Peru jest honorowym gościem „Asia Fruit Logistica ON 2020”

18 listopad 2020

Azja jest trzecim co do wielkości rynkiem dla peruwiańskiego przemysłu rolno-spożywczego.
Winogrona, żurawina, awokado i mandarynki to najlepsze świeże peruwiańskie produkty importowane do Azji.
Peru po raz kolejny będzie oficjalnym krajem partnerskim wirtualnej edycji targów świeżej żywności „Asia Fruit Logistica ON”. Według PROMPERÚ, peruwiańskiej Komisji ds. Promocji Eksportu i Turystyki (PROMPERÚ) uważane za najważniejsze tego typu targi w Azji, odbywające się w dniach 18–20 listopada.

Wyzwaniem dla delegacji peruwiańskiej będzie dotarcie zarówno do branży detalicznej, jak i do konsumenta końcowego. W tym celu zaplanowano szereg kampanii promocyjnych w połączeniu z markami sektora: „Super Foods Peru”, „Kawy z Peru” i „Pisco, Spirit of Peru”.

Planowane działania obejmą sesje pokazowe promujące peruwiańską gastronomię i jej sektor spożywczy oraz pokazy koktajli na bazie pisco. Ponadto zostanie zacieśnione strategiczne partnerstwo między singapurską firmą KOL a marką "Super Foods Peru'' w celu opracowania przepisów zawierających peruwiańskie produkty spożywcze, które będą promowane przez influencerów Fionę Loh i Jamie Yeo, aby dać konsumentom bliższy wgląd w peruwiańskie produktów, zachęcić ich do wypróbowania nowych smaków oraz pokazać, jak przyrządzać ekscytujące nowe dania.

W skład peruwiańskiej delegacji biorącej udział w Asia Fruit Logistica ON wejdą Agrícola Chapi (winogrona, szparagi, awokado, granaty), POMICA (granaty), AGUALIMA (żurawina, mandarynka, awokado i szparagi), ASGLOBALFRES (mango, mandarynka, winogrona, awokado, imbir i żurawina) i VISON'S PERU (żurawina, awokado, groszek śnieżny, granaty, owoce cytrusowe i mango), firmy, które spełniają wszystkie przepisy fitosanitarne wymagane przez narody azjatyckie i mają duże doświadczenie na rynkach świeżej żywności.

Peru bierze udział w tych azjatyckich targach już od dziesięciu lat, co umożliwiło mu penetrację tego rynku wieloma produktami (w tym winogrona, żurawina, awokado, mandarynki, granaty)

Delegacja peruwiańska cieszy się wsparciem biur handlowych PROMPERÚ w Azji, które pracują nad zwiększeniem popytu na produkty peruwiańskie poprzez otwieranie nowych rynków, nawiązywanie strategicznych partnerstw, podpisywanie nowych protokołów eksportowych i wdrażanie taktycznych kampanii promocyjnych mających na celu zarówno detalistów, jak i konsumenów końcowych.

Peru jest obecnie jednym z dziesięciu największych dostawców świeżych owoców i warzyw na świecie. Azja jest trzecim co do wielkości rynkiem dla peruwiańskiego eksportu rolno-spożywczego, stanowiąc 9% przemysłu rolno-spożywczego.

W ostatnich latach produkty takie jak żurawina, mango, szparagi, owoce cytrusowe i awokado uzyskały certyfikat fitosanitarny w krajach takich jak Korea Południowa, Chiny i Japonia, co doprowadziło do większego popytu na świeże produkty z Peru na rynku azjatyckim. Od stycznia do września br. import świeżych owoców i warzyw wzrósł o 22% w porównaniu z rokiem 2019.

Przeczytaj również:

LibyaFood Expo 2026 – Brama do dynamicznie rozwijającego się rynku Afryki Północnej

31 październik 2025
Siódma edycja LibyaFood Expo, największych i najważniejszych targów branży spożywczej w Libii, odbędzie się w dniach 29 marca – 1 kwietnia 2026 roku na terenie Tripoli International Fair Ground. To kluczowe wydarzenie stanowi wyjątkową platformę dla krajowych i międzynarodowych producentów żywności, umożliwiając im prezentację oferty, nawiązywanie kontaktów biznesowych i ekspansję na jeden z najbardziej perspektywicznych rynków Afryki Północnej. »

Polscy rolnicy docenieni przez PepsiCo w ramach Global Farmer Awards

31 październik 2025
Firma PepsiCo po raz pierwszy nagrodziła rolników z całego świata w ramach Global Farmer Awards – inicjatywy promującej zrównoważone i innowacyjne praktyki rolnicze. Uroczystość wręczenia nagród odbyła się 15 października w Purchase w stanie Nowy Jork. Wśród blisko 60 laureatów z 19 krajów znaleźli się także przedstawiciele z Polski – firma Jagrol, prowadząca nowoczesne uprawy ziemniaków w województwie wielkopolskim. »

FRIZO – naturalna wydajność i polska innowacja w chłodnictwie i ciepłownictwie przyszłości

30 październik 2025
Nowoczesne chillery amoniakalne FRIZO łączą ekologię, efektywność i bezpieczeństwo. Dzięki zastosowaniu naturalnego czynnika chłodniczego – amoniaku (NH₃) – oraz innowacyjnych rozwiązań, takich jak trójsekcyjny separator oleju czy automatyczny układ powrotu oleju, urządzenia te zapewniają stabilną i ekonomiczną pracę przez długie lata. Kompaktowa konstrukcja, wysoki współczynnik efektywności (COP) oraz niskie koszty eksploatacji czynią chillery FRIZO idealnym rozwiązaniem dla nowoczesnych zakładów »
Partnerzy