Festiwal Wódki i Zakąski
20 maj 2017
Dziś rozpoczyna się pierwszy w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski w warszawskiej Fortecy. To dwudniowy piknik, w którym wezmą udział najbardziej uznani producenci alkoholi z Polski i świata, prezentując swoje najlepsze produkty w kategoriach wódek, nalewek, miodów pitnych i likierów. Gościem specjalnym drugiego dnia Festiwalu będzie Robert Makłowicz, który będzie opowiadał o historii i tradycji łączenia alkoholi z zakąskami oraz wprowadzi przybyłych gości w tajemnice foodpairingu.
Festiwal Wódki i Zakąski to dwudniowe wydarzenie, które ma na celu pokazanie, że Polska ma mocną pozycję na tle innych narodowych kultur kulinarnych i gorzelniczych.
Od samego południa do 22.00 w dniach 19-20 maja uczestnicy Festiwalu Wódki i Zakąski będą poznawali smaki rodzimej kuchni oraz alkoholi sprowadzonych specjalnie na tę okazję. Ważną rolę podczas degustacji będzie pełniła zasada „foodpairingu” czyli sztuka łączenia smaków.
- Podczas festiwalu chcemy zaprezentować ponad sześć wieków tradycji picia wódek, miodów pitnych oraz nalewek, które doskonale łączą się z bogactwem polskiej kuchni. Jeśli ktoś liczy jedynie na nieśmiertelnego śledzika to może czuć się zawiedziony, ponieważ propagujemy nowoczesne interpretacje klasycznych receptur w połączeniu z wysokogatunkowym alkoholem – mówi Piotr Popiński, warszawski restaurator, pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski.
Gościem specjalnym oraz prowadzącym Festiwal jest Robert Makłowicz, dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik. Oprócz degustacji alkoholi program Festiwalu jest rozszerzony o szereg atrakcji związanych z tytułową wódką. Można podziwiać zawody flair show – efektowne popisy barmańskie w wykonaniu mistrzów świata. W strefie chillout o oprawę muzyczną zadba Marek Sierocki. Prosto z Amsterdamu specjaliści z „Hangover Center”, gdzie do tzw. kaca podchodzi się w naukowy sposób, służą radą, jak zregenerować organizm po wypiciu zbyt dużej ilości trunków. Ale top of teh top atrakcji Festiwalu, to przyjazd braci Collins, znanych z angielskiego programu „Odjazdowe bryki braci Collins”, którzy zaprezentują jedyny na świecie egzemplarz auta Corvette Carbon Stock Prestige.
Gorąco zapraszamy!
Sprzedaż biletów:
www.TicketPro.pl, w warszawskich restauracjach: Elixir by Dom Wódki, Oberża pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospoda oraz na miejscu Festiwalu – w warszawskiej Fortecy.
Cena 79 zł (jeden dzień) / 99 zł (dwa dni), więcej informacji na:
www.festiwalwodki.com
Przeczytaj również: