WorldFood Azerbaijan 2016

23 luty 2016

WorldFood Azerbaijan 2016, jedno z najważniejszych i najbardziej cenionych wydarzeń dedykowanych przemysłowi spożywczemu w Azerbejdżanie odbędzie się w terminie 19-21 maja w Baku Expo Centre. Na przestrzeni lat, targi ugruntowały sobie pozycję lidera w rejonie Kaspijskim i wpłynęły na rozwój przemysłu spożywczego. Jednym z kryteriów wysokiej oceny targów jest rosnąca liczba profesjonalnych zwiedzających. Ministerstwo Rolnictwa Azerbejdżanu co roku oficjalnie wspiera targi. WorldFood Azerbaijan organizowany jest przy współpracy Iteca Caspian i ITE Group.
Każdego roku, targi łączą producentów, dystrybutorów i dostawców produktów spożywczych z Azerbejdżanu i wielu innych państw. Przewiduje się, że w tym roku wystawiać się będzie ponad 200 firm m.in. z Białorusi, Indii, Włoch, Hiszpanii, Kazachstanu, Litwy, ZEA, Rosji, Serbii, Ukrainy, Francji i Czech. Będą również stoiska narodowe z Bułgarii, Niemiec, Holandii i Turcji.
Targi podzielone są na sektory tematyczne, m. in.: mięso i drób, ryby, żywność w puszkach, produkty mleczne, artykuły ogólnospożywcze, słodycze, napoje, systemy chłodnicze.
WorldFood Azerbaijan to platforma, na której można omówić trendy i kwestie związane z rozwojem przemysłu, a także zaprezentować najnowsze produkty i technologiczne. W tym roku, zorganizowane będzie Retail Centre dla dostawców, przedstawicieli sieci detalicznych i dystrybutorów. Menagerowie firm spożywczych oraz przedstawiciele sieci handlowych będą mieli możliwość odbycia wcześniej ustalonych indywidualnych spotkań biznesowych.

Ipack Caspian 2016 - międzynarodowe targi opakowań, etykietowania i nadruku odbędą się równolegle z WorldFood Azerbaijan prezentując artykuły i sprzęt pakujący dla różnych gałęzi przemysłu.
W celu podwyższenia potencjału ekonomicznego i rozwiązania kwestii dywersyfikacji struktur eksportowych, Azerbejdżan włożył wiele wysiłku w rozwój przemysłu rolno-spożywczego. Aby stworzyć wysokiej jakości wyroby eksportowe potrzebna jest znajomość nowoczesnych technologii i doświadczeń innych producentów. Wiedzę tę można zdobyć biorąc udział w targach WorldFood Azerbaijan 

Statystki WorldFood Azerbaijan 2015
82% wystawców spodziewa się, że w wyniku udziału w targach podpisze umowy biznesowe
64% wystawców nawiązało nowe kontakty biznesowe
93% profesjonalnych zwiedzających zapowiada, że odwiedzi WorldFood Azerbaijan w 2016 roku

Said Mammadov, General Manager AzProtein Foods Group
“Jesteśmy bardzo entuzjastycznie nastawieni do naszego uczestnictwa w targach, które mają nieocenioną wartość dla przemysłu. Udział w  targach pozwoli przykuć uwagę większej liczby konsumentów do naszych działań i produktów, jak również odbyć spotkania biznesowe z nowymi partnerami”

Yelena Lavrinovich, Leading Specialist Glubokoye Dairy-Canning Factory OJSC
“Bierzemy udział w targach WorldFood Azerbaijan po raz pierwszy. Tu mamy możliwość  bezpośredniej komunikacji z potencjalnymi kupcami z Azerbejdżanu, którzy są zainteresowani otrzymaniem informacji i nawiązaniem kontaktów. Możemy też być blisko konkurencji, śledzić trendy obecne na lokalnym rynku oraz oszacować nasz potencjał”

Serkan Altintel, Director for Project Sales, Frigo Mekanik (Turcja)
“Udział w targach WorldFood Azerbaijan to jeden z priorytetów w naszej działalności, wystawialiśmy się na nich już kilkakrotnie. Do tej pory wdrożyliśmy na rynek Azerbejdżanu prawie czterdzieści  systemów chłodniczych, mamy też zamiar poszerzać swoją obecność na rynku na w najbliższych latach”

Przeczytaj również:

ASIA FRUIT LOGISTICA uruchamia program Meet Ups 2026 – nowy etap integracji branży w kluczowych rynkach Azji

18 grudzień 2025
Po bardzo udanej edycji w 2025 roku, która połączyła liderów branży w pięciu kluczowych krajach, cykl Meet Ups powraca w jeszcze bardziej rozbudowanej formule. W minionym roku wydarzenia odbyły się m.in. w Indiach, Wietnamie, Tajlandii i Chinach, gromadząc ponad 2 200 profesjonalistów, oferując 80+ godzin networkingu oraz wystąpienia 90 czołowych ekspertów rynku świeżych produktów. »

Podczas targów Macfrut 2026 wystawa Plant Nursery skupi uwagę na całym łańcuchu szkółkarskim

17 grudzień 2025
Plant Nursery to wystawa poświęcona innowacjom w branży szkółkarskiej, koncentrująca się na globalnych nowościach w uprawie awokado i mango, a także mniej popularnych gatunkach owoców tropikalnych i subtropikalnych, ekologicznej produkcji szkółkarskiej, podkładkach, innowacjach ogrodniczych oraz prawach do odmian roślin. Wydarzenie odbędzie się w dniach 21–23 kwietnia 2026 r. w Rimini Expo Centre »

José Manuel Molina zwycięzcą XV Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche

17 grudzień 2025
Młody szef kuchni z Malagi, José Manuel Molina z restauracji La Brasería de Carmen w Torre de Benagalbón, został zwycięzcą XV edycji Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche, który odbył się w renomowanej restauracji La Finca prowadzonej przez Susi Díaz (1 gwiazdka Michelin). Zwycięski talerz zatytułowany „Ganbatte” – japońskie słowo oznaczające rozwój osobisty i ewolucję – zachwycił jury oryginalnym połączeniem smaków. »
Partnerzy