ESSA Renews its Commitment to Engage with Authorities and Continue to Providing Quality Products

2 grudzień 2019

Sprouted seeds constitute a wide variety of ready-to-eat food categories which are appreciated by consumers all over Europe.
Following the EHEC crisis in 2011, the European Institutions and national competent authorities have been concerned about the microbiological risk of freshly consumed sprouts. Therefore, a number of sprout growers united and created ESSA in 2012 to establish a network to improve and assist authorities in designing and implementing European legislative requirements, aiming to obtain better microbiological risk controls of fresh sprouts over the supply chain. Since the establishment of ESSA there has been substantial progress in food safety controls following the implementation and enforcement of different European Union regulations.

“This progress in food safety controls could have not been achieved without the positive cooperation between public and private sectors. The new EU legal framework properly addressed many concerns related to microbiological risks in sprouts production and has established a sound basis for further development of sprouts production practices and the market of sprouts”, explained ESSA President Michal Stanek. ESSA also developed the ESSA Hygiene Guideline in 2016 for the production of sprouts and seeds for sprouting.

Beyond ESSA’s work on topics related to hygiene and production practices of sprouts, ESSA is focusing its efforts on other important European policy objectives. ESSA welcomes the goals set by the President of the European Commission Ursula von der Leyen in the Mission letter of Commissioner-designate (2019-2024) for Health Stella Kyriakides and wishes to renew its commitment on the following objectives:
Implementation and enforcement of the extensive legislation in the areas of food safety and plant health. Support and continuous guidance to Member States on implementation and take swift action if EU law is breached. Audits will be a crucial tool for this, notably to ensure that food imports meet EU safety standards.
New ‘Farm to Fork’ strategy for sustainable food. This will cover every step in the food chain from production to consumption, and feed into European Union’s circular economy objectives.
Protection of plant health, reducing dependency on pesticides and stimulating the take-up of low-risk and non-chemical alternatives.
Develop a strategy with concrete measures against food fraud.

ESSA and its members commit to working closely with the European Commission and the EU National Authorities to ensure that:
existing legislation is implemented appropriately, and the new legislation is developed to achieve a sustainable and reliable food safety systems;
the EU consumers are provided with a natural, healthy and high quality product;
appropriate measures are taken to prevent food fraud.

Przeczytaj również:

Targi expoSE & expoDirekt 2025: innowacje, efektywność i zrównoważony rozwój w produkcji szparagów i owoców jagodowych

10 październik 2025
W dniach 19–20 listopada 2025 roku w centrum wystawienniczym Messe Karlsruhe. Na powierzchni 25 000 m² zaprezentowane zostaną innowacje i sprawdzone rozwiązania podczas 29. edycji expoSE – wiodących w Europie targów poświęconych produkcji szparagów i owoców jagodowych – oraz 14. edycji expoDirekt, największych w Niemczech targów bezpośredniego marketingu produktów rolnych. »

Międzynarodowa Konferencja i Wystawa Petrochemiczna PCCF 2026 – New Delhi, 10–11 marca 2026

10 październik 2025
W dniach 10–11 marca 2026 roku w New Delhi (Indie) odbędzie się International Petrochemistry Conference & Exhibition (PCCF 2026) – jedno z najważniejszych wydarzeń branży petrochemicznej i chemicznej w Azji Południowej. Organizatorem wydarzenia jest IONEX Technology, a konferencja zgromadzi przedstawicieli przemysłu, nauki, administracji i biznesu z całego świata. »

Targi dla producentów szparagów i owoców jagodowych – expoSE & expoDirekt | 19–20 listopada 2025 | Messe Karlsruhe, Niemcy

9 październik 2025
Około 420 wystawców z 16 krajów weźmie udział w targowym duecie expoSE & expoDirekt, który odbędzie się w dniach 19–20 listopada 2025 r. w centrum wystawowym Messe Karlsruhe. Na powierzchni około 25 000 m² zaprezentują się wystawcy podczas 29. edycji expoSE – wiodących w Europie targów poświęconych produkcji szparagów i owoców jagodowych – oraz 14. edycji expoDirekt, największych w Niemczech targów marketingu bezpośredniego w rolnictwie. »
Partnerzy