POLAGRA FOOD odsłania potencjał branży spożywczej
7 czerwiec 2016
Za niecałe cztery miesiące największa nie tylko w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej wystawa prezentująca osiągnięcia branży spożywczej – targi
POLAGRA FOOD.
Tegoroczna ekspozycja zajmie ponownie 3 pawilony o łącznej powierzchni ponad 10 tys. mkw. Obecnie mamy już sprzedane 75% zaplanowanej na ten rok powierzchni wystawienniczej.
Ten wynik świadczy o tym, że decyzja o udziale w POLAGRA FOOD to nie efekt nadwyżek w budżetach marketingowych, które muszą zostać zagospodarowane, ale przemyślanej strategii promocyjnej firm, na którą wpływ miał z pewnością miał sukces ubiegłorocznej edycji. – informuje Miłosz Jankowiak, Dyrektor Projektu.
POLAGRA FOOD co roku przyciąga liczne grono zwiedzających kusząc doskonale znanymi markami produktów spożywczych, żywnością innowacyjną pod względem składu czy smaku, egzotycznymi smakami z całego świata. Nie inaczej będzie w tym roku. Prym będą wiodły oczywiście krajowa branża mleczarska i przetwórstwa mięsnego. Te dwa sektory co roku są reprezentowane przez liczne grono firm – liderów rynkowych, których produkty są doskonale znane z półek sklepowych. Szykuje się również interesująca ekspozycja ze strony firm przetwórstwa owocowo-warzywnego. Nie zabraknie także słodyczy, przekąsek, herbat, napojów i alkoholi.
Z pewnością kusząca w szczególności dla polskich dystrybutorów będzie ta część ekspozycji, na której zaprezentowana zostanie żywność spoza Polski. Włoskie szynki to już klasyka na targach POLAGRA FOOD, ale pojawi się również oryginalna żywność azjatycka zarówno w postaci gotowych dań, jak i składników, z których można je przygotować. Nie zabraknie też oryginalnego hiszpańskiego chorizo, greckich przysmaków i herbat z Sri Lanki. To będzie istny tygiel smaków i aromatów.
Wciąż trwają przygotowania do tego wielkiego święta branży spożywczej, ale już dziś wiemy, że we wrześniu Poznań ponownie stanie się Mekką dla kupców z sieci handlowych, menedżerów hurtowni spożywczych czy sklepów detalicznych. Bez wątpienia dostarczy wielu inspiracji w zakresie zatowarowania półek sklepowych nie tylko zgodnie z preferencjami konsumentów, ale również kreując je. Przede wszystkim jednak stanie się miejscem długoterminowych kontaktów biznesowych zarówno tych na gruncie krajowym jak i międzynarodowym.
Międzynarodowe Tragi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD w tym roku odbędą się w dn. 26-29 września. Towarzyszyć im będą Międzynarodowe Targi Gastronomiczne POLAGRA GASTRO oraz Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH, a cały blok POLAGRA rozpoczną dwa dni wcześniej targi wyrobów tradycyjnych i certyfikowanych Smaki Regionów.
Zainteresowanych przedstawicieli mediów do kontaktu zaprasza:
Katarzyna Świderska|
katarzyna.swiderska@mtp.pl | tel. 61 869 24 38
Materiały prasowe MTP
Przeczytaj również:
Innowacje na Konferencji Maszynowej podczas TSW 2025
24 październik 2024
Podczas nadchodzących Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW 2025) w Kielcach, serdecznie zapraszamy do udziału w Konferencji Maszynowej, która odbędzie się 23 stycznia 2025. To wydarzenie, które zgromadzi ekspertów i entuzjastów nowoczesnych technologii ogrodniczych – idealne miejsce, by podzielić się swoją wiedzą, nawiązać kontakty i poznać najnowsze trendy w Ogrodnictwie 4.0 i 5.0. »
Macfrut Academy, nowa lekcja wideo na temat chilijskiej wiśni
23 październik 2024
Chilijski łańcuch dostaw wiśni jest tematem nowego odcinka Macfrut Academy, innowacyjnej platformy promowanej przez Macfrut. Spotkanie w czwartek, 24 października, o godz. 17:00 (czasu włoskiego) na lekcję wideo poświęconą jednemu z wiodących na świecie sektorów produkcji wiśni. Bardziej szczegółowo odcinek koncentruje się na procesie po zbiorach, ze szczególnym uwzględnieniem technologii, które umożliwiają eksport 90% tego owocu na całym świecie. »
PPWR, niepraktyczne i szkodliwe rozporządzenie dla całego łańcucha dostaw
21 październik 2024
Europejskie rozporządzenie w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR), przyjęte przez Parlament Europejski 24 kwietnia, znacząco wpływa na łańcuch dostaw świeżych owoców i warzyw, szczególnie tam, gdzie zakazuje stosowania opakowań plastikowych. Europejskie świeże owoce i warzywa są już sprzedawane luzem w 50% przypadków, a opakowania plastikowe stosowane w tym sektorze stanowią zaledwie 1,5% wszystkich opakowań żywności. »