Aromatyczne placuszki z cukinii i komosy ryżowej z hummusem
18 czerwiec 2018
Komosa ryżowa nie bez powodu zyskuje na popularności, zawiera duże ilości błonnika i białka, ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna! Warto więc wprowadzić ją do swojego menu i korzystać z jej właściwości do woli. Poniżej przepis na pyszne placki z cukinii i komosy ryżowej z dodatkiem hummusu. Placuszki są bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, lunch lub pyszna przekąska na gorąco i na zimno. Śmiało można zabrać je ze sobą do pracy lub na piknik w plenerze. Idealnie komponują się z ulubionym sosem np. jogurtowym, ziołowym czy sosem z tahini. Smakują dorosłym i dzieciom, a ze względu na swój skład śmiało mogą wzbogacić menu wegetarian.
Składniki dla 2 osób:
1 duża cukinia (3 szklanki startej cukinii)
½ szklanki komosy ryżowej
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
½ szklanki pełnoziarnistej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
sól pieprz
ulubione przyprawy: oregano, bazylia, koper
Na sos jogurtowo-hummusowy:
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy szklankę wody i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
2. Cebulę i czosnek kroimy i wraz z przyprawami podsmażamy na patelni.
3. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
4. Dodajemy hummus i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
5. Formując małe placki, smażymy na patelni, około 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówka: Placuszki serwujemy z ulubionym sosem np. jogurtowym, czosnkowym lub tahini
Mat. prasowe: TOK TOK
Przeczytaj również:
Caña Nature prezentuje nowe salmorejo z buraków: eksplozja smaku i koloru
23 kwiecień 2024
Salmorejo z buraków to innowacyjna i atrakcyjna opcja, która dodaje przystawkom odrobinę koloru i smaku, stanowiąc pyszną alternatywę dla tradycyjnego salmorejo. Produkt jest bezglutenowy, co czyni go wszechstronną opcją dla szerokiej gamy menu. »
Rynek rośnie, a z nim targi WINO
18 marzec 2024
Tegoroczna edycja Targów Polskich Win i Winnic WINO zapowiada się rewelacyjnie. Udział potwierdziło już siedem winiarskich regionów oraz ponad 90 wystawców. Nie zabraknie znanych dobrze pasjonatom polskiego wina winnic z województw: lubuskiego, wielkopolskiego, mazowieckiego, zachodniopomorskiego, łódzkiego i małopolskiego. »
Grad medali, pewniaki i zaskoczenia
5 marzec 2024
Dwa konkursowe dni, dwudziestka jurorek i jurorów oraz 554 wina z 127 winnic z całego kraju. Rozstrzygnięto kolejną edycję konkursu WINOPL. Medalami nagrodzono 160 win. Sześciu z nich nadano tytuł championa. Na rozstrzygnięcie drugiego etapu konkursu poczekamy do połowy marca. »