Europejscy producenci orzechów laskowych tworzą Grupę Corylus Europae

24 kwiecień 2022
After several onlinemeetings and a face-to face meetingin Piedmont in November, Producer Organisationsand research centresrepresenting the 3 main hazelnut producing countries in Europe (Italy, France and Spain) decided to create the Group Corylus Europae. 

The grouprepresents almost 80% of European hazelnut production and has set itself the following goals • To be a network for the exchange of information on all matters concerning the European hazelnut;• To set up jointactions, in particular with the European Union in favour of the hazelnut production sector in Europe; • To build together a commonidentityand promote a sustainableandquality European hazelnut production.

The aim of such an initiative is to guarantee our food sovereignty and no longer depend on imports for 80% of the European market. When Europe produces between 50 and 150,000 tonnes of hazelnuts, it imports 500,000 tonnes each year, mainly from Turkey. This objective can be achieved while developing a sustainable and quality production of hazelnuts, perfectly traced, healthy, safe and respectful of the environment. In a letter addressed to the European Commission, the Corylus Europae Group warns of the main difficulties encountered by the European sectorwith protection against pests (balanin and Asian bugs in particular).

Concrete proposals are made and the Group calls on the Commission and the Member States:
• Towork in a coordinatedway, promoting and facilitating procedures for mutual recognition of authorised products between France, Italy and Spain.
• Promote minor use processes and accelerate exceptional authorisationswhere necessary.
• To approve a specific programme of research, field trials and transfer, both of alternative control systems for the main pests and diseases of the crop, as well as alternative systems or plant protection products for the control of new organisms. In this sense, the group recalls that the European Commission committed itself, during the annual bilateral meeting with Turkey on the hazelnut market on 30 September 2021, to promote a joint EU-Turkey research plan with the objective of sharing lines of research and information on new pests, especially for the control of Halyomorphahalys.

The effectsofclimatechange(drought and heat stress, increased pests, tree imbalance, etc.) also threaten European hazelnut production.

Finally, in its letter the group underlines that European hazelnut production, which has one of the best levels in the world from the point of view of health and the environment, is also one of the most fragile.

The Corylus Europae Group will meet several times a year to discuss common issues in the European hazelnut sector. The Assembly of European Horticultural Regions (AREFLH) is in charge ofits coordination.

Przeczytaj również:

POLAGRA+TAROPAK = kompleksowe spojrzenie na sektor spożywczy

25 czerwiec 2025
W odpowiedzi na potrzeby rynku, Targi POLAGRA 2025 zostaną połączone z Targami TAROPAK – wydarzeniem w pełni dedykowanym rozwiązaniom opakowaniowym, etykietowaniu oraz logistyce. To wyjątkowa okazja, by w jednym miejscu zapoznać się z kompleksową ofertą dla całego łańcucha produkcyjnego – od surowców i technologii, przez przetwórstwo, aż po pakowanie i dystrybucję gotowego produktu. Dzięki tej synergii, producenci z różnych segmentów branży spożywczej będą mogli: znaleźć innowacyjne rozwiązania »

Świeże inicjatywy napędzają globalny wzrost na targach ASIA FRUIT LOGISTICA 2025

24 czerwiec 2025
ASIA FRUIT LOGISTICA zwiększa globalny handel dzięki nowym funkcjom i silniejszemu udziałowi międzynarodowemu. Targi ASIA FRUIT LOGISTICA 2025 szykują się do dynamicznej edycji AsiaWorld-Expo w Hongkongu w dniach 3–5 września, a globalny biznes świeżych produktów reaguje z impetem. Wystawcy z 41 krajów i regionów, 25 pawilonów narodowych. Tegoroczne wydarzenie wprowadza dwa zupełnie nowe fora: Frozen Fruit and Vegetables Forum pierwszego dnia oraz Nuts and Dried Fruit Forum drugiego dnia. »

Wyczekiwane targi branży spożywczej i napojów SIGEP Asia powracają

24 czerwiec 2025
SIGEP Asia, Speciality Food & Drinks Asia i Speciality Coffee & Tea Asia 2025, odbywające się w tym samym czasie co 6. edycja Restaurant Asia, zgromadzą i zainspirują najlepszych graczy branżowych i decydentów z całego łańcucha dostaw F&B i gastronomii. Priorytetowo traktując programowanie o dużym wpływie, wydarzenie wykracza poza tradycyjne stoiska handlowe, oferując dziesiątki dodatkowych wydarzeń, takich jak tematyczne salony, przejęcia barów, pokazy na żywo i kursy mistrzowskie. »
Partnerzy