
*Shayda®: Nowa truskawka CIV podbija rynki eksportowe i północnoeuropejskie*
11 marzec 2024
The CIV - Italian Breeders' Consortium, based in San Giuseppe di Comacchio (FE), specialized in varietal innovation and strawberry breeding, is focusing its efforts on developing the SHAYDA® CIVL519pbr variety in Spain, arousing keen interest among producers and exporters in the Iberian Peninsula. The new variety, suitable for Mediterranean climates, is proving to be one of the most interesting proposals in the Huelva area.Federico Stanzani, Commercial Director of CIV, describes SHAYDA® CIVL519pbr as follows: "It's a variety distinguished by its early ripening and consistent production throughout the season. The fruits, bright red and with a regular conical shape, exhibit uniform and excellent size." He continues: "Furthermore, its superior organoleptic qualities, with an aromatic flavour and remarkable shelf life, combined with fruit uniformity, make it an ideal choice for export."
Despite adverse weather conditions, SHAYDA® is delivering on the promise of consistent production already initiated during the Christmas week, continuing uninterrupted until the end of the season. From a technical standpoint, SHAYDA® stands out for its semi-erect habit and compact structure, facilitating fruit harvesting. From an agronomic perspective, it requires more intensive mineral fertilization, especially at the beginning of the vegetative season.
The CIV breeding program has consistently focused on selecting strawberry varieties increasingly resilient to pathogens, and SHAYDA® is no exception, showing less susceptibility to leaf and root diseases. The CIV Commercial Director concludes: "Our goal is to promote projects that add value along the entire supply chain, from farmer to distribution to the final consumer. CIV positions itself as a partner in varietal innovation, actively involving all major players in the fruit industry."
Przeczytaj również:

Konkursy kawy i panettone, ściana jadalnej czekolady i kursy mistrzowskie na targach SFDA i SCTA 2025
9 lipiec 2025
Nowa edycja targów Speciality Food & Drinks Asia (SFDA) i Speciality Coffee & Tea Asia (SCTA), odbywająca się jednocześnie z drugą edycją targów SIGEP Asia, najbardziej oczekiwanego wydarzenia handlowego w Singapurze poświęconego gastronomii, kawie, gelato, ciastkarstwu, piekarnictwu, herbacie, pizzy, czekoladzie i gastronomii, powraca do Sands Expo & Convention Centre w dniach od 16 do 18 lipca 2025 r. Tegoroczne targi będą zawierać dynamiczną wystawę sztuki gastronomicznej, innowacji kawowych i edukacji. »

TSW 2026 z nowym akcentem – konferencja „Pod Osłonami” dla branży upraw szklarniowych
8 lipiec 2025
W odpowiedzi na rosnące znaczenie upraw całorocznych, zmiany klimatyczne, nowe zagrożenia fitosanitarne oraz coraz większe wymagania konsumentów, podczas najbliższej edycji targów odbędzie się premierowa konferencja „Pod Osłonami”. Wydarzenie w całości poświęcone będzie tematyce produkcji warzyw w szklarniach, tunelach i systemach wertykalnych – to właśnie tu spotkają się producenci, doradcy i technologowie, którzy poszukują konkretnych rozwiązań i sprawdzonych partnerów biznesowych. »

Fruit Attraction 2025 osiąga 90% obłożenia i potwierdza swoją pozycję światowego lidera
27 czerwiec 2025
Targi Fruit Attraction, organizowane przez IFEMA MADRID i FEPEX, odbędą się w dniach od 30 września do 2 października w madryckim centrum targowym i na trzy miesiące przed rozpoczęciem osiągnęły już ponad 90% obłożenia. Do tej pory przydzielono 70 000 m² powierzchni wystawienniczej, co stanowi wzrost o 8% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Organizatorzy spodziewają się udziału ponad 2500 wystawców i ponad 120 000 profesjonalistów ze 150 krajów. »