Owoce jagodowe w kuchni - co najmniej 114 możliwości i zero nudy

30 czerwiec 2017
W ciągu roku spożywamy około 5 kg owoców jagodowych. W sezonie trafiają na nasze stoły zazwyczaj 1-2 razy w tygodniu. Jak się okazuje nie brakuje nam też pomysłów by przyrządzać z nich coraz bardziej zaskakujące dania. Truskawkowy pudding, borówkowo-malinowe batony i jagodowe lody – takie i wiele innych przepisów na jagodowe dania można znaleźć na stronie www.power-fruits.eu. Łatwo przekonać się, że „smaczne i słodkie” może być także pełne wartościowych składników i witamin. W efekcie coraz więcej Polaków jest zainteresowanych jagodową dietą. Z badań wynika, że od 2014 roku owoce jagodowe trafiają na nasze stoły coraz częściej. Nic więc dziwnego, że powstaje coraz więcej inicjatyw, których celem jest zainspirowanie bardziej i mniej doświadczonych domowych kucharzy do eksperymentowania i odkrywania nowych połączeń smakowych. Jedną z nich jest dostępna już w księgarniach książka „Owocowa rewolucja. Zawiera ona zbiór propozycji nie tylko deserowych i sałatkowych, ale również dań obiadowych, zup, posiłków zarówno słodkich jak i wytrawnych. Są to między innymi przepisy na jagodowy chłodnik czy tartę z owocami jagodowymi, które powstały przy współpracy z inicjatorami kampanii „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców”. Łącznie w „Owocowej rewolucji” znajduje się 114 smacznych propozycji na pozbycie się nudy z kuchni i wprowadzenie do naszej diety owoców takich jak truskawki, maliny, borówki oraz czarne porzeczki.

Przeczytaj również:

Partnerzy