Biosolutions w centrum uwagi na Macfrut 2026

6 listopad 2025

Wystawa Biosolutions and Digital Technologies (21–23 kwietnia, Rimini Expo Centre) obejmie strefę wystawienniczą, seminarium, międzynarodowy blok tematyczny, techniczne stoliki dyskusyjne oraz spotkania z kupcami.

Skupiając się na biosolutions – naturalnych rozwiązaniach do ochrony roślin, nawożenia i biostymulacji – wystawa Biosolutions and Digital Technologies (BDT) specjalizuje się w ochronie roślin, ich odżywianiu i biostymulacji w ramach łańcuchów produkcyjnych. Po raz kolejny odbędzie się ona podczas targów Macfrut, międzynarodowych targów branży owocowo-warzywnej, zaplanowanych w dniach 21–23 kwietnia 2026 r. w Rimini Expo Centre. 

„Według danych opublikowanych na stronie EBIC (European Biostimulants Industry Council) oraz przytoczonych przez Future Market Insights w 2023 roku, globalny rynek biostymulantów wart jest ponad 3 mld USD, a w ciągu najbliższych 10 lat wartość ta ma się potroić” – mówi Roberto Sciolino z Agri 2000 Net, koordynator wystawy. – „Z kolei badanie IBMA (International Biocontrol Manufacturers Association) z 2023 roku pokazuje, że europejski rynek biokontroli osiągnął wartość ponad 1,6 mld euro, czyli dwukrotnie więcej niż w 2016 roku. Dane te wyraźnie wskazują na ogromny potencjał wzrostu sektora”. 

Jako wiodąca wystawa dla Europy Południowej i krajów basenu Morza Śródziemnego, Biosolutions and Digital Technologies zapewni podczas trzydniowych targów szeroki przegląd rynku – obejmując wszystkie jego kluczowe aspekty i prezentując bogatą gamę produktów specjalistycznych.

W szczególności zaplanowano strefę wystawienniczą z udziałem wielu firm (ok. 70 podczas ostatniej edycji), które zaprezentują biosolutions i innowacyjne technologie. Zlokalizowana będzie centralnie w Południowej Hali, najintensywniej odwiedzanej części targów. Ważnym elementem wystawy będzie również pogłębienie warstwy „know-how” – prezentacja studiów przypadków, innowacji oraz najnowszych wyników badań w tej dziedzinie.

Program obejmie m.in.:

Dodatkowo wystawcy będą mogli umawiać spotkania z zagranicznymi kupcami zainteresowanymi biosolutions.

„Od 2019 roku wystawa Biosolutions and Digital Technologies stanowi platformę dla sektora biosolutions, łącząc go z włoskimi i międzynarodowymi łańcuchami dostaw owoców i warzyw” – wyjaśnia Roberto Sciolino. – „Kluczowymi uczestnikami będą specjaliści w dziedzinach biokontroli, biostymulacji, specjalistycznych nawozów i zrównoważonych technologii, a także wiodące globalne firmy, dystrybutorzy środków produkcji, przedsiębiorcy rolni oraz eksperci z branży, która cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze strony UE i konsumentów.”

Więcej informacji na www: https://www.macfrut.com/en/c/128/biosolutions_and_digital_technologies

Przeczytaj również:

ASIA FRUIT LOGISTICA uruchamia program Meet Ups 2026 – nowy etap integracji branży w kluczowych rynkach Azji

18 grudzień 2025
Po bardzo udanej edycji w 2025 roku, która połączyła liderów branży w pięciu kluczowych krajach, cykl Meet Ups powraca w jeszcze bardziej rozbudowanej formule. W minionym roku wydarzenia odbyły się m.in. w Indiach, Wietnamie, Tajlandii i Chinach, gromadząc ponad 2 200 profesjonalistów, oferując 80+ godzin networkingu oraz wystąpienia 90 czołowych ekspertów rynku świeżych produktów. »

Podczas targów Macfrut 2026 wystawa Plant Nursery skupi uwagę na całym łańcuchu szkółkarskim

17 grudzień 2025
Plant Nursery to wystawa poświęcona innowacjom w branży szkółkarskiej, koncentrująca się na globalnych nowościach w uprawie awokado i mango, a także mniej popularnych gatunkach owoców tropikalnych i subtropikalnych, ekologicznej produkcji szkółkarskiej, podkładkach, innowacjach ogrodniczych oraz prawach do odmian roślin. Wydarzenie odbędzie się w dniach 21–23 kwietnia 2026 r. w Rimini Expo Centre »

José Manuel Molina zwycięzcą XV Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche

17 grudzień 2025
Młody szef kuchni z Malagi, José Manuel Molina z restauracji La Brasería de Carmen w Torre de Benagalbón, został zwycięzcą XV edycji Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche, który odbył się w renomowanej restauracji La Finca prowadzonej przez Susi Díaz (1 gwiazdka Michelin). Zwycięski talerz zatytułowany „Ganbatte” – japońskie słowo oznaczające rozwój osobisty i ewolucję – zachwycił jury oryginalnym połączeniem smaków. »
Partnerzy