Makaron ryżowy to podstawa kuchni tajskiej, bez niego nie istnieje najpopularniejsze w Tajlandii danie, czyli Pad Thai. Używany do zup, sałatek, spring rollsów – absolutnie uniwersalny. Do tego bezglutenowy, odpowiedni dla wegetarian i wegan – i co ważne, niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Dzisiaj makaron ryżowy gości w wielu domach, House of Asia proponuje więc dwie nowe wariacje na jego temat – makaron wstążki o grubości 7 mm oraz 10 mm.
Makaron ryżowy to jeden z rodzimych składników kuchni azjatyckiej, który zyskał uznanie na całym świecie. Łatwość użycia, szybkość przygotowania i niespotykana uniwersalność to klucze do sukcesu. Dzisiaj dodatkowo niezwykłego znaczenia nabiera fakt, iż produkt jest w 100% bezglutenowy i lekkostrawny. Zastosowanie w potrawach kuchni orientalnej to zazwyczaj początek przygody z makaronami ryżowymi. Szybko okazuje się, że pomysły na kolejne sposoby użycia inspirowane są codzienną kuchnią, także polską. Makaron dobrze łączy się z zupą pomidorową lub grzybową w zastępstwie klasycznego makaronu pszennego. Z dodatkiem lekkiego sosu i warzyw to doskonała propozycja na lunch. Podany z sosem i mięsem to pełnowartościowa kolacja. Sprawdza się w zarówno w prostych jak i bardziej skomplikowanych potrawach, świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Mat. prasowe: Bright Agency