
Więcej świeżości i mniej marnowania żywności - gwarantuje inteligentna lodówka „Fresh-Cut”
9 marzec 2021
Od 14 lat EHI Retail Institute corocznie wyróżnia najlepsze wdrożenia innowacyjnych rozwiązań informatycznych nagrodą reta. W tym roku SanLucar zdobywa nagrodę w nowej kategorii Najlepsza sztuczna inteligencja i robotyka dzięki inteligentnej „lodówce Fresh Cut”, która optymalizuje jakość popularnych produktów wygodnych i zapewnia naturalne doznania smakowe.
Każdy produkt w firmie SanLucar jest uprawiany i przetwarzany z tradycją i oddaniem, podobnie jak popularne produkty Fresh-Cut pakowane przez firmę SanLucar Austria w Wiedniu. Ten etap przetwarzania produktu stwarza pewne wyzwania: aby zagwarantować świeżość i jakość, produkt z jednej strony musi być stale chłodzony, z drugiej strony musi być dostępna odpowiednia ilość towaru bez tworzenia nadwyżek. Dyrektor zarządzający SanLucar Austria, Alexander Thaller, szukał rozwiązania zapobiegającego marnowaniu żywności, a jednocześnie realizującego filozofię SanLucar „zapewnienia wszystkim ludziom najbardziej naturalnych, świeżych i najsmaczniejszych owoców i warzyw w sposób, z którego może być dumny".
Z pomocą cyfrowej firmy Barcotec, SanLucar opracował inteligentną lodówkę, za którą Barcotec otrzymuje nagrodę EHI Top Supplier Retail Award 2021. Lodówka zbiera w czasie rzeczywistym informacje o stanie towarów w sklepie spożywczym, minimalizując w ten sposób nadprodukcję i ubytek żywność. Specjalne skanery oparte na technologii mikro-chipów umożliwiają lodówce rejestrację i kontrolę ilości oraz daty przydatności do spożycia produktów. W związku z tym nie jest wymagana żadna interakcja człowieka, aby przesłać dane do siedziby SanLucar w Wiedniu. Z pomocą tych danych w czasie rzeczywistym możliwe jest planowanie produktu na żądanie i prowadzi do ogromnej redukcji marnotrawstwa żywności. Inteligentna lodówka „Fresh-Cut” rejestruje za każdym razem, gdy coś jest wyjęte i za każdym razem, gdy coś jest wkładane z powrotem do lodówki. Pozwala to na dokładną analizę, który typ produktu jest najpopularniejszy w jakie dni. Pokazuje więc również, w jakich regionach istnieje duże zapotrzebowanie na określone produkty, a tym samym umożliwia dalszą optymalizację asortymentu. Samowystarczalny system lodówki może odciążyć pracowników, dzięki czemu mogą skupić się na innych zadaniach zamiast ciągłego sprawdzania terminów przydatności do spożycia.
Przeczytaj również:

POLAGRA+TAROPAK = kompleksowe spojrzenie na sektor spożywczy
25 czerwiec 2025
W odpowiedzi na potrzeby rynku, Targi POLAGRA 2025 zostaną połączone z Targami TAROPAK – wydarzeniem w pełni dedykowanym rozwiązaniom opakowaniowym, etykietowaniu oraz logistyce. To wyjątkowa okazja, by w jednym miejscu zapoznać się z kompleksową ofertą dla całego łańcucha produkcyjnego – od surowców i technologii, przez przetwórstwo, aż po pakowanie i dystrybucję gotowego produktu. Dzięki tej synergii, producenci z różnych segmentów branży spożywczej będą mogli:
znaleźć innowacyjne rozwiązania »

Świeże inicjatywy napędzają globalny wzrost na targach ASIA FRUIT LOGISTICA 2025
24 czerwiec 2025
ASIA FRUIT LOGISTICA zwiększa globalny handel dzięki nowym funkcjom i silniejszemu udziałowi międzynarodowemu. Targi ASIA FRUIT LOGISTICA 2025 szykują się do dynamicznej edycji AsiaWorld-Expo w Hongkongu w dniach 3–5 września, a globalny biznes świeżych produktów reaguje z impetem. Wystawcy z 41 krajów i regionów, 25 pawilonów narodowych. Tegoroczne wydarzenie wprowadza dwa zupełnie nowe fora: Frozen Fruit and Vegetables Forum pierwszego dnia oraz Nuts and Dried Fruit Forum drugiego dnia. »

Wyczekiwane targi branży spożywczej i napojów SIGEP Asia powracają
24 czerwiec 2025
SIGEP Asia, Speciality Food & Drinks Asia i Speciality Coffee & Tea Asia 2025, odbywające się w tym samym czasie co 6. edycja Restaurant Asia, zgromadzą i zainspirują najlepszych graczy branżowych i decydentów z całego łańcucha dostaw F&B i gastronomii. Priorytetowo traktując programowanie o dużym wpływie, wydarzenie wykracza poza tradycyjne stoiska handlowe, oferując dziesiątki dodatkowych wydarzeń, takich jak tematyczne salony, przejęcia barów, pokazy na żywo i kursy mistrzowskie. »