
Czterech wybitnych szefów kuchni z różnych regionów Hiszpanii zmierzy się w wielkim finale XV Konkursu Kreatywnej Kuchni z Granatem Mollar de Elche, który odbędzie się 10 grudnia w renomowanej restauracji La Finca należącej do Susi Díaz (1 gwiazdka Michelin, 2 słońca Repsol).
Finalistami tegorocznej edycji są: Antonio José González Navalón z restauracji +IDEAS w Higuerueli (Albacete), który zaprezentuje danie „Pato a l’Granada: Alma de Elche”; José Manuel Molina Cortés z La Brasería de Carmen (Torre de Benagalbón, Malaga) z propozycją „Ganbatte”; Osvaldo Andree Sejas Velasco z restauracji La Era de los Nogales (Sabiñánigo, Huesca), autor dania „Rubíes Mollar de Elche sobre vieira y pepino”; oraz Pedro Giménez Jaria z restauracji Finca Mas Solers grupy Peralada (Sant Pere de Ribes, Barcelona), który wystąpi z kompozycją „Todo de la granada mollar y la gamba roja”.
Podczas finału każdy z kucharzy wraz ze swoim zespołem będzie miał 45 minut, aby przygotować autorskie danie i przekonać prestiżowe jury, które oceni technikę kulinarną, prezentację, smak oraz sposób wykorzystania granatu Mollar de Elche.
W skład jury wchodzą wybitne postacie świata gastronomii: Susi Díaz, przewodnicząca jury i ambasadorka granatu Mollar de Elche, Paco Torreblanca, jeden z najbardziej uznanych cukierników na świecie (Najlepszy Cukiernik Świata 2022), oraz Kiko Moya, szef kuchni restauracji L’Escaleta (2 gwiazdki Michelin, 3 słońca Repsol).
Łączna pula nagród wynosi 2 500 euro. Zwycięzca otrzyma 1 500 euro, natomiast zdobywcy drugiego, trzeciego i czwartego miejsca odpowiednio 600, 300 i 100 euro. Konkurs jest wspierany przez Cajamar i Tescoma, przy współpracy z Urzędem Miasta Elche, VisitElche, Radą Prowincji Alicante, Patronatem Turystycznym Costa Blanca, marką gastroturystyczną L’Exquisit Mediterrani, Alicante Gastronómica oraz przy wsparciu Susi Díaz, Eurotoques i bloga Carolus Cocina.
Konkurs promujący kreatywność i potencjał granatu Mollar de Elche
Jak podkreśla Francisco Oliva, prezes Chronionej Nazwy Pochodzenia (DOP) Granatu Mollar de Elche, konkurs jest „doskonałą okazją do dalszego promowania wykorzystania granatu Mollar de Elche w kuchni wysokiej oraz do podkreślenia jego potencjału jako produktu-symbolu regionu”. Dodaje również, że po piętnastu edycjach wydarzenie stało się ważną platformą odkrywania nowych talentów i innowacyjnych koncepcji kulinarnych.
Region objęty Chronioną Nazwą Pochodzenia – obejmujący 40 gmin w prowincji Alicante (Vega Baja, Bajo Vinalopó i Alacantí) – uznawany jest za ziemię granatów Europy. Obszar ten odpowiada za ponad 75% krajowej produkcji granatów i jest światowym liderem w uprawie odmiany Mollar de Elche.
Granat Mollar de Elche to jedyny granat na świecie objęty Chronioną Nazwą Pochodzenia, ceniony za wyjątkową jakość, słodki smak, miękkie pestki oraz charakterystyczną barwę skórki – od czerwonej po kremową – wynikającą z intensywnego nasłonecznienia owoców na drzewach.


