Produkty mrożone cieszą się coraz większą popularnością wśród polskich nabywców. W okresie od maja 2024 r. do kwietnia 2025 r. wartość tego rynku wyniosła prawie 5,4 mld zł. Porównując rok do roku, oznacza to wzrost o 10,3 proc., przy jednoczesnym wzroście wolumenu sprzedaży o 5,7 proc. Dane YouGov pokazują, że szczególnie dynamicznie rozwija się segment mrożonych owoców i warzyw. Świadczy to o stopniowej zmianie postrzegania mrożonek – z produktu uzupełniającego na pełnoprawny element zbilansowanej diety.
W analizowanym okresie polskie gospodarstwa domowe kupiły łącznie 337 tysięcy ton produktów mrożonych* co w przeliczeniu na jedno gospodarstwo daje 25 kg w skali roku. Przeciętne gospodarstwo domowe kupowało mrożonki 22 razy w roku czyli w przeliczeniu mniej więcej raz na 2 tygodnie. Niekwestionowanymi lideremi rynku produktów mrożonych kupowanych do domu pod względem wartości są lody familijne, ryby oraz gotowe dania. Natomiast pod względem liczby kupujących to mrożone warzywa są numerem jeden - znalazły się w koszykach zakupowych ponad 80 proc. gospodarstw. Mrożone owoce trafiły natomiast do ponad 30 proc. gospodarstw domowych.
– Przeciętne gospodarstwo domowe zakupiło ponad 6,9 kilograma mrożonych warzyw i około 2,7 kilograma owoców. Wśród najczęściej wybieranych warzyw znalazły się mieszanki „na patelnię”, zupy oraz szpinak, fasolka szparagowa czy włoszczyzna. W segmencie owocowym prym wiodą truskawki, które odpowiadają za ponad jedną trzecią całego wolumenu sprzedaży, a tuż za nimi plasują się maliny, wiśnie i jagody – mówi Grzegorz Mech, Business Development Manager w YouGov. Ekspert podkreśla, że chociaż owoce mrożone miały znacznie mniejszy udział – sięgnęło po nie trochę ponad 30 proc. Polaków – to właśnie ten segment odnotował w analizowanym okresie (maj 2024 – kwiecień 2025) najbardziej dynamiczny wzrost. – Liczba kupujących owoce mrożone wzrosła o prawie 3 punkty procentowe w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej. To oznacza setki tysięcy nowych nabywców i wzrost wartości o niemal 36 proc. Takie tempo nie wynika z chwilowej promocji, ale ze świadomego wyboru konsumentów – dodaje Grzegorz Mech.
Dyskonty górą
Rynek wyraźnie odpowiedział na rosnące zainteresowanie mrożonkami, przede wszystkim poprzez rozwój oferty marek własnych. Według danych YouGov to właśnie produkty sygnowane markami sieci handlowych przejęły dominującą pozycję w tej kategorii. W przypadku mrożonych owoców odpowiadają już za 67 proc. sprzedaży, a w przypadku warzyw – za około 60 proc. udziałów w wartości zakupów.
– Największy udział w sprzedaży całej kategorii mrożonek mają dyskonty, jego wartość osiągnęła już 54 proc. Warto jednak podkreślić także znaczenie sklepów małoformatowych, które pełnią funkcję uzupełniającą i są istotnym punktem zakupów „blisko domu” – ich udział w wartości sprzedaży to blisko 17 proc. – komentuje Michał Maksymiec, Retail Vertical Director w YouGov.
Co dalej?
Produkty mrożone najczęściej trafiają do koszyków rodzin, osób starszych bez dzieci (tzw. opuszczonych gniazd), a także młodszych konsumentów. – Jeszcze do niedawna mrożonki były traktowane jako dodatek lub rozwiązanie awaryjne. Teraz coraz częściej są świadomym wyborem konsumentów, którzy cenią sobie wygodę, trwałość i wartości odżywcze produktów mrożonych. Producenci i detaliści dostrzegają ten trend, ale dalszy rozwój kategorii będzie zależał od elastycznego zarządzania asortymentem. Ze względu na ograniczoną przestrzeń chłodniczą w sklepach, optymalne wykorzystanie miejsca w zamrażarkach pozostaje jednym z głównych wyzwań. Tutaj jest duża rola producentów oraz dystrybutorów we wsparciu przedsiębiorców w optymalizowaniu asortymentu tak aby w zamrażarkach, w szczególności sklepów małoformatowych, znalazły się najlepiej rotujące indeksy i były one jak najlepiej dopasowane do potrzeb i gustów lokalnej społeczności – dodaje Michał Maksymiec.
*Dane YouGov obejmują produkty mrożone definiowane jako: gotowe dania mrożone, dania mączno-ziemniaczane, mrożone warzywa i owoce, mrożone mięso i drób, ryby, ciasta, lody familijne, pizzę mrożoną oraz frytki.