Cydr produktem z potencjałem

16 wrzesień 2016
Lubelskie Święto Młodego Cydru odbędzie się już w najbliższą sobotę 17 września w Lublinie. Podczas tegorocznej edycji będziemy też rozmawiać o potencjale cydru w kontekście produktów regionalnych. Dyskusja połączona z degustacją komentowaną odbędzie się w Restauracji Trybunalska o godz. 13.00, przy ul. Rynek 4. Gospodarzem wydarzenia jest Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru. Obowiązują wcześniejsze zapisy.

Spotkanie branżowe odbędzie się w formie panelu dyskusyjnego. Wezmą w nim udział producenci cydru, sadownicy, naukowcy, sommelierzy i eksperci rynkowi. Tematem przewodnim będzie potencjał cydru, jako produktu regionalnego. Dyskusję poprowadzi Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Magazynu Wino. To kolejna z atrakcji towarzyszących tegorocznej edycji Lubelskiego Święta Młodego Cydru.
- Tak jak Toskania nie mówi o winogronach, tylko o kulturze wina, my również nie chcemy już tylko dyskutować o polskich jabłkach, ale także o bogactwie polskich cydrów. Konsumenci oczekują od nas różnorodności. Święto będzie pierwszą okazją do pełnego rozsmakowania się w tej różnorodności, zapowiedzią zmian, które czekają cały rynek cydru - mówił Robert Ogór, prezes AMBRA S.A., producenta Cydru Lubelskiego podczas konferencji prasowej zapowiadającej tegoroczne Lubelskie Święto Młodego Cydru.

W sobotę poznamy kolejne opinie na ten temat. Wśród zagadnień spotkania są m.in. warunki produkcji i sprzedaży cydru, narzędzia i możliwości promocji produktu, szanse oraz zagrożenia rozwoju branży cydrów rzemieślniczych.

Dyskusji towarzyszyć będzie degustacja komentowana cydrów.

Swój udział w spotkaniu potwierdzili:

Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy mailowe: wwilkos@interia.pl

Materiały prasowe: Kuźnia PR

Przeczytaj również:

Cricket promuje dostępność na festiwalu Fortaleza Sound

23 czerwiec 2025
Cricket, wiodąca marka kapustnych, po raz kolejny udowodniła, że ​​jej zaangażowanie wykracza poza produkty, które uprawia. Podczas ostatniej edycji festiwalu Fortaleza Sound, który odbył się w Lorce, firma nie tylko powróciła jako oficjalny sponsor, ale także potwierdziła swoje zaangażowanie społeczne, wspierając obszar dostępności, umożliwiając osobom niepełnosprawnym pełne korzystanie z wydarzenia. „To był ogromny sukces” — powiedziała Antonia Piernas, dyrektor ds. komunikacji w Cricket. »

Zamrożone. Gotowe. Globalne. Wkrocz na nowe rynki na WorldFood Istanbul 2025

22 czerwiec 2025
W 2024 r. globalny rynek mrożonek osiągnął 310 mld USD, a przewiduje się, że do 2032 r. wzrośnie do 457 mld USD. W Turcji sektor mrożonek nadal zyskuje na dynamice, napędzany rosnącymi wolumenami eksportu, ulepszoną infrastrukturą łańcucha chłodniczego i bardziej zaawansowanym krajobrazem detalicznym. WorldFood Istanbul 2025 to idealna platforma do połączenia Twojej marki z krajowymi i międzynarodowymi nabywcami poszukującymi nowych dostawców i innowacyjnych rozwiązań w zakresie mrożonek. »

Rejestracja na Profood-Propack & Ag-Biz 2025 już otwarta

20 czerwiec 2025
Dowiedz się o najnowszych innowacjach w przetwórstwie żywności, inżynierii i usługach pakowania. Osobiste dyskusje i kontakty z odpowiednimi nabywcami i decydentami. Kompletny przegląd wszystkich trendów i tematów z cennymi spostrzeżeniami i inspiracjami w każdej branży. Centrum wiedzy ułatwia nawiązywanie kontaktów i dzielenie się wiedzą, inspirując innowacje i nowe technologie. Innovative Food Fiesta to platforma postępów i innowacji w przemyśle spożywczym. »
Partnerzy