Proces produkcji jest rozpoczynany od razu po zbiorze. Surowiec przechodzi kontrolę jakości, potem trafia do suszarni, gdzie jest myty, a następnie powoli ogrzewany strumieniami ciepłego powietrza, dzięki czemu produkty zachowują większość cennych składników odżywczych. Na tym etapie następuje „redukcja” materiału – czyli odparowanie wody z części roślin, w wyniku czego z ok. 2 kg świeżego warzywa otrzymujemy ok. 200g suszonego koncentratu (spadek mikro- i makro-składników odżywczych oscyluje w granicach 10-15% w stosunku do surowego warzywa).
Produkty badane są na 3 etapach produkcji pod kątem czystości mikrobiologicznej oraz zachowania odpowiednich standardów jakościowych. Produkty marki Zdrowe Pola wyróżnia badanie pod kątem zawartości mikro-składników odżywczych, takich jak witaminy, składniki mineralne oraz inne wartościowe składniki korzystne dla funkcjonowania organizmu (np. chlorofil, karotenoidy, flawonoidy). Po analizie laboratoryjnej informacje są umieszczane na opakowaniach. Wysuszony i przebadany surowiec jest pakowany. Na dalszym etapie następuje dodatkowe badanie zawartości losowych opakowań. Następnie produkt trafia do dystrybucji.
Właścicielem marki jest firma JOYFOOD K. Lewandowski Sp.J., która od 2014 r. dostarcza wysokiej jakości produkty z kategorii żywności funkcjonalnej w konkurencyjnych cenach. Klientom oferuje także merytoryczne wsparcie dla produktów specjalistycznych oraz materiały edukacyjne.
Portfolio firmy to 3 innowacyjne marki:
SmartFood - wysokiej jakości żywność funkcjonalna z kategorii produktów i diet niskokalorycznych
PROporcja – dania obiadowe ułatwiające kontrolę kalorii w diecie, alternatywa dla cateringu dietetycznego
Zdrowe Pola – superżywność w 100% polska (uprawa, zbiór surowca, suszenie, konfekcja, badania, produkcja opakowań i dystrybucja).