Chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością

16 styczeń 2019
Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu. 

Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi

Składniki:
-  450 g mąki pszennej typ 450
-  100 g mąki  konopnej Ol’Vita
-  200 g zakwasu żytniego
-  350 ml letniej wody
-  1 łyżeczka soli
-  1 łyżka miodu
-  2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi  siewnej do posypania chleba

Przygotowanie
• Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól
• Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut 
• Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
• Wierzch posypać ziarnami konopi
• Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 - 35°C
• Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
• Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.

Wskazówka:
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.

Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl   

Mat. prasowe: TOK TOK

Przeczytaj również:

Partnerzy