
Rozpoczęły się zbiory odmian o kolorowym miąższu na półkuli północnej
14 wrzesień 2021
Kissabel®, the innovative range of apples with coloured flesh running from pink to intense red, is about to return to the European market.
Harvesting of the first Kissabel® apples began in September in the United Kingdom, France and Switzerland, with the yellow and orange skin and pink flesh varieties. In October it will be the turn of Italy and Germany, where mainly varieties with red flesh and skin are grown.
The United States will also start harvesting in autumn, with quantities intended for commercial tests.Some of the biggest names in international apple growing are taking part in the Kissabel® program.
In Europe, the partners are: Alliance Mesfruits Gerfruit and Blue Whale (France); VOG, Melinda, VIP, La Trentina and Rivoira (Italy); Greenyard and Worldwide Fruit Ltd (United Kingdom); Fenaco (Switzerland); Red Apple Germany consortium (Germany); and Nufri (Spain). The United States partner is NBT Cooperative.
Przeczytaj również:

ASIA FRUIT LOGISTICA uruchamia program Meet Ups 2026 – nowy etap integracji branży w kluczowych rynkach Azji
18 grudzień 2025
Po bardzo udanej edycji w 2025 roku, która połączyła liderów branży w pięciu kluczowych krajach, cykl Meet Ups powraca w jeszcze bardziej rozbudowanej formule. W minionym roku wydarzenia odbyły się m.in. w Indiach, Wietnamie, Tajlandii i Chinach, gromadząc ponad 2 200 profesjonalistów, oferując 80+ godzin networkingu oraz wystąpienia 90 czołowych ekspertów rynku świeżych produktów. »

Podczas targów Macfrut 2026 wystawa Plant Nursery skupi uwagę na całym łańcuchu szkółkarskim
17 grudzień 2025
Plant Nursery to wystawa poświęcona innowacjom w branży szkółkarskiej, koncentrująca się na globalnych nowościach w uprawie awokado i mango, a także mniej popularnych gatunkach owoców tropikalnych i subtropikalnych, ekologicznej produkcji szkółkarskiej, podkładkach, innowacjach ogrodniczych oraz prawach do odmian roślin. Wydarzenie odbędzie się w dniach 21–23 kwietnia 2026 r. w Rimini Expo Centre »

José Manuel Molina zwycięzcą XV Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche
17 grudzień 2025
Młody szef kuchni z Malagi, José Manuel Molina z restauracji La Brasería de Carmen w Torre de Benagalbón, został zwycięzcą XV edycji Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche, który odbył się w renomowanej restauracji La Finca prowadzonej przez Susi Díaz (1 gwiazdka Michelin). Zwycięski talerz zatytułowany „Ganbatte” – japońskie słowo oznaczające rozwój osobisty i ewolucję – zachwycił jury oryginalnym połączeniem smaków. »