Mój Ulubiony i Fit&Easy w przepisach Rafała Zaręby

8 sierpień 2017

Kopytka z wędzonego na sianie łąkowym Mojego Ulubionego podawane z liśćmi młodego szpinaku Fit&Easy oraz kindziukiem i karmelizowanym słonecznikiem wg Rafała Zaręby - szefa restauracji Warszawski Sznyt, który stworzył wyjątkową propozycję z wykorzystaniem naturalnych i świeżych produktów.

Składniki na 4 porcje:
• Ziemniaki 500g (ugotowane, ostudzone)
• Jaja 2szt.
• Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony 250 g
• Liście młodego szpinaku  Fit&Easy 1 opak.
• Cukier 0,5 kg
• Ziarno słonecznika 150 g
• Mąka pszenna 2 łyżki stołowe
• Mąka ziemniaczana 1 łyżka
• Siano łąkowe 1/4 opak.
• Olej 1 l
• Kindziuk 150 g
• Szalotka 2 szt.
• Masło 50 g
• Sól Maldon smoked
• Pieprz z młynka
• Czarnuszka
• Żurawina suszona 100 g
• Porto 100 ml
• Olej z pestek dyni 2 łyżki stołowe

Wykonanie:
Mój Ulubiony wyłożyć na perforowaną blachę. Do drugiej, głębszej blachy włożyć siano łąkowe i podpalić. Następnie przykryć. Proces powtarzać co 10 minut (trzy lub czterokrotnie w zależności od żądanego stopnia uwędzenia). Uprzednio ugotowane i schłodzone ziemniaki przetrzeć przez praskę. Połączyć sprasowane ziemniaki i wędzony Mój Ulubiony w proporcjach 2:1 a na każde pół kilo masy dodać jajo i 2 łyżki mąki pszennej. Do całości masy dodać sól i 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Kopytka wrzucać na gotującą wodę i gotować 1 minutę po wypłynięciu. Następnie zrobić syrop cukrowy (0,5 kg cukru + 0,5 l wody) zagotować w nim 3 razy słonecznik a następnie usmażyć w 160 st. C. do uzyskania jasno złotego koloru. Kindziuk pokroić w cienkie paseczki, a szalotkę przesiekać. Suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na pół godziny, a następnie Porto. Podsmażyć kindziuka, dodając kolejno, szalotkę, ciepłe kopytka, szpinak, żurawinę i słonecznik. Następnie dodać masło, doprawić solą wędzoną w płatkach i świeżo mielonym pieprzem. Całość polać łyżką oleju z pestek dyni i obsypać czarnuszką.


Przeczytaj również:

Partnerzy