Konferencja Maszynowa na TSW 2025: Nowoczesne technologie w ogrodnictwie

18 październik 2024

Wszystkich entuzjastów nowoczesnych rozwiązań technologicznych w ogrodnictwie zapraszamy na konferencję maszynową, która odbędzie się podczas 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW) w Kielcach. Wydarzenie zaplanowane jest na 23 stycznia 2025 (drugi dzień targów) i skupi się na tematach związanych z technologiami Ogrodnictwa 4.0 i 5.0, precyzyjną ochroną roślin oraz autonomicznymi maszynami rolniczymi.

Program Konferencji Maszynowej 
Konferencja rozpocznie się słowem wstępnym Przewodniczącego, a następnie uczestnicy będą mieli okazję wysłuchać dwóch sesji tematycznych:

SESJA 1: Teledetekcja i narzędzia wykonawcze precyzyjnej ochrony roślin

Uznani eksperci zaprezentują nowoczesne narzędzia monitorowania stanu upraw oraz precyzyjnych technologii ochrony roślin. Wśród prelegentów znajdą się:

 Prof. Emilio Gil z Polytechnic University of Catalonia w Barcelonie, który przedstawi możliwości wykorzystania teledetekcji satelitarnej i systemów DSS w precyzyjnym dawkowaniu środków ochrony roślin.
 Dr hab. Magdalena Szechyńska-Hebda z Instytutu Botaniki PAN w Krakowie omówi, jak zaawansowane techniki teledetekcji spektralnej i termowizyjnej mogą zmieniać strategię ochrony roślin, poprawiając efektywność produkcji.
 Prof. dr hab. Joanna Puławska z Instytutu Ogrodnictwa-PIB w Skierniewicach przedstawi teledetekcję spektralną jako narzędzie do wykrywania patogenów w sadach i szklarniach.
 Włodzimierz Piotrowski z BBLEAP wygłosi wykład na temat precyzyjnie opryskiwanych upraw w technologii PWM.
 Dr Janusz Krupanek z Instytutu Ekologii Terenów Uprzemysłowionych podzieli się z uczestnikami wiedzą nt. laserowego zwalczania chwastów.

SESJA 2: Robotyka, autonomiczność, elektromobilność

Podczas drugiej sesji skoncentrujemy się na przyszłości autonomicznych maszyn i robotyce w rolnictwie. Wśród prelegentów m.in.:
 Prof. Paolo Gay z University of Turin, który omówi autonomiczność i robotykę w produkcji ogrodniczej.
 Prof. dr hab. inż. Łukasz Kaczmarek z Politechniki Łódzkiej przybliży innowacyjne struktury grafenowe, które mogą zrewolucjonizować przechowywanie wodoru dla ogniw paliwowych, oferując nowe możliwości dla elektromobilności w rolnictwie.
 Dr hab. Paweł Konopacki z Instytutu Ogrodnictwa-PIB podzieli się wynikami badań nad robotami do zbioru jabłek.
 Marcin Janus zaprezentuje uczestnikom wykład nt. bezzałogowych ciągników do prac w sadzie. 

Konferencja zakończy się panelem dyskusyjnym oraz podsumowaniem, które umożliwią uczestnikom wymianę doświadczeń i poglądów na temat przyszłości technologii w ogrodnictwie.

Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia, które dostarczy najnowszych informacji o innowacjach wspierających efektywność i zrównoważony rozwój w produkcji ogrodniczej! 

Zarejstruj się nahttps://tsw.pl/shop

Przeczytaj również:

ASIA FRUIT LOGISTICA uruchamia program Meet Ups 2026 – nowy etap integracji branży w kluczowych rynkach Azji

18 grudzień 2025
Po bardzo udanej edycji w 2025 roku, która połączyła liderów branży w pięciu kluczowych krajach, cykl Meet Ups powraca w jeszcze bardziej rozbudowanej formule. W minionym roku wydarzenia odbyły się m.in. w Indiach, Wietnamie, Tajlandii i Chinach, gromadząc ponad 2 200 profesjonalistów, oferując 80+ godzin networkingu oraz wystąpienia 90 czołowych ekspertów rynku świeżych produktów. »

Podczas targów Macfrut 2026 wystawa Plant Nursery skupi uwagę na całym łańcuchu szkółkarskim

17 grudzień 2025
Plant Nursery to wystawa poświęcona innowacjom w branży szkółkarskiej, koncentrująca się na globalnych nowościach w uprawie awokado i mango, a także mniej popularnych gatunkach owoców tropikalnych i subtropikalnych, ekologicznej produkcji szkółkarskiej, podkładkach, innowacjach ogrodniczych oraz prawach do odmian roślin. Wydarzenie odbędzie się w dniach 21–23 kwietnia 2026 r. w Rimini Expo Centre »

José Manuel Molina zwycięzcą XV Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche

17 grudzień 2025
Młody szef kuchni z Malagi, José Manuel Molina z restauracji La Brasería de Carmen w Torre de Benagalbón, został zwycięzcą XV edycji Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche, który odbył się w renomowanej restauracji La Finca prowadzonej przez Susi Díaz (1 gwiazdka Michelin). Zwycięski talerz zatytułowany „Ganbatte” – japońskie słowo oznaczające rozwój osobisty i ewolucję – zachwycił jury oryginalnym połączeniem smaków. »
Partnerzy