Gruzińska zupa fasolowa Lobio
Składniki:
0,7 kg czerwonej fasoli
250 ml soku z granatów (może być świeżo wyciskany lub gotowy bez dodatku cukru)
5 ząbków czosnku
1 cebula (biała lub czerwona)
2 duże marchewki
2 ostre papryczki
4 listki laurowe
natka pietruszki
50 g orzechów włoskich
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Fasolę zalej wodą, dodaj listki laurowe i pozostaw na całą noc. Rano odcedź i ponownie włóż do naczynia z wodą. Gdy fasola będzie miękka przerzuć ją do garnka i zagotuj. Następnie gotuj przez 4 godziny ciągle mieszając. Jeśli fasola będzie zbyt gęsta dodaj wody. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę, czosnek, papryczkę i marchewkę. Wszystko podsmaż na oleju. Orzechy lekko zarumień na patelni. Następnie do gotującej się fasoli dodaj wszystkie warzywa oraz przyprawy i wlej sok z granatów. Na koniec posyp pietruszką i wymieszaj. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Przelej zupę na talerz i udekoruj papryczką. By podkreślić smak dania podaj z czerwonym winem Marani Telavuri.