
Brokuły - zdrowie z natury
1 czerwiec 2016
Za chwilę rusza w Polsce sezon na brokuły. To również najlepszy moment dla przetwórców na mrożenie brokułów, które w tym czasie charakteryzują się najwyższą jakością.
Według specjalistów do spraw żywienia mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Śmiało można powiedzieć, że mrożonki są zdrowe, wartościowe i zawsze pod ręką, możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku.
„Mrożenie jest idealnym sposobem przechowywania żywności. Dzięki tak zwanemu szokowemu mrożeniu ubytek witamin jest niewielki w porównaniu z innymi sposobami konserwowania żywności. Ten proces nie odbiera produktom wartości odżywczych. Co więcej, poza sezonem mrożone owoce i warzywa są nawet lepsze niż te w świeżej postaci” - przekonuje członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła Barbara Niedzwiecka, pełnomocnik zarządu firmy Pinguin Foods Polska sp. z o.o.
Sektor mrożonych owoców i warzyw to silna gałąź polskiej branży rolno-spożywczej. Jak podają eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła jesteśmy drugim po Belgii producentem i eksporterem mrożonek warzywno-owocowych oraz czwartym w Europie producentem brokułów.
Głównymi importerami mrożonek z Polski są Niemcy, Francja i Wielka Brytania. Poza Unię Europejską krajowe mrożonki wywożone są przede wszystkim do państw WNP oraz do Stanów Zjednoczonych.
Materiały prasowe: Agencja Group Media
Przeczytaj również:

Program transformacji rolnictwa Demokratycznej Republiki Konga wchodzi w fazę operacyjną
9 maj 2025
Program transformacji rolnictwa (ATP) to duży projekt o wartości 6,6 miliarda dolarów, którego celem jest zapewnienie szybkiej transformacji strukturalnej sektora rolniczego w Demokratycznej Republice Konga (DRK) poprzez ukierunkowane, zintegrowane podejście inwestycyjne. Jeden z największych krajów w Afryce, ma powierzchnię uprawną ponad 80 milionów hektarów, z czego obecnie uprawia się tylko 10%. »

Międzynarodowe Dni Szparagów i Międzynarodowe Dni Jagód łączą siły
8 maj 2025
Międzynarodowe Dni Szparagów i Międzynarodowe Dni Jagód łączą siły. Te dwa wydarzenia łączą swoje siły, aby stworzyć jedno duże międzynarodowe wydarzenie zaplanowane w Bordeaux w dniach od 7 do 10 października 2025 r. Ta wspólna inicjatywa obejmie wizyty techniczne, teren wystawowy, pokazy terenowe na żywo, warsztaty i wycieczki z przewodnikiem — wszystko zorganizowane przez Macfrut, Befve&Co. i Interco Nouvelle-Aquitaine. »

W centrum uwagi branża świeżych produktów na Macfrut
6 maj 2025
Dziś w Rimini Expo Centre minister Francesco Lollobrigida otworzył 42. edycję międzynarodowych targów owoców i warzyw. Od dziś do 8 maja targi będą pełne: 1400 wystawców (40% z zagranicy), 1500 kupców, wystawy tematyczne, około 100 wydarzeń. Jedną z nowości jest duża arena poświęcona zdrowej żywności, The Healthy Food Show. Egipt jest krajem partnerskim, z dużym obszarem goszczącym 40 firm, podczas gdy Lacjum jest regionem partnerskim »