Przyszłość przetwórstwa warzyw – eksperci branży spotkają się podczas TSW 2026 w Kielcach

15 grudzień 2025

Podczas drugiego dnia Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2026, które odbędą się w dniach 23–24 stycznia 2026 roku w Kielcach, zaplanowano specjalistyczną Konferencję Warzywniczą pod hasłem „Przyszłość przetwórstwa warzyw”. Wydarzenie skierowane jest do producentów warzyw, przedstawicieli zakładów przetwórczych, doradców oraz firm działających w sektorze, którzy chcą lepiej przygotować się na dynamiczne zmiany rynkowe, klimatyczne i technologiczne. 

Konferencję otworzy wystąpienie Jakuba Dobrosza, redaktora prowadzącego portalu Warzywa.pl, który zaprezentuje analizę pt. „Aktualne trendy, poziomy cen oraz kluczowe czynniki ryzyka na rynku warzyw do przetwórstwa w Polsce i Unii Europejskiej”. Przegląd bieżącej sytuacji rynkowej stanie się punktem wyjścia do dalszych, pogłębionych dyskusji. 

Centralnym elementem programu będzie debata „Warzywa dla przetwórstwa okiem przetwórców i producentów – potrzeby, oczekiwania, kierunki rozwoju”, moderowana przez dr inż. Aleksandrę Czerwińską-Nowak, redaktor naczelną czasopism „Warzywa” oraz „Szklarnie Tunele Osłony”. Dyskusja pozwoli spojrzeć na sektor przetwórstwa warzyw z perspektywy obu stron łańcucha dostaw.

W debacie udział wezmą przedstawiciele zakładów przetwórczych – Maciej Wita (Jamar) oraz Wojciech Krause (Greenyard) – a także reprezentanci producentów warzyw: Cezary OlejniczakTomasz Skupin i Mateusz Jarosz. Ich wieloletnie doświadczenie w produkcji warzyw na potrzeby przetwórstwa stanie się podstawą do rozmowy o realnych potrzebach rynku, oczekiwaniach jakościowych oraz kierunkach dalszego rozwoju współpracy.

W kolejnej części konferencji zaplanowano wystąpienia poświęcone praktycznym aspektom produkcji warzyw dla przetwórstwa. Dr inż. Emilia Zamojska (Agrosimex) omówi znaczenie jakości surowca oraz właściwego nawożenia pomidorów przeznaczonych zarówno na rynek świeży, jak i do przetwórstwa. Marcin Niedobylski, uznany doradca w zakresie upraw warzyw gruntowych, skupi się na agrotechnice uprawy pomidorów i papryki w kontekście zmieniających się warunków klimatycznych i rynkowych.

 

O wyzwaniach związanych z anomaliami pogodowymi oraz opłacalnością produkcji opowie mgr inż. Piotr Kotowski (Timac Agro Polska), wskazując, jak pogodzić wymagania rynku z realnymi możliwościami producentów. Z kolei mgr Piotr Borczyński z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie przedstawi najczęstsze błędy w uprawie warzyw korzeniowych i kapustnych, które mogą prowadzić do utraty jakości oraz kontraktów z zakładami przetwórczymi. 

Konferencję zamknie wystąpienie Doroty Walczak (VitaFer) pt. „Od gleby do liścia: kompleksowa strategia wzmacniania odporności cebuli na choroby odglebowe”. Prelekcja zaprezentuje nowoczesne, zrównoważone podejście do profilaktyki chorób w uprawie cebuli, oparte na badaniach oraz doświadczeniach polowych, ze szczególnym uwzględnieniem metod biologicznych i nawożenia dolistnego.

Konferencja Warzywnicza „Przyszłość przetwórstwa warzyw” stanowi jeden z kluczowych punktów merytorycznych programu TSW 2026, odpowiadając na aktualne potrzeby branży warzywniczej w obliczu zmian rynkowych, klimatycznych oraz rosnących wymagań jakościowych.

Vegetable Conference Program 

Przeczytaj również:

ASIA FRUIT LOGISTICA uruchamia program Meet Ups 2026 – nowy etap integracji branży w kluczowych rynkach Azji

18 grudzień 2025
Po bardzo udanej edycji w 2025 roku, która połączyła liderów branży w pięciu kluczowych krajach, cykl Meet Ups powraca w jeszcze bardziej rozbudowanej formule. W minionym roku wydarzenia odbyły się m.in. w Indiach, Wietnamie, Tajlandii i Chinach, gromadząc ponad 2 200 profesjonalistów, oferując 80+ godzin networkingu oraz wystąpienia 90 czołowych ekspertów rynku świeżych produktów. »

Podczas targów Macfrut 2026 wystawa Plant Nursery skupi uwagę na całym łańcuchu szkółkarskim

17 grudzień 2025
Plant Nursery to wystawa poświęcona innowacjom w branży szkółkarskiej, koncentrująca się na globalnych nowościach w uprawie awokado i mango, a także mniej popularnych gatunkach owoców tropikalnych i subtropikalnych, ekologicznej produkcji szkółkarskiej, podkładkach, innowacjach ogrodniczych oraz prawach do odmian roślin. Wydarzenie odbędzie się w dniach 21–23 kwietnia 2026 r. w Rimini Expo Centre »

José Manuel Molina zwycięzcą XV Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche

17 grudzień 2025
Młody szef kuchni z Malagi, José Manuel Molina z restauracji La Brasería de Carmen w Torre de Benagalbón, został zwycięzcą XV edycji Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche, który odbył się w renomowanej restauracji La Finca prowadzonej przez Susi Díaz (1 gwiazdka Michelin). Zwycięski talerz zatytułowany „Ganbatte” – japońskie słowo oznaczające rozwój osobisty i ewolucję – zachwycił jury oryginalnym połączeniem smaków. »
Partnerzy