Chia – tajemnicze nasionka
17 maj 2017
Legenda głosi, że Aztekowie i Majowie stosowali chia jako pokarm dający dużo energii. Co właściwie sprawia, że uznaje się je za tak cenne dla zdrowia pożywienie?
Chia należą do najzdrowszej żywności na świecie – są określane mianem „superfoods". Naładowane substancjami odżywczymi, które mogą istotnie wpływać na dobre funkcjonowanie ciała i mózgu, cenione są za zdolność do zapewniania organizmowi zrównoważonej energii. Tłumaczenie słowa "chia" z języka starożytnych Majów to "siła". Być może dlatego, że bogate są w szereg witamin i minerałów - zawierają w sobie wapń, mangan, magnez i fosfor, jak również przyzwoitą ilość cynku, witaminy B3 (niacyny), potasu, witamina B1 (tiaminy) i witaminy B2. Pełno w nich też kwasów omega-3, omega-6 i przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu i są niezbędne, aby na długie lata zachować witalność i dobrą kondycję organizmu.
Doskonała wiadomość dla osób trenujących jest taka, że chia obfitują również w wysokiej jakości, łatwoprzyswajalne białko. Idealnie więc będą uzupełniać menu każdego sportowca.
Osoby dbające o linię z pewnością ucieszy fakt, iż chia są bogate w błonnik, który przyśpiesza trawienie, a dzięki temu, że pęcznieją po spożyciu świetnie wypełniają żołądek usuwając uczucie głodu na długie godziny.
Wspaniałe jest to, że chia nie determinują smaku potraw, a dodane do mleka, działają jak nośnik smaku. Nasion można używać do zagęszczania potraw – to świetna alternatywa dla tłustej i kalorycznej śmietany.
Jeśli do chia dodamy jogurt i owoce,( JAK MAMY W REDBERRY...ETC) otrzymujemy sycącą, energetyczną bombę, pełną witamin, białka i mikroelementów – idealną zarówno na treściwe śniadanie dla sportowca, jak i pyszną, lekką kolację dla osób dbających o linię.
Jest to też idealna, pobudzająca i regenerująca przekąska do pracy – dla każdego. W Redberry można się nią raczyć zarówno pod postacią mrożonego jogurtu, smoothie czy granoli, i to z pewnością, iż nie znajdziemy tam żadnych sztucznych czy niezdrowych dodatków – barwników, konserwantów lub słodzików. Samo zdrowie i witalność - grzech się opierać!
Przeczytaj również:
Caña Nature prezentuje nowe salmorejo z buraków: eksplozja smaku i koloru
23 kwiecień 2024
Salmorejo z buraków to innowacyjna i atrakcyjna opcja, która dodaje przystawkom odrobinę koloru i smaku, stanowiąc pyszną alternatywę dla tradycyjnego salmorejo. Produkt jest bezglutenowy, co czyni go wszechstronną opcją dla szerokiej gamy menu. »
Rynek rośnie, a z nim targi WINO
18 marzec 2024
Tegoroczna edycja Targów Polskich Win i Winnic WINO zapowiada się rewelacyjnie. Udział potwierdziło już siedem winiarskich regionów oraz ponad 90 wystawców. Nie zabraknie znanych dobrze pasjonatom polskiego wina winnic z województw: lubuskiego, wielkopolskiego, mazowieckiego, zachodniopomorskiego, łódzkiego i małopolskiego. »
Grad medali, pewniaki i zaskoczenia
5 marzec 2024
Dwa konkursowe dni, dwudziestka jurorek i jurorów oraz 554 wina z 127 winnic z całego kraju. Rozstrzygnięto kolejną edycję konkursu WINOPL. Medalami nagrodzono 160 win. Sześciu z nich nadano tytuł championa. Na rozstrzygnięcie drugiego etapu konkursu poczekamy do połowy marca. »