Konkurs Smart Cuisine - dania dietetyczne, wywiad z Jurkiem Walczykiem – prezesem Klubu Szefów Kuchni

22 luty 2019

Jakie są założenia konkursu?

Fundacja Klubu Szefów Kuchni jest organizatorem konkursu „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, który kieruje przede wszystkim do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania pod hasłem: „Karotenoidy - naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”. Uczestnicy mogą zgłaszać się do 25 lutego 2019 roku, a zmierzą się 27 marca 2019 roku podczas Targów EuroGastro i WorldHotel w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie.

Skąd pomysł na taki właśnie konkurs?

Założeniem Fundacji Klubu Szefów Kuchni jest chęć zmienienia postrzegania restauracji jako miejsca, gdzie się po prostu smacznie jada - na miejsce, gdzie jada się przy okazji zdrowo. Naprawdę wielu szefów, ale też restauratorów, stawia na rozwiązania, skupiające się na tematyce zdrowia. Dotyczy to z jednej strony różnorodnych obostrzeń i wskazówek związanych choćby z nietolerancjami, ale też z dietami dla sportowców i osób aktywnych, czy w końcu coraz liczniejszej grupy gości, którzy wybierają wyłącznie prozdrowotne rozwiązania żywieniowe. Ludzie chcą jadać w restauracji, ale coraz częściej szukają miejsc, gdzie nie idzie się na skróty w kwestii zdrowia.

Czy zdrowa kuchnia to tylko moda czy coś więcej?

Odpowiadanie na realne, coraz wyraźniej akcentowane potrzeby gości nie może być tylko modą. To świadomość rynku, to chęć spełnienia oczekiwań i to w końcu chęć reagowania na zmieniające się realia. Polacy są świadomymi konsumentami. Minął czas, kiedy chcieli zjeść dużo. Mija czas, że chcą jadać wykwintnie. Nadszedł moment, kiedy goście zwracają uwagę na jakość produktów, ich kaloryczność i wpływ na organizm. To zatem nie moda. Zdrowa kuchnia jest wyborem ludzi świadomych, aktywnych, stawiających na dobrą jakość życia.

Szef kuchni to artysta w swoim fachu, po co mu więc dietetyk, który może go ograniczać?

Szef kuchni to przede wszystkim rzemieślnik z solidnym fundamentem pracy u podstaw. Artystą może być, kiedy zgłębi wszelkie tajniki sztuki gotowania. Trudno jednak sobie wyobrazić, że w jego codzienną pracę włącza się dietetyk. Ale wyobrażenie, że szefowie czerpią z wiedzy dietetyków wydaje się już bardziej interesujące. Przy tworzeniu np. karty menu dla osób z nietolerancjami warto zapytać u źródła z czego należy zrezygnować, a co wręcz trzeba uzupełnić. Taka współpraca ma sens, kiedy chcemy patrzeć na naszych gości z szerszej perspektywy. Są różni, ale wszyscy mogą być gośćmi właśnie naszej restauracji. Warto zatem o nich zadbać.

Jakie jest Pana ulubione danie z zakresu Smart Cuisine?

To się okaże po konkursie (śmiech). Nie mniej jednak, jeśli jestem pytany o zdrową kuchnię mogę odpowiedzieć, jak chyba każdy. Najważniejszy jest doskonałej jakości produkt, taki ze sprawdzonego źródła. Potem w grę wchodzi uczciwość. Należy tak pracować, by goście otrzymywali dania zawsze świeże, odpowiedzialnie przetworzone, a przy okazji smaczne i zdrowe


Mat prasowe: MT Targi Polska SA

Przeczytaj również:

Food Africa i pacprocess MEA 2025: Napędzając rozwój regionalnego handlu i przemysłu

11 lipiec 2025
W swoich jubileuszowych 10. i 6. edycjach, targi Food Africa oraz pacprocess MEA odbędą się w dniach 9–12 grudnia 2025 r. w Egypt International Exhibition Center (EIEC). Te międzynarodowo cenione wydarzenia stały się wiodącymi platformami dla przedstawicieli sektora spożywczego, przetwórczego i opakowaniowego, oferując wyjątkowe możliwości rozwoju biznesu na rynkach Afryki i Bliskiego Wschodu. Food Africa umocniła swoją pozycję jako główna brama do dynamicznie rozwijającego się sektora spożywczego w Afryce. »

Wizyta studyjna w Chinach: Niezapomniane przeżycie podczas CHINA MEET UP 2025

10 lipiec 2025
Wizyta studyjna w Chinach: Niezapomniane przeżycie podczas CHINA MEET UP 2025. Odwiedzający z całego świata zapisują się na rozszerzenie targów ASIA FRUIT LOGISTICA o Chiny. Dołącz do Wizyty studyjnej i Programu Premium Buyer, dopóki są wolne miejsca. Targi CHINA MEET UP 2025, oficjalne rozszerzenie targów ASIA FRUIT LOGISTICA o Chiny kontynentalne, powracają do Kantonu w dniach 8–9 września 2025 r. z dużym rozmachem i szerszym globalnym udziałem. WIZYTA STUDYJNA PO CHINACH oraz pierwszy w historii Puchar Golfa AFL Fresh Produce Reemoon. »

Pozostało tylko trzy tygodnie na rejestrację wystawcy na targi FRUIT LOGISTICA 2026

10 lipiec 2025
Targi FRUIT LOGISTICA, które odbędą się w Berlinie w dniach 4-6 lutego 2026 r., to wiodące targi branży świeżych produktów. Dzięki nowym formatom, możliwościom nawiązywania kontaktów na wysokim poziomie i globalnemu zasięgowi, jest to wydarzenie, którego nie można przegapić dla profesjonalistów z branży. Rejestracja trwa do 31 lipca 2025 r. Dzięki nowym formatom wydarzeń, edycja zapowiada się jako najbardziej wartościowa jak dotąd dla firm z całego świata. »
Partnerzy