CZERP SIŁĘ ZE ZBÓŻ
Zboża są źródłem węglowodanów, których podstawową rolą jest dostarczenie organizmowi energii. Zboża bogate są również w błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, na przykład cynk i magnez. Warto zatem wzbogacić dietę dziecka o różnorodne produkty zbożowe np. mąki razowe, pieczywo pełnoziarniste, makarony czy otręby.
JAKIE PRODUKTY WPŁYWAJĄ NA MOCNE KOŚCI?
W codziennym menu dziecka ważne jest również mleko i przetwory mleczne. To wartościowe produkty ze względu na zawartość dobrze przyswajalnego wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci w okresie ich dojrzewania. Przetwory mleczne zawierają też wiele innych składników mineralnych, równie ważnych w diecie co wapń, są nimi między innymi magnez i fosfor. Zapotrzebowanie na wapń w diecie dzieci pokryją 4 szklanki mleka . Dlatego też warto włączyć właściwą porcję nabiału do dziecięcego menu. Sięgając po przetwory mleczne lepiej wybrać te o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak jogurt czy kefir.
GDZIE SZUKAĆ BIAŁKA?
W dziecięcym jadłospisie mogą się również znaleźć produkty mięsne, rybne oraz jaja. Są one źródłem dobrze przyswajalnego żelaza oraz wysokowartościowego białka. Głównym zadaniem białka jest wspomaganie utrzymania prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania mięśni i organów wewnętrznych. Co ważne, ich niedobór może prowadzić do obniżenia odporności oraz spowolnić rozwój organizmu. W zależności od rodzaju mięsa, warto wybrać to o niższej zawartości tłuszczu, na przykład drób. W kwestii ryb, dobrym wyborem będą ryby morskie, które są źródłem dobroczynnych kwasów nienasyconych omega-3. Według ekspertów ryby powinny być obecne na naszych stołach minimum dwa razy w tygodniu . Białko znajdziemy nie tylko w mięsie czy rybach, ale także w roślinach strączkowych, takich jak fasola lub ciecierzyca.