
SIAL Paris 2020 - Ograniczenia & Rozwój
28 maj 2020
W dobie globalnych przemian, transformacji i społecznej odpowiedzialności biznesu Międzynarodowe Targi Żywności SIAL Paris 2020 pragną łączyć przedstawicieli branży spożywczej wokół najważniejszych zmian, które mają miejsce w tym sektorze i być źródłem inspiracji dla całej wspólnoty: Inspire Food Business.
SIAL Paris to najważniejsze targi w sektorze spożywczym, obowiązkowy punk dla kreatorów i poszukiwaczy trendów pragnących rozwijać swoją działalność. Od ponad 50 lat targi SIAL Paris gromadzą w stolicy Francji szerokie grono profesjonalistów z branży, którzy dzielą się swoim know-how i tworzą przepisy na przyszłość.
Edycja 2020 wprowadzi nową dynamikę rozpoczynając debaty wokół najważniejszych kwestii #Own the Change, tematyka, która skłoni profesjonalistów z branży spożywczej do zastanowienia się nad działaniami i konkretnymi inicjatywami będącymi reakcją na zmiany. Kluczowe jest znalezienie odpowiedzi na pytanie: „Jak wyżywić światową populację w 2050 roku?”.
Jest to już przedmiotem konsultacji międzynarodowych z udziałem przedstawicieli sektora spożywczego organizowanych we współpracy z Make.org. Można wziąć udział w konsultacjach w języku angielskim (dostępnych do 29 maja br.). Tematy konsultacji będą prezentowane szczegółowo w w dwóch sektorach targów SIAL 2020: SIAL talks i Alternative Food Forum.
Tematyka #Ownthechange targów SIAL Paris 2020 zachęca do zapoznania się bardziej szczegółowo z inicjatywami i innowacjami firm z sektora spożywczego w dobie pandemii. Jak rozwijać i przystosować swój biznes do kryzysu ? Jakie są nowe technologie, które pozwolą nam jeść zdrowo i zachować formę w czasie zamknięcia?
Przestrzeń Alternative Food Forum jest miejscem wymiany doświadczeń i prezentacji poglądów ekspertów na temat aktualnej problematyki. Wystąpienia licznych przedstawicieli sektora dystrybucji, żywności i restauracji połączone z analizami partnerów z Atlantic Santé i NutriMarketing gwarantują odwiedzającym możliwość zrozumienia i przygotowania się na przyszłe wyzwania sektora spożywczego.
Rozmawiamy na temat bieżących kwestii z Béatrice de Reynal, dietetyczką i prezesem NutriMarketing oraz Nathalie Hutter-Lardeau, dietetyczką, założycielką i dyrektorką Agence Atlantic Santé.
Elastyczność jest słowem kluczem do tego kryzysu. Firmy muszą być gotowe do wprowadzania zmian, aby tworzyć nowe rynki zbytu.
Detaliści z sektora spożywczego odnotowali wzrost popytu, jednak napotkali na trudności w łańcuchu dostaw. Handlowcy mają do czynienia z konsumentem, który szuka produktów spożywczych korzystnie wpływających na zdrowie, np. zwiększających odporność (sok z cytrusów lub sok owocowy), probiotyki, sektor bio. Dlatego firmy z sektora inwestują w oszczędne innowacje.
Wymaga to oduczenia się wprowadzania innowacji w sposób stosowany do 2020 roku. Należy przestrzegać trzech reguł:
• Jak najbardziej upraszczać, wybierając to co naturalne,
• Wykorzystywać zasoby, które nas otaczają: składniki, kompetencje, warsztaty...
• Umiejscowić się jak najbliżej konsumentów.
Przeczytaj również:

POLAGRA+TAROPAK = kompleksowe spojrzenie na sektor spożywczy
25 czerwiec 2025
W odpowiedzi na potrzeby rynku, Targi POLAGRA 2025 zostaną połączone z Targami TAROPAK – wydarzeniem w pełni dedykowanym rozwiązaniom opakowaniowym, etykietowaniu oraz logistyce. To wyjątkowa okazja, by w jednym miejscu zapoznać się z kompleksową ofertą dla całego łańcucha produkcyjnego – od surowców i technologii, przez przetwórstwo, aż po pakowanie i dystrybucję gotowego produktu. Dzięki tej synergii, producenci z różnych segmentów branży spożywczej będą mogli:
znaleźć innowacyjne rozwiązania »

Świeże inicjatywy napędzają globalny wzrost na targach ASIA FRUIT LOGISTICA 2025
24 czerwiec 2025
ASIA FRUIT LOGISTICA zwiększa globalny handel dzięki nowym funkcjom i silniejszemu udziałowi międzynarodowemu. Targi ASIA FRUIT LOGISTICA 2025 szykują się do dynamicznej edycji AsiaWorld-Expo w Hongkongu w dniach 3–5 września, a globalny biznes świeżych produktów reaguje z impetem. Wystawcy z 41 krajów i regionów, 25 pawilonów narodowych. Tegoroczne wydarzenie wprowadza dwa zupełnie nowe fora: Frozen Fruit and Vegetables Forum pierwszego dnia oraz Nuts and Dried Fruit Forum drugiego dnia. »

Wyczekiwane targi branży spożywczej i napojów SIGEP Asia powracają
24 czerwiec 2025
SIGEP Asia, Speciality Food & Drinks Asia i Speciality Coffee & Tea Asia 2025, odbywające się w tym samym czasie co 6. edycja Restaurant Asia, zgromadzą i zainspirują najlepszych graczy branżowych i decydentów z całego łańcucha dostaw F&B i gastronomii. Priorytetowo traktując programowanie o dużym wpływie, wydarzenie wykracza poza tradycyjne stoiska handlowe, oferując dziesiątki dodatkowych wydarzeń, takich jak tematyczne salony, przejęcia barów, pokazy na żywo i kursy mistrzowskie. »