
SIAL Paris 2020 - Ograniczenia & Rozwój
28 maj 2020
W dobie globalnych przemian, transformacji i społecznej odpowiedzialności biznesu Międzynarodowe Targi Żywności SIAL Paris 2020 pragną łączyć przedstawicieli branży spożywczej wokół najważniejszych zmian, które mają miejsce w tym sektorze i być źródłem inspiracji dla całej wspólnoty: Inspire Food Business.
SIAL Paris to najważniejsze targi w sektorze spożywczym, obowiązkowy punk dla kreatorów i poszukiwaczy trendów pragnących rozwijać swoją działalność. Od ponad 50 lat targi SIAL Paris gromadzą w stolicy Francji szerokie grono profesjonalistów z branży, którzy dzielą się swoim know-how i tworzą przepisy na przyszłość.
Edycja 2020 wprowadzi nową dynamikę rozpoczynając debaty wokół najważniejszych kwestii #Own the Change, tematyka, która skłoni profesjonalistów z branży spożywczej do zastanowienia się nad działaniami i konkretnymi inicjatywami będącymi reakcją na zmiany. Kluczowe jest znalezienie odpowiedzi na pytanie: „Jak wyżywić światową populację w 2050 roku?”.
Jest to już przedmiotem konsultacji międzynarodowych z udziałem przedstawicieli sektora spożywczego organizowanych we współpracy z Make.org. Można wziąć udział w konsultacjach w języku angielskim (dostępnych do 29 maja br.). Tematy konsultacji będą prezentowane szczegółowo w w dwóch sektorach targów SIAL 2020: SIAL talks i Alternative Food Forum.
Tematyka #Ownthechange targów SIAL Paris 2020 zachęca do zapoznania się bardziej szczegółowo z inicjatywami i innowacjami firm z sektora spożywczego w dobie pandemii. Jak rozwijać i przystosować swój biznes do kryzysu ? Jakie są nowe technologie, które pozwolą nam jeść zdrowo i zachować formę w czasie zamknięcia?
Przestrzeń Alternative Food Forum jest miejscem wymiany doświadczeń i prezentacji poglądów ekspertów na temat aktualnej problematyki. Wystąpienia licznych przedstawicieli sektora dystrybucji, żywności i restauracji połączone z analizami partnerów z Atlantic Santé i NutriMarketing gwarantują odwiedzającym możliwość zrozumienia i przygotowania się na przyszłe wyzwania sektora spożywczego.
Rozmawiamy na temat bieżących kwestii z Béatrice de Reynal, dietetyczką i prezesem NutriMarketing oraz Nathalie Hutter-Lardeau, dietetyczką, założycielką i dyrektorką Agence Atlantic Santé.
Elastyczność jest słowem kluczem do tego kryzysu. Firmy muszą być gotowe do wprowadzania zmian, aby tworzyć nowe rynki zbytu.
Detaliści z sektora spożywczego odnotowali wzrost popytu, jednak napotkali na trudności w łańcuchu dostaw. Handlowcy mają do czynienia z konsumentem, który szuka produktów spożywczych korzystnie wpływających na zdrowie, np. zwiększających odporność (sok z cytrusów lub sok owocowy), probiotyki, sektor bio. Dlatego firmy z sektora inwestują w oszczędne innowacje.
Wymaga to oduczenia się wprowadzania innowacji w sposób stosowany do 2020 roku. Należy przestrzegać trzech reguł:
• Jak najbardziej upraszczać, wybierając to co naturalne,
• Wykorzystywać zasoby, które nas otaczają: składniki, kompetencje, warsztaty...
• Umiejscowić się jak najbliżej konsumentów.
Przeczytaj również:

AGRITECHNICA 2025 już za kilka dni - Największe na świecie targi maszyn rolniczych startują 9 listopada w Hanowerze
6 listopad 2025
Od 9 do 15 listopada 2025 roku teren targowy w Hanowerze ponownie stanie się centrum światowego rolnictwa. AGRITECHNICA 2025, wiodące na świecie targi maszyn i technologii rolniczych, zgromadzą 2800 wystawców z całego świata w 23 halach wystawienniczych, a towarzyszyć im będzie ponad 300 wydarzeń, konferencji i prezentacji technicznych. »

Foodex Saudi Jeddah 2025 – ostatnia szansa, by odkryć światową innowację w branży spożywczej
6 listopad 2025
Rozpoczął się ostatni dzień targów Foodex Saudi Jeddah 2025, a emocje wciąż nie opadają! To ostatnia okazja, by odwiedzić największe międzynarodowe targi branży spożywczej i napojów w Arabii Saudyjskiej, które łączą w jednym miejscu globalne innowacje, możliwości biznesowe i kulinarną kreatywność. W wydarzeniu bierze udział ponad 15 krajów, a wystawcy prezentują niezwykle szeroką gamę produktów – od wysokiej jakości składników i nowoczesnych technologii spożywczych po marki premium i koncepcje franczyzowe. »

Biosolutions w centrum uwagi na Macfrut 2026
6 listopad 2025
Wystawa Biosolutions and Digital Technologies (21–23 kwietnia, Rimini Expo Centre) obejmie strefę wystawienniczą, seminarium, międzynarodowy blok tematyczny, techniczne stoliki dyskusyjne oraz spotkania z kupcami. Skupiając się na biosolutions – naturalnych rozwiązaniach do ochrony roślin, nawożenia i biostymulacji – wystawa Biosolutions and Digital Technologies (BDT) specjalizuje się w ochronie roślin, ich odżywianiu i biostymulacji w ramach łańcuchów produkcyjnych. Po raz kolejny odbędzie się ona podczas targów Macfrut, »