
Więcej świeżości i mniej marnowania żywności - gwarantuje inteligentna lodówka „Fresh-Cut”
9 marzec 2021
Od 14 lat EHI Retail Institute corocznie wyróżnia najlepsze wdrożenia innowacyjnych rozwiązań informatycznych nagrodą reta. W tym roku SanLucar zdobywa nagrodę w nowej kategorii Najlepsza sztuczna inteligencja i robotyka dzięki inteligentnej „lodówce Fresh Cut”, która optymalizuje jakość popularnych produktów wygodnych i zapewnia naturalne doznania smakowe.
Każdy produkt w firmie SanLucar jest uprawiany i przetwarzany z tradycją i oddaniem, podobnie jak popularne produkty Fresh-Cut pakowane przez firmę SanLucar Austria w Wiedniu. Ten etap przetwarzania produktu stwarza pewne wyzwania: aby zagwarantować świeżość i jakość, produkt z jednej strony musi być stale chłodzony, z drugiej strony musi być dostępna odpowiednia ilość towaru bez tworzenia nadwyżek. Dyrektor zarządzający SanLucar Austria, Alexander Thaller, szukał rozwiązania zapobiegającego marnowaniu żywności, a jednocześnie realizującego filozofię SanLucar „zapewnienia wszystkim ludziom najbardziej naturalnych, świeżych i najsmaczniejszych owoców i warzyw w sposób, z którego może być dumny".
Z pomocą cyfrowej firmy Barcotec, SanLucar opracował inteligentną lodówkę, za którą Barcotec otrzymuje nagrodę EHI Top Supplier Retail Award 2021. Lodówka zbiera w czasie rzeczywistym informacje o stanie towarów w sklepie spożywczym, minimalizując w ten sposób nadprodukcję i ubytek żywność. Specjalne skanery oparte na technologii mikro-chipów umożliwiają lodówce rejestrację i kontrolę ilości oraz daty przydatności do spożycia produktów. W związku z tym nie jest wymagana żadna interakcja człowieka, aby przesłać dane do siedziby SanLucar w Wiedniu. Z pomocą tych danych w czasie rzeczywistym możliwe jest planowanie produktu na żądanie i prowadzi do ogromnej redukcji marnotrawstwa żywności. Inteligentna lodówka „Fresh-Cut” rejestruje za każdym razem, gdy coś jest wyjęte i za każdym razem, gdy coś jest wkładane z powrotem do lodówki. Pozwala to na dokładną analizę, który typ produktu jest najpopularniejszy w jakie dni. Pokazuje więc również, w jakich regionach istnieje duże zapotrzebowanie na określone produkty, a tym samym umożliwia dalszą optymalizację asortymentu. Samowystarczalny system lodówki może odciążyć pracowników, dzięki czemu mogą skupić się na innych zadaniach zamiast ciągłego sprawdzania terminów przydatności do spożycia.
Przeczytaj również:

Food & Drinks Malaysia by SIAL, 1-3 July 2025 MITEC Kuala Lumpur
11 czerwiec 2025
Food & Drinks Malaysia by SIAL ma szansę stać się wiodącą wystawą żywności i napojów w Malezji i całym regionie - zapewniającą skoncentrowaną platformę dla branży w kierunku wejścia na rynek do bramy stolicy żywności Azji - Malezji. Udział w targach daje wystawcom możliwość eksploracji przedsięwzięć biznesowych, nawiązywania kontaktów i nawiązywania partnerstw z malezyjskimi i międzynarodowymi firmami, inwestorami i agencjami rządowymi, wykorzystując dynamiczny rynek F&B i potencjał ekonomiczny ASEAN. »

Poznaj świat win i alkoholi - mistrzowska klasa Vinexpo 2025
9 czerwiec 2025
Poszerz swoją wiedzę dzięki Vinexpo India 2025 Masterclass Series, prowadzonej przez Vinexpo Academy, globalnie uznaną platformę edukacji, innowacji i spostrzeżeń branżowych. Pogłęb wiedzę o produktach dzięki fachowo prowadzonym degustacjom. Poznaj trendy rynkowe dzięki bezstronnym, wartościowym spostrzeżeniom. Bądź na bieżąco dzięki treściom opracowanym przez światowych ekspertów. Każda sesja prowadzona przez uznanych sommelierów, mistrzów destylacji »

FRUITNET i IFPA łączą siły, aby dostarczać wartościowe treści na ASIA FRUIT LOGISTICA PEET UP
7 czerwiec 2025
Fruitnet i IFPA przygotują program treści wypełnionych spostrzeżeniami na wiodącym międzynarodowym wydarzeniu dla branży świeżych produktów w Ameryce Łacińskiej
ASIA FRUIT LOGISTICA PERU MEET UP, zupełnie nowe międzynarodowe wydarzenie łączące handel eksportem świeżych produktów w Ameryce Łacińskiej z kluczowymi nabywcami z Azji i całego świata, rozpocznie się w Limie w dniach 28-29 października 2025 r. »