówka, pochodzących z polskich sadów. Pysznie półsłodkie, pachnące świeżymi jabłkami, niezwykle orzeźwiające, delikatnie musujące.
Unikalny Cydr Polski Rumiany swoją niezwykłą barwę i aromat oraz łagodny smak zawdzięcza owocom z odmiany Gala (o których się mawia, że pokryte są pomarańczowo-czerwonym rumieńcem – stąd nazwa Rumiany) i jabłoni rajskiej purpurowej (uprawianej najczęściej w przydomowych sadach, o purpurowo-czerwonym kolorze).
Cydr Polski Klasyczny i Cydr Polski Rumiany to kwintesencja jakości i zdecydowanie najlepsza propozycja na cały rok.
Idealne do wszystkich potraw i zestawień kulinarnych.

CYDR Z WIELKOPOLSKI

Swój wyjątkowy smak zawdzięcza XIX-wiecznej recepturze.
Tłocznia Soków Rembowscy od ponad 12 lat jest producentem soków tłoczonych, wytwarzanych przede wszystkim na bazie jabłek. Teraz jednym z jej priorytetów jest promocja kultury spożywania cydru przygotowanego według tradycyjnej receptury.
Cydr z Wielkopolski powstaje w wyniku fermentacji 100% soku jabłkowego wytłoczonego na prasie przekładkowej ze starych odmian jabłek. Dwutlenek węgla zawarty w cydrze jest wynikiem naturalnej fermentacji. Napój ten nie jest dosładzany cukrem, a w jego produkcji nie używa się związków siarki. Cydr z Wielkopolski nie jest filtrowany, stąd naturalny osad na dnie butelki. W konsekwencji zastosowania naszej XIX-wiecznej receptury uzyskaliśmy niepowtarzalny, wyróżniający się na tle konkurencji smak. Cydr z Wielkopolski posiada znak „Jakość Tradycja”. 

CYDR STAROPOLSKI Z ROZTOCZA
Pochodzi z miejscowości Lipowiec, gdzie znajduje się gospodarstwo agroturystyczne „Polana” Elżbiety i Wojciecha Popko. Ich specjalnością jest uprawa winorośli oraz produkcja wina i cydru na własne potrzeby.
Cydr Staropolski powstaje ze starych odmian polskich jabłoni, w tym dzikich. „Do produkcji wybieramy soczyste, aromatyczne jabłka, których niepowtarzalny smak i aromat zamykamy w butelce – podkreślają Elżbieta i Wojciech Popko. Cydr produkują od trzech lat. – Pomyśleliśmy, że będzie to dodatkowa atrakcja dla gości odwiedzających nasze gospodarstwo agroturystyczne. Tak to się zaczęło…” – uzupełniają.

CYDR APPLEGREEN

Wysokiej jakości cydr jabłkowy o niepowtarzalnym, kuszącym smaku i zapachu. To, co nas wyróżnia, to fakt, że nasza firma monitoruje proces produkcji już od momentu uprawy owoców. Stosujemy produkcję opartą na naturalnym sposobie fermentacji (bez dodatku cukru i wody) z soku NFC (nie z koncentratu). Produkowany przez nas cydr jest naturalnie mętny, co wskazuje na jego duże walory zdrowotne.
Wykorzystujemy deserowe jabłka, pochodzące jedynie ze sprawdzonych, ekologicznych gospodarstw sadowniczych, a odpowiedni dobór odmian owoców sprawia, że nasz produkt spełnia najbardziej wyszukane wymagania klientów.

JABŁECZNIAK DOMOWY Z MIKOŁAJÓWKI

Jabłeczniak robiony z wczesnych odmian jabłek według przepisu z 1911 roku, zapisanego przez Stanisława Solisa pobierającego w owym czasie nauki w szkole dla ziemian w Pszczelinie (Brwinów koło Warszawy).
Tradycyjny napój niskoalkoholowy wytwarzany w procesie fermentacji niepasteryzowanego soku jabłkowego. W tym konkretnym przypadku fermentowany na dzikich drożdżach. Okres fermentacji – 5 tygodni. Dojrzewany w dębowej beczce z dębu szypułkowego.

DZIK POLSKI CYDR
To najdzikszy z najdzikszych polskich cydrów. Stworzony wyłącznie z polskich jabłek, dzięki którym Dzik oferuje swój niepowtarzalny smak w najlepszych restauracjach, pubach i klubach. Podawany jest w najświeższej formie prosto z beczki i w buteleczkach 330 ml.
Cydr Dzik jest naturalnym, półsłodkim i półmusującym napojem o zawartości alkoholu 4,5%. Smak jabłek i orzeźwiający charakter można z łatwością wyczuć, gdy Dzika się lekko schłodzi.
Podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru każdy będzie mógł spróbować Dzika oraz porozmawiać na jego temat. Będą też niespodzianki.

 Zdjęcie i mat. prasowy: Kuźnia PR

Przeczytaj również:

Partnerzy