Kocham Toskanię - Kolory, smaki i zapachy

26 marzec 2015
Najlepsza toskańska kuchnia to proste dania, zachowujące smak składników, z których je przygotowano. Autorka proponuje prawie sto przepisów i jednocześnie z pasją opisuje piękno rodzinnych stron oraz przybliża sylwetki ludzi, którzy potrafią stworzyć ze zwykłych darów ziemi niezwykłe przysmaki. Proponuje nam typowo toskańskie potrawy: przekąski, pierwsze i drugie dania oraz domowe wypieki, wszystkie zrobione w domu i sfotografowane przez nią samą. Cenne informacje dotyczące tego, czym powinny się charakteryzować najlepsze produkty i jak przygotować z nich wyborne dania, będą niezwykle przydatne dla tych, którzy chcą choć na chwilę przemienić w Toskanię własną kuchnię, a konkretne wskazówki, gdzie warto się wybrać, pomogą tym, którzy planują kulinarną podróż po prowincjach takich jak Piza, Florencja czy Siena i potrzebują dobrego przewodnika.

Giulia Scarpaleggia – optymistka, marzycielka, blogerka kulinarna na pełny etat. Jej „Juls’ kitchen” został uznany w 2013 r. za najlepszy blog kulinarny we Włoszech. Również poza granicami słonecznej Italii cieszy się wielkim uznaniem wśród miłośników dobrej i zdrowej kuchni, pełnej emocji i niezwykłych smaków. Być sobą, bawić się tym, co się robi, robić to z odrobiną lekkości i dobrego humoru, proponować autentyczne przepisy, używając produktów sezonowych – oto jej recepta na sukces i zarazem życiowe motto.

Odbiorcy
- miłośnicy Toskanii i dobrego jedzenia
- osoby chcące poszerzyć swoje umiejętności kulinarne i wiedzę na temat kuchni włoskiej.

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę

- gdy się ją czyta, można się poczuć jak przy kominku u kogoś bliskiego, kto właśnie podaje herbatę
i rozpoczyna miłą pogawędkę
- dzięki niej można się przekonać, jak wielka jest siła prostoty, skoro kromka opieczonego chleba z roztartym czosnkiem i odrobiną wspaniałej oliwy albo talerz bobu i soczyście zielonych karczochów z kawałkiem pecorino mogą się stać daniami kompletnymi
- doskonale nadaje się na upominek, gustowny, a jednocześnie praktyczny.

mat.prasowe Wydawnictwo Jedność

Przeczytaj również:

Partnerzy