Zaangażowanie w ramy prawne

23 październik 2023

EU Specialty Food Ingredients, the voice of the European specialty food ingredients industry, notes that the Framework for Sustainable Food Systems (FSFS) legislative proposal is not included in the 2024 European Commission working programme published on 17th October. EU Specialty Food Ingredients emphasises that even with the current European Commission not proposing an FSFS, the food industry continues on its path towards building more sustainable and resilient food systems as it clearly sees the advantages of the FSFS and supports its aims.

EU Specialty Food Ingredients calls for continuous institutional engagement towards a ripe EU legislative framework that supports industry to contribute to a more innovative and scientifically-based sustainable food system. 

To this end, EU Specialty Food Ingredients also recalls that the proposal's core objective was to promote policy coherence at the EU and national level, and mainstream, at the international level, sustainability in all food-related policies strengthening the resilience of food systems.

As a trade association representing the interests of a highly innovative industry, EU Specialty Food Ingredients has, as part of its mission, to ensure recognition of the importance of innovation and of the role of specialty ingredients in sustainable diets and food supply chains, as well as their contribution to food waste prevention. Thus, it advocates for a scientific risk-based approach to all measures that the EU Commission intends to complete by the current mandate and in the future as they impact the viability and competitiveness of the EU food industry.

“We consider a conducive regulatory framework essential to innovation, development and timely access to market,” says Geert Maesmans, President of EU Specialty Food Ingredients. “These elements are critical drivers for the transition to sustainable food systems, from primary production to consumption and, in our opinion, will help achieve the EU’s environmental, social and economic objectives. Therefore, an EU-common, science-based framework is crucial.”

While acknowledging that there is ‘no one size fits all’ solution, Geert Maesmans goes on to say that the importance of increasing the resilience of the EU supply chain and fostering constructive interactions with the food industry cannot be neglected, including when developing the secondary legislation which is crucial to successfully accompany the  EU food industry in the Sustainable Food Systems journey, as well as in providing the instruments to react and swiftly adjust to social changes and market crisis.

EU Specialty Food Ingredients is also keen to help the EU legislators establish clear, ambitious, realistic and measurable objectives and roadmaps that will enable food supply chain stakeholders to develop their own plans with a clear direction on the road towards a sustainable food system.

“In conclusion, EU Specialty Food Ingredients hopes that putting on hold the Framework Legislation will translate into an occasion to further reflect on the legislative measures to succeed in the EU's ambitions towards a sustainable, innovative and resilient EU food system, and it aims that this time will be constructively used to give the opportunity to the EU food supply stakeholders to be more involved into the legislative drafting of the framework proposal and the secondary legislation,” says Geert Maesmans.

Picture (copyright iStock.com/shironosov)

Przeczytaj również:

Food Africa i pacprocess MEA 2025: Napędzając rozwój regionalnego handlu i przemysłu

11 lipiec 2025
W swoich jubileuszowych 10. i 6. edycjach, targi Food Africa oraz pacprocess MEA odbędą się w dniach 9–12 grudnia 2025 r. w Egypt International Exhibition Center (EIEC). Te międzynarodowo cenione wydarzenia stały się wiodącymi platformami dla przedstawicieli sektora spożywczego, przetwórczego i opakowaniowego, oferując wyjątkowe możliwości rozwoju biznesu na rynkach Afryki i Bliskiego Wschodu. Food Africa umocniła swoją pozycję jako główna brama do dynamicznie rozwijającego się sektora spożywczego w Afryce. »

Wizyta studyjna w Chinach: Niezapomniane przeżycie podczas CHINA MEET UP 2025

10 lipiec 2025
Wizyta studyjna w Chinach: Niezapomniane przeżycie podczas CHINA MEET UP 2025. Odwiedzający z całego świata zapisują się na rozszerzenie targów ASIA FRUIT LOGISTICA o Chiny. Dołącz do Wizyty studyjnej i Programu Premium Buyer, dopóki są wolne miejsca. Targi CHINA MEET UP 2025, oficjalne rozszerzenie targów ASIA FRUIT LOGISTICA o Chiny kontynentalne, powracają do Kantonu w dniach 8–9 września 2025 r. z dużym rozmachem i szerszym globalnym udziałem. WIZYTA STUDYJNA PO CHINACH oraz pierwszy w historii Puchar Golfa AFL Fresh Produce Reemoon. »

Pozostało tylko trzy tygodnie na rejestrację wystawcy na targi FRUIT LOGISTICA 2026

10 lipiec 2025
Targi FRUIT LOGISTICA, które odbędą się w Berlinie w dniach 4-6 lutego 2026 r., to wiodące targi branży świeżych produktów. Dzięki nowym formatom, możliwościom nawiązywania kontaktów na wysokim poziomie i globalnemu zasięgowi, jest to wydarzenie, którego nie można przegapić dla profesjonalistów z branży. Rejestracja trwa do 31 lipca 2025 r. Dzięki nowym formatom wydarzeń, edycja zapowiada się jako najbardziej wartościowa jak dotąd dla firm z całego świata. »
Partnerzy