Pozostało zaledwie 30 dni do Africa Food Show Kenya 2025

7 lipiec 2025

Zaledwie 30 dni do rozpoczęcia, 3. edycja targów Africa Food Show Kenya powraca w dniach 6-8 sierpnia 2025 r. do Kenyatta International Convention Centre (KICC) w Nairobi. Uznawane za wiodącą platformę B2B w Afryce Wschodniej dla sektora spożywczego, rolniczego i hotelarskiego, wydarzenie ma zgromadzić ponad 150 wystawców, tysiące profesjonalistów i liderów branży z ponad 15 krajów. AFS Kenya 2025 zgromadzi ponad 5000 interesariuszy z branży, zapewniając im znaczącą wymianę pomysłów, innowacji i możliwości.
Trzecia edycja targów Africa Food Show Kenya odbywa się w tym samym miejscu co targi The Hotel Expo Kenya i Fintex, oferując kompleksowe doświadczenie w łańcuchach wartości sektora rolno-spożywczego, hotelarskiego i wnętrzarskiego. Podczas gdy targi The Hotel Expo koncentrują się na innowacjach w gastronomii i hotelarstwie, Fintex zrzesza globalnych graczy z branży meblarskiej, wnętrzarskiej i wykończeniowej, czyniąc z AFS Kenya 2025 potężną, wielosektorową platformę biznesową i networkingową.


Wsparcie ze strony rządu i stowarzyszeń obejmuje kluczowe podmioty, które odgrywają istotną rolę we wzmacnianiu Africa Food Show Kenya. Wydarzenie jest wspierane przez Republikę Kenii – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Hodowli Zwierząt, wzmacniając krajowe cele dotyczące rozwoju rolnictwa, bezpieczeństwa żywnościowego i innowacji. Kenijska Rada Turystyczna, Kenijska Federacja Turystyczna, Kenijska Chińska Izba Handlowa, Kenijska Narodowa Izba Handlowo-Przemysłowa – Hrabstwo Nairobi oraz Stowarzyszenie Turystyki Wybrzeża Kenii również wspierają wydarzenie, pozycjonując Kenię jako centrum międzynarodowego biznesu i agroturystyki. Razem te podmioty pomagają wypromować AFS Kenya 2025 jako wiodącą platformę inwestycji, współpracy i zrównoważonego rozwoju w afrykańskich sektorach żywności i rolnictwa.


Tegoroczna edycja Africa Food Show zgromadzi zróżnicowaną grupę wystawców z całego łańcucha wartości żywności i rolnictwa. Firmy z sektorów takich jak żywność i napoje, opakowania żywności, rolnictwo, zboża i rośliny strączkowe, HoReCa (hotele, restauracje i catering), cukiernie i składniki żywności zaprezentują swoje najnowsze produkty, innowacje i technologie. Ich obecność odzwierciedla kompleksowe podejście wydarzenia do całego ekosystemu, od pola do stołu, i oferuje uczestnikom wyjątkową okazję do odkrywania nowych trendów, pozyskiwania wysokiej jakości produktów i budowania strategicznych partnerstw w wielu segmentach branży.


AFS Kenya 2025 zaprezentuje Mezani, tętniące życiem wydarzenie kulinarne, celebrujące kunszt, innowacyjność i różnorodność kulturową kuchni afrykańskiej. Mezani, oznaczające w języku suahili „przy stole”, oferuje wciągające doświadczenie z pokazami gotowania na żywo, wyzwaniami dla szefów kuchni, degustacjami i pokazami technologii kulinarnych. We współpracy z M-pishi Africa i Supreme Chefs, Mezani gromadzi najlepsze talenty, aby promować afrykańskie jedzenie uliczne, dania roślinne i zrównoważoną kuchnię. Poprzez codzienne tematy, spotkania i prezentacje produktów, Mezani łączy gastronomię z biznesem, oferując silną ekspozycję marki i angażując odbiorców.

Przeczytaj również:

ASIA FRUIT LOGISTICA uruchamia program Meet Ups 2026 – nowy etap integracji branży w kluczowych rynkach Azji

18 grudzień 2025
Po bardzo udanej edycji w 2025 roku, która połączyła liderów branży w pięciu kluczowych krajach, cykl Meet Ups powraca w jeszcze bardziej rozbudowanej formule. W minionym roku wydarzenia odbyły się m.in. w Indiach, Wietnamie, Tajlandii i Chinach, gromadząc ponad 2 200 profesjonalistów, oferując 80+ godzin networkingu oraz wystąpienia 90 czołowych ekspertów rynku świeżych produktów. »

Podczas targów Macfrut 2026 wystawa Plant Nursery skupi uwagę na całym łańcuchu szkółkarskim

17 grudzień 2025
Plant Nursery to wystawa poświęcona innowacjom w branży szkółkarskiej, koncentrująca się na globalnych nowościach w uprawie awokado i mango, a także mniej popularnych gatunkach owoców tropikalnych i subtropikalnych, ekologicznej produkcji szkółkarskiej, podkładkach, innowacjach ogrodniczych oraz prawach do odmian roślin. Wydarzenie odbędzie się w dniach 21–23 kwietnia 2026 r. w Rimini Expo Centre »

José Manuel Molina zwycięzcą XV Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche

17 grudzień 2025
Młody szef kuchni z Malagi, José Manuel Molina z restauracji La Brasería de Carmen w Torre de Benagalbón, został zwycięzcą XV edycji Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche, który odbył się w renomowanej restauracji La Finca prowadzonej przez Susi Díaz (1 gwiazdka Michelin). Zwycięski talerz zatytułowany „Ganbatte” – japońskie słowo oznaczające rozwój osobisty i ewolucję – zachwycił jury oryginalnym połączeniem smaków. »
Partnerzy