VIII edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa

28 grudzień 2017
W dniach 10 i 11 stycznia 2018 roku w Ptak Warsaw Expo w Polsce odbędzie się VIII edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. TSW to największa branżowa impreza w Europie Środkowo-Wschodniej, dająca możliwość poznania innowacyjnych technologii i najświeższej wiedzy praktycznej z branży ogrodniczej.
 
Na 18 000 metrach kwadratowych powierzchni wiodący producenci z całej Europy zaprezentują bogatą ofertę środków produkcji: innowacyjne nawozy, środki ochrony roślin, artykuły wspierające produkcję ogrodniczą. Udział w Targach wezmą firmy zajmujące się chłodnictwem i przechowalnictwem, producenci dostarczający maszyny do pracy w sadzie i ogrodnictwie, do sortowania i pakowania owoców oraz warzyw. Obecni będą producenci materiału szkółkarskiego, firmy handlujące owocami i specjalizujące się w ich przetwórstwie. Przestronne stoiska dają wystawcom możliwość doskonałego zaprezentowania oferty wszystkim zwiedzającym.
 
Poprzednią edycję targów odwiedziło blisko 15 000 osób, najbardziej prężnych producentów owoców i warzyw w Europie. Wielu wystawców i odwiedzających przyjechało z zagranicy: Białorusi, Ukrainy, Litwy, Estonii, Holandii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Austrii i Włoch.
 
Istotną częścią TSW są konferencje branżowe, podczas których odbywają się wykłady polskich i zagranicznych specjalistów – zarówno naukowców, jak i praktyków. W czasie dwóch dni targów odbędą się: V Konferencja Truskawkowa, wykłady na temat upraw pod osłonami, konferencja sadownicza, referaty dotyczące warzyw polowych oraz konferencja pt. „Nowe gatunki w sadownictwie”. Jak co roku zainteresowani będą mogli wziąć udział w Sadowniczym Forum Ekonomicznym. Pełny program wykładów będzie dostępny na stronach: www.tsw.com.pl oraz  www.ogrodnictwo.expert.
Podczas TSW 2018 po raz piąty zostaną przyznane Nagrody im. Prof. Szczepana A. Pieniążka. Jury konkursu uhonoruje najbardziej innowacyjne i korzystne dla ogrodnictwa, środowiska i społeczeństwa produkty zgłoszone przez wystawców.
 
Wygodne położenie centrum targowego przy trasie S8 i węźle drogowym A2/S7 pozwala na sprawny dojazd z całej Polski. Z terenu targów można w mniej niż 15 minut dotrzeć do centrum Warszawy czy lotniska, a w 30 minut do sadowniczego zagłębia w rejonie warecko-grójeckim. Odwiedzający mają do swojej dyspozycji parking na 10 000 pojazdów, zlokalizowany tuż przy hali wystawienniczej. Dużym udogodnieniem dla osób chcących odwiedzić targi jest specjalna, bezpłatna linia autobusowa z Dworca Zachodniego w Warszawie (przystanek od ul. Tunelowej).
 
Wejście na targi jest bezpłatne. Wcześniejsza rejestracja na stronie internetowej TSW pozwala zaoszczędzić czas spędzony w kolejce do rejestracji w targowej recepcji.

Przeczytaj również:

ASIA FRUIT LOGISTICA uruchamia program Meet Ups 2026 – nowy etap integracji branży w kluczowych rynkach Azji

18 grudzień 2025
Po bardzo udanej edycji w 2025 roku, która połączyła liderów branży w pięciu kluczowych krajach, cykl Meet Ups powraca w jeszcze bardziej rozbudowanej formule. W minionym roku wydarzenia odbyły się m.in. w Indiach, Wietnamie, Tajlandii i Chinach, gromadząc ponad 2 200 profesjonalistów, oferując 80+ godzin networkingu oraz wystąpienia 90 czołowych ekspertów rynku świeżych produktów. »

Podczas targów Macfrut 2026 wystawa Plant Nursery skupi uwagę na całym łańcuchu szkółkarskim

17 grudzień 2025
Plant Nursery to wystawa poświęcona innowacjom w branży szkółkarskiej, koncentrująca się na globalnych nowościach w uprawie awokado i mango, a także mniej popularnych gatunkach owoców tropikalnych i subtropikalnych, ekologicznej produkcji szkółkarskiej, podkładkach, innowacjach ogrodniczych oraz prawach do odmian roślin. Wydarzenie odbędzie się w dniach 21–23 kwietnia 2026 r. w Rimini Expo Centre »

José Manuel Molina zwycięzcą XV Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche

17 grudzień 2025
Młody szef kuchni z Malagi, José Manuel Molina z restauracji La Brasería de Carmen w Torre de Benagalbón, został zwycięzcą XV edycji Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche, który odbył się w renomowanej restauracji La Finca prowadzonej przez Susi Díaz (1 gwiazdka Michelin). Zwycięski talerz zatytułowany „Ganbatte” – japońskie słowo oznaczające rozwój osobisty i ewolucję – zachwycił jury oryginalnym połączeniem smaków. »
Partnerzy