Kremowy budyń jaglany z owocowym musem

16 marzec 2021
Gęsty, słodki, kremowy i zdrowy. Podbija podniebienia dorosłych i dzieci - budyń jaglany – pyszny słodki deser, który szybko można przygotować w domu. Sycący i wartościowy odżywczo, prosty w przygotowaniu, nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a dowolność dodatków sprawia, że można go przygotowywać na wiele sposobów. Warto spróbować i na stałe wpisać tę jaglana pozycję do rodzinnego menu.

1 dojrzały banan
2,5 szklanka mleka 
1 szklanka kaszy jaglanej
4 łyżki miodu 
2 musy owocowe z mango i marakują Holle 
Owoce do dekoracji

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia się mleka. Całość lekko przestudzić dodać banana i zblendować na gładką masę. Do budyniu dodać musy owocowe oraz miód i dokładnie wymieszać. Gotowy budyń przełożyć do salaterek lub kubeczków i dowolnie udekorować wg upodobań. Np. świeżymi owocami, syropem czy dodatkową porcją musu. Budyń można podawać na ciepło i na zimno. 

Wskazówka: mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym

Więcej przepisów można znaleźć na holle.pl

Przeczytaj również:

Partnerzy