Hévíz kusi jesienną porą

7 listopad 2017

Wizyta w Hévíz jesienią to niezwykłe okoliczności przyrody oraz bezcenne chwile relaksu. Kąpiel w ciepłej wodzie jeziora wśród lilii wodnych, których obecność nadaje akwenowi bajecznego wyglądu, oraz mglista poświata o poranku na długo pozostaną w pamięci turystów.

Ciepłe jezioro Hévíz
Jezioro w Hévíz jest wyjątkowo położone, a okalający je las zapewnia ochronę przed wiatrem. Temperatura wody waha się od 24°C zimą do 36°C latem, co sprzyja całorocznym kąpielom. Atutem jeziora jest też jego czystość. Z podziemnego źródła bije 410 litrów gorącej wody na sekundę, dzięki czemu w ciągu trzech dni wymienia się ona całkowicie.
 
Torf oraz borowiny, które znajdują się na dnie jeziora oraz bogata zawartość związków mineralnych m.in. wapnia, magnezu i siarki sprawiają, ze akwen posiada właściwości lecznicze. Ponadto ciągłe parowanie wody oczyszcza powietrze, co pozwala odpoczywać w klimacie wolnym od pyłu i alergenów.

Rozgrzewająca oferta spa i wellness
Oprócz kąpieli w jeziorze termalnym i tradycyjnych zabiegów, w Hévíz dostępna jest szeroka oferta usług spa i wellness w hotelach o zróżnicowanym standardzie. Do zabiegów medycznych i kosmetycznych stosuje się leczniczą wodę z jeziora. Goście mogą skorzystać również z dobroczynnego wpływu licznych saun, m.in. fińskiej, w której temperatura dochodzi nawet do 100°C. Szeroki wybór bazy noclegowej oferującej 10 000 miejsc, od prywatnych kwater po 5-gwiazdkowe hotele, zadowoli każdego turystę.

Pyszna kuchnia
Podróżników odwiedzających Hévíz rozgrzeje też wizyta w nastrojowej dzielnicy winnic Egregy. Zagłębie licznych gospód tworzą dwie uliczki, przez które trudno przejść obojętnie. Gospodarze restauracji częstują gości kieliszkiem wina oraz csemege, świeżym domowym chlebem ze smalcem, czerwoną papryką i cebulą. Wśród dań głównych w regionie króluje dödölle, rodzaj ziemniaczanych klusek robionych z ziemniaków i mąki, podsmażanych na smalcu i cebuli. Do posiłku warto skosztować wina ze znanych szczepów, m.in.: Olaszrizling (Italian Riesling), Szürkebarát (Pinot Gris) i Rizlingszilváni (Müller Thurgau) oraz trunku z lokalnych winorośli odmiany Cserszegi fűszeres.

Hotele i restauracje w Hévíz, obok tradycyjnych potraw, serwują także kuchnię wellness, a w niej wegetariańskie posiłki i desery o niskiej zawartości tłuszczu. Chętnym osobom hotelowi dietetycy pomogą stworzyć zdrowe menu.

Dogodny dojazd
Do Hévíz najszybciej można dolecieć samolotem do Budapesztu, a z lotniska przejechać autobusem lub taksówką na Główny Dworzec Autobusowy Népliget. Stamtąd kursuje bezpośredni autobus do Hévíz, bezpłatny dla seniorów (od 65 roku życia). Podróż trwa ok. 3 godziny.  

Więcej informacji na www.heviz.hu/pl

Przeczytaj również:

Partnerzy